Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skudra: Klanu nespēja vienoties par Karimova pēcteci var radīt nestabilitāti Uzbekistānā

Klanu nespēja vienoties par šonedēļ mūžībā aizgājušā Uzbekistānas prezidenta Islāma Karimova pēcteci var radīt nestabilitāti Uzbekistānā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš prognozēja, ka notikumu attīstību ar nākamo Uzbekistānas vadītāju parādīs Karimova bēres. "Kā jau visās autoritārajās sistēmās, ir skaidrs, ka tas, kurš būs galvenā darbojošā persona, tas, kurš runāsies ar galvenajiem bēru viesiem no Krievijas, Ķīnas u.c. valstīm, tas zināmā mērā būs viens no iespējamajiem Karimova pēctečiem," uzskata eksperts.

Viņš atsaucās uz dažādu domnīcu ekspertu sacīto, ka Uzbekistānā ir nosacīti trīs klani, no kuriem viens ir Samarkandas klans, kura vadonis, iespējams, ir bijis Karimovs. Pētnieki uzskata, ka Karimova pēctecis tiks meklēts starp Taškentas un Samarkandas klaniem.

Tāpat Skudra atzina, ka klanu nespēja sadalīt varu varētu radīt Uzbekistānā konfliktus. "Savukārt iekšējie konflikti radīs iespējas parādīties radikālajiem elementiem, kas līdz šim nespēja izpausties Uzbekistānā, piemēram, islāmisti. Nav šaubu, ka Uzbekistāna bija un ir islāma fundamentālistu plānos," sacīja Skudra.

Jau ziņots, ka 78 gadu vecumā miris Uzbekistānas prezidents Islāms Karimovs, piektdienas vakarā oficiāli paziņoja Uzbekistānas valdība un parlaments.

"Islāms Abduhanijevičs nomira 2016.gada 2.septembrī Taškentas pilsētā pēc pārciesta insulta, kas noveda pie neatgriezeniskām galvas smadzeņu izmaiņām un poliorgānu nepietiekamības," teikts valsts televīzijā nolasītajā oficiālajā paziņojumā. "Islāma Karimova sirds apstājās plkst.20.15 pēc vietējā laika (plkst.18.15 pēc Latvijas laika). Intensīvā reanimācija rezultātus nedeva. Plkst.20.55 (plkst.18.55 pēc Latvijas laika) tika fiksēta bioloģiskā nāve."

Karimova bēres notiks sestdien viņa dzimtajā Samarkandas pilsētā, kuras organizēs premjerministra Šavkata Mirzijojeva vadīta komisija. Sakarā ar prezidenta nāvi valstī izsludinātas trīs dienu sēras.

Karimovs Uzbekistānā pie varas atradies 27 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē