Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Sprūds: Sankcijas piespiež Putinu meklēt partnerus

ASV un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas liek Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nākt klajā ar paziņojumiem un meklēt jaunus partnerus, aģentūrai LETA atzina Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.Sprūds uzskata, ka pašreiz likmes ir pārāk augstas, lai Putins bez jau iepriekš izstrādāta plāna aicinātu promaskaviskos separātistus, kas darbojas Ukrainas dienvidaustrumos, atlikt 11.

maijā ieplānotos referendumus par plašākas autonomijas iegūšanu vai pat neatkarību no Kijevas. "Nav nopietni, ka aicinājums izskanējis pāris dienas pirms plānotā referenduma," uzskata Sprūds.Jautāts, kāda būs Putina paziņojumu ietekme uz separātistiem, Sprūds uzsvēra - lai gan mēs nezinām, kādas aizkulišu spēles Putins spēlē ar rietumvalstīm un separātistiem, mēs nedrīkstam būt naivi, uzskatot, ka Krievija vismaz daļēji nekontrolē pašreizējos notikumus Ukrainā. Tas varētu būt solis, lai distancētos no apgalvojumiem, ka Ukrainā darbojas Krievijas vadītas vienības, taču tam Krievijai ir nepieciešami jauni partneri, uzskata Sprūds."Krievija pašlaik meklē jaunus sadarbības partnerus un instrumentus, un ir skaidrs, ka viņi nevar sadarboties ar ES, ASV, NATO, kā arī Apvienotajām Nācijām (ANO). Vienīgā organizācija, kur Krievija var meklēt sev jaunus sabiedrotos, ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO)," uzskata Sprūds.Šveice pašlaik ir prezidējošā EDSO valsts, un tas varētu būt viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Putins aicinājumu separātistiem pauda pēc tikšanās ar Šveices prezidentu un EDSO pašreizējo vadītāju Didjē Burkhalteru. "EDSO tika izveidota, lai preventīvi darbotos konfliktsituācijās," sacīja Sprūds.Tāpat viņš norādīja, ka ASV un ES noteiktās sankcijas pret Krieviju ir padarījušas Krievijas ekonomiku mazāk pievilcīgu ārvalstu investoriem."Tādēļ Krievija dod dažādus signālus rietumvalstīm, lai tās neturpinātu ieviest jaunas ekonomiskās sankcijas, jo tās arī Putinam rada dažāda veida problēmas. Šis varētu būt viens no šādiem signāliem," atzina Sprūds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē