Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Točs: Dombrovska valdībai nav bijusi ne mazākā vēlme vienoties ar CAF

Nevajag liekuļot, ka sarunas ar jauno vilcienu ražotāju ir izgāzušās, ja tās ir izgāztas. Katram, kurš seko notikumu gaitai, ir acīmredzams, ka Valda Dombrovska valdībai no sākta gala nav bijusi ne mazākā vēlme vienoties ar konkursa uzvarētāju CAF.

Kas tik netika darīts, lai vienošanās ar CAF nenotiktu, kaut arī tā paredzēja vilcienu ražošanu Latvijā. Tika apšaubīts iepirkums, iesaistīts KNAB, apšaubīta CAF spēja saražot vilcienus. Kad tas nepalīdzēja, nomainīta Pasažieru vilciena(PV) valde, kas parakstīja līgumu. Paši latvieši skrējuši uz Eiropas Komisiju, lai dabūtu negatīvu atzinumu par sevi. Tad šis pašu sarūpētais papīrs izmantots par argumentu, ka EK iebilst. Līdz beidzot jaunā PV valde ir sasniegusi rezultātu - naktī no 2. uz 3. oktobri tiek steidzīgi paziņots, ka jauno vilcienu iepirkuma līgums nav spēkā.

PV valdes loceklis Aigars Štokenbergs preses konferencē vismaz ir tik godīgs, ka atzīst: «CAF cīnījās līdz galam.» Tas skaidri pasaka, kurš gribēja vienoties. Jo, ja grib abi, vienošanās notiek. Tad arī viens no partneriem dažas minūtes pēc sarunu beigām neizplata jau iepriekš uzrakstītu paziņojumu presei.

Mums liek ticēt, ka dramatiskas sarunas ir notikušas līdz pat termiņa beigām 2. oktobrī. Un atbildība par lēmumu pilnībā gulst uz PV valdi. Tomēr, visticamāk, šīs valdes galvenais uzdevums no iecelšanas brīža arī ir bijis, lai rezultāts sarunām ar CAF ir tāds, kāds tas ir. Jo, ja valdība būtu neapmierināta ar šo lēmumu, PV valdei pēc sarunu izgāšanās būtu jāatkāpjas. Ja šāds variants netiek pat pieminēts, tas nozīmē, ka akcionārs ir apmierināts, bet sarunas ir bijušas tikai fikcija. Vienkārši ir ērti žurnālistu priekšā nolikt valdi, kura pasaka, ka PV ir pasažieru pārvadātājs, nevis vilcienu ražotājs un viņiem ir vienalga, kur tos ražos. Taču vienalga nevajadzētu būt valdībai.

Ja PV valdes loceklis atklāti atzīst, ka spāņi ir tik ļoti vēlējušies šo sadarbību, cik ticama ir versija, ka viņi - ES dalībvalsts liela uzņēmuma pārstāvji - ir bijuši tik kategoriski pret tādiem līguma grozījumiem, kas atbilstu EK prasībām? Jebkurš sadarbības partneris parasti ir diezgan ieinteresēts, ka projektam tiek piesaistīts papildu ES finansējums. Kāpēc gan CAF to nebūtu gribējuši? Vēl jo vairāk, ja nepiekāpība draud ar līguma, kuru viņi tik ļoti grib, noraušanu vispār.

Dienas rīcībā ir informācija, ka pēc tam, kad CAF jau ir piekritis Latvijas puses līguma grozījumiem, PV valde 2. oktobrī astoņos vakarā ir izvirzījusi vēl papildu prasības, kuras nav bijis iespējams saskaņot nakts laikā. Taču jau pusnaktī uz karstām pēdām tika izplatīts paziņojums, ka līgums turpināts netiek. Vai pārsteigums?

Jaunā PV valde nepārtraukti demonstrēja, ka līguma ar CAF nebūs. Provokatīvi notika sarunas citiem vilcienu ražotājiem, publiski tika spriests par jaunu iepirkuma konkursu. Bet ministri stāstīja, ka nekas traģisks nenotiks, ja būs jauns konkurss.

Un nekas traģisks nenotiks - tikai vilcienus Latvijai ražos ārzemēs. Varbūt pat kāds latvietis, kas tur jau strādā, vai ne?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē