Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Šolks: Piena iepirkuma cena turpinās krist

Joprojām turpinās piena iepirkuma cenu kritums, kas Krievijas embargo un pasaules tirgus izmaiņu dēļ sākās tieši pirms gada, turklāt tuvākajos mēnešos gaidāms cenas pazeminājums vēl par apmēram pieciem eiro, norāda Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

"Situācija diemžēl neuzlabojas. Piens tiek ražots iepriekšējos daudzumos - mēnesī tiek iepirkts ap 80 000 tonnu piena, tikmēr pārstrādei ir problēmas ar gatavās produkcijas realizāciju, līdz ar to iepirkuma cena turpina krist. Provizoriskā vidējā iepirkuma cena jūlijā ir 210,14 eiro par tonnu, un augustā varētu būt samazinājums vēl par apmēram pieciem eiro," sacīja Šolks.

Viņš arī atzina, ka saimniecībām, kurām piena ražošana līdz šim bijusi galvenais ienākumu avots, patlaban ir lielas naudas problēmas. "Situāciju cik necik līdzsvarā palīdz noturēt pašreizējie ienākumi no graudu novākšanas un pārdošanas, kā arī citām blakusnozarēm, ja tādas saimniecībā ir bijušas," atzina Šolks.

Tāpat viņš norādīja, ka piena pārstrādātājiem gatavās produkcijas realizācijas problēmas saistās gan ar zemo patēriņu vietējā tirgū, gan ar sakāpināto konkurenci eksporta tirgos.

"Vietējais tirgus nepaplašinās, turklāt pašmāju produkcijas īpatsvars veikalos ir mazāks par importu, neraugoties pat uz akciju cenām. Savukārt eksporta tirgos valda milzīga konkurence un tur dominē lielražotāji ar gadu desmitiem seniem zīmoliem. Eksportu meklē visi, turklāt katra valsts cenšas pasargāt savu vietējo tirgu," atzina Šolks.

Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra informāciju šā gada pirmajā pusgadā 64 Latvijā reģistrēti piena iepircēji iepirka 381 552 604 kilogramus piena salīdzinājumā ar 385 206 166 rādītāju 2014.gada pirmajā pusgadā.

Savukārt saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem no 82 000 visu Latvijas lauku saimniecību 13 000 jeb 16% ir specializējušās piena lopkopībā, apsaimniekojot 391 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Jau vēstīts, ka piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena produkcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos. Embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro.

Lai protestētu pret krīzi piena nozarē, kas gada laikā kopš Krievijas noteiktā embargo piemeklējusi lauksaimniekus visā Eiropā, Latvijas pārstāvji dosies uz Briseli, kur 7.septembrī plānota vērienīga protesta akcija. Viena no galvenajām prasībām būs prasība atvēlēt atbalstam piensaimniecībā apmēram 700 miljonus eiro no kopējā ES lauksaimniecības rezerves fonda, kurā ikgadējās nodevas ieskaita arī Latvijas zemnieki un kurā tiek novirzītas arī soda naudas par pārsniegtajām kvotām.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,6 miljoni - ES atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē