Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Augsta ranga ASV amatpersonas regulāri apstrīd pat prezidenta izteikumus

Solis nezināmā virzienā?

Iepriekšējās nedēļas nogalē pasaules uzmanība bija piesaistīta Vācijas ostas pilsētai Hamburgai, kur notika pasaules divdesmit ekonomiski vadošo valstu (G20) vadītāju samits. Tiesa, uzmanības centrā atradās ne tik daudz samita dienas kārtība, bet gan galvenokārt samita laikā paredzētā ASV un Krievijas prezidentu Donalda Trampa un Vladimira Putina pirmā tikšanās klātienē.

Pati tikšanās, atbilstīgi oficiālajam formulējumam, noritēja "draudzīgā gaisotnē" un sākotnēji paredzēto 30 minūšu vietā ilga divas stundas un 16 minūtes. Tiesa, sarunas nenoveda pie būtiskām pārmaiņām abu lielvalstu attiecībās, lai gan dažas vienošanās tika panāktas.

Tā ASV un Krievijas prezidenti vienojās par to, ka viņu atbalstītie spēki 9. jūlijā pārtrauks uguni Sīrijas dienvidos, par atsevišķa sakaru kanāla izveidi Ukrainas krīzes risināšanai un nepieciešamību ievērot Minskas vienošanās, par kopējas darba grupas izveidi kiberdrošības jautājumos, kuras esamībai it kā vajadzētu mazināt arī spriedzi jautājumā par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Objektīvi vērtējot, katra no pusēm gan ir palikusi pie savām sākotnējām nostādnēm.

Tajā pašā laikā vēl pirms tikšanās tika uzsvērts, ka galvenais sarunu mērķis būs nevis kādas konkrētas vienošanās, bet gan virzība pretī abu lielvalstu attiecību normalizēšanai.

Tiesa, šeit jārēķinās ar faktu, ka ASV pastāv spēcīga opozīcija Trampam un viņa vēlmei normalizēt attiecības ar Maskavu.

Šī iemesla dēļ ASV prezidenta rīcības brīvība šajā virzienā ir samērā ierobežota, un par daudzām iniciatīvām pastāv pamatotas šaubas, ka Kongress tās neatbalstīs. Tiesa, iekšpolitiskā situācija ASV joprojām ir tik saspīlēta, ka Kongress un vairākums liberālo plašsaziņas līdzekļu, visticamāk, ir gatavi agresīvi vērsties pret jebkuriem Trampa plāniem, kas neatbilst viņu priekšstatiem par to, kā nepieciešams rīkoties ASV prezidentam. Šī nenoteiktība atspoguļojas arī ASV ārpolitikā, turklāt tādā mērā, ka augsta ranga ASV amatpersonas regulāri apstrīd pat prezidenta izteikumus.

Rezultātā arī Krievijā, kur Trampa un Putina sarunas kopumā tiek uzskatītas par ļoti veiksmīgām, neoficiālā attieksme pret iespēju, ka varētu sākties ASV un Krievijas attiecību normalizēšana, pagaidām ir piesardzīga. 

Nav mazsvarīgi, ka arī Krievijā netrūkst pretinieku šādai notikumu attīstībai, jo sankciju esamībā tiek saskatīts galvenokārt ekonomiskais izdevīgumus. Vienlaikus pirmais solis attiecību normalizēšanas virzienā ir sperts, lai gan pagaidām nav skaidrs, kas un vai vispār sekos tālāk.

Top komentāri

asiņainā cena
a
1939. gadā normalizēt attiecības nolēma Staļins un Hitlers.
kā vienmēr
k
Visiem pārējiem ir pienākums ''normalizēt attiecības'' ar Krieviju - tulkojumā no Orvela jaunrunas latviešu valodā ''uzlabot attiecības'' nozīmē aizliegt Krievijas agresīvās ārpolitikas kritiku. Nekad nav dzirdēts, ka šie ''attiecību normalizētāji'' ieteiktu Krievijai normalizēt attiecības ar Ukrainu - izvākt okupantus no Krimas un lugandona.
Latvijas teritorijā
L
mitinās saujiņa idiotu, kuri vēlētos pievienot Latgali krievijai. Bet viņu ietekme ir tik mikroskopiska... nekādu cerību kaut ko ietekmēt...tikai pad-st pie alus divlitrenes . Nu, apmēram tik pat maza ir dažu valsteļu , kas kopā ņemtas, ir līdzvērtīgas vienai normālai ASV vai Krievijas pilsētai, ietekme. Nomierinieties! Visu, absolūti visu, ko Tramps ar Putinu gribēs sarunāt, to viņi arī sarunās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē