Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Točs: Bez krievu valodas varēs iztikt, bet priekšrocības būs tiem, kas to zinās

Jonišķu centrā satiktie jaunieši nerunāja krieviski. No septiņiem viens arī angliski tikai kaut kā varēja paskaidrot, kur pilsētā var paēst. Vienīgā valoda, kurā viņi runā, ir lietuviešu valoda.

Valsts viņus ir apdalījusi. Lai arī Lietuvā ir citādi, lai arī, visu dzīvi nodzīvojot Jonišķos, neviena cita valoda varbūt arī nebūs vajadzīga, viņu pašu galvaspilsētā Viļņā situācija ir cita.

Protams, tās ir okupācijas sekas. Bet faktiski dzīvē šodien ir pacēlusies tā paaudze, kuras cilvēki mēdz runāt krieviski. Viena lieta, ka bez krievu valodas, protams, varēs iztikt. Taču priekšrocības mūsu reģionā ir tiem, kas to zina.

Arī Latvijā ir izaugusi paaudze, kura nezina krievu valodu. Pirms kāda laika mēs domājām, ka krievu valodas dominante ir tik liela, ka bērni, ja vajadzēs, to iemācīsies tāpat. Taču krievu bērni, kā mēs to gribējām un kas Latvijā ir dabiski, pāriet uz sarunu latviešu valodā, jo to zina. Savukārt latviešu bērni sadzīvē aizvien retāk iemācās runāt krieviski. Tālredzīgākās latviešu ģimenes jau mēdzot pat algot krievu tautības auklītes, lai bērns mācītos valodu, kura dzīvē lieti noderēs.

Saeima nupat noraidīja likumprojektu par pāreju uz mācībām latviešu valodā bērnudārzos. Mazajiem krievu bērniem tas ir zaudējums. Tomēr esmu pārliecināts, ka līdz skolas beigšanai viņi perfekti runās latviski, angliski un krieviski. Savukārt latviešu bērni perfekti zinās tikai divas valodas - latviešu un angļu.

Tā vecākās paaudzes muļķības dēļ būs panākts, ka konkurētspējīgāki Latvijas valstī būs jaunieši no krievu ģimenēm. Ārstam, kurš zina trīs valodas, būs plašāka prakse. Savukārt tieši jaunais latviešu ārsts, kurš labi runā angliski, bet nezina krieviski, drīzāk būs tas, kas dosies prom uz valstīm, kur sazināties ar pacientu viņam problēmu nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē