Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Uzņēmējs: Koku nogāšana pie elektrolīnijām aizsargjoslās izmaksu ziņā nav salīdzināma ar kailcirtēm

Publiskajā telpā izskanējusī informācija par AS Latvenergo meitaskompānijas Sadales tīkls rīkoto konkursu aizsargjoslu tīrīšanai pie elektrolīnijām ir neprecīza un visai tendencioza, šādu uzskatu pauda SIA MVR LUX direktors Ainārs Kazušs. 

Uzņēmējs uzsver - pirmkārt, nav nekāda iemesla dot mājienus, ka konkurss noritējis negodīgi, balstoties tikai uz nepareizi informētu ekspertu visai apšaubāmu sniegto vērtējumu par koku ciršanas izmaksām. Izteikumi, ka aizsargjoslu tīrīšanas izcenojumi četras līdz piecas reizes pārsniedz "līdzīgas izmaksas tirgū", ir vairāk nekā smieklīgi, jo salīdzināt kailcirtes ar sarežģītu un bīstamu darbu pie zem sprieguma esošām līnijām var tikai tie, kam par šiem darbiem nav ne mazākās nojausmas. 

Tāpat nav nekāda pamata paust aizdomas par to, ka starp konkursā dalību ņēmušajiem uzņēmumiem būtu noslēgta kaut kāda mistiska "slepena vienošanās". Konkursa rīkotājs - Sadales tīkli - vairākkārt pieprasīja samazināt piedāvājuma cenu, un uz darbiem pretendēja 16 kompānijas, tāpēc kaut kāda "sarunāšana" un "kartelis" nedz teorētiski, nedz praktiski nav iespējams. "Nekas tāds, vismaz saistībā ar mūsu uzņēmumu, nav bijis. Vienkārši uzvarējām konkrētajās lotēs, piedāvājot zemāko cenu," uzsvēra Kazušs. 

MVR LUX arī par apšaubāmu vērtē TV3 raidījuma Nekā personīga pieeju, kompāniju nodēvējot par "mazpazīstamu" un sniedzot mājienus, ka tas nav nekāds nopietns uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 100 cilvēku, gada apgrozījums tuvojas diviem miljoniem latu, kā arī tas regulāri reklamējas reģionālajos laikrakstos un sniedz pakalpojumus lauku cilvēkiem, tādēļ šādi "uzbraucieni" ir visai nepelnīti un kaitē firmas reputācijai. 

Kazušs norādīja, ka iepriekšējos gadus MVR LUX elektrolīniju aizsargjoslu tīrīšanā strādāja kā apakšuzņēmums, bet pēdējā konkursā startēja individuāli. 

"Lai piedalītos pagājušā gada rudenī izsludinātajā konkursā, uzņēmumam vismaz trīs gadus bija jābūt strādājušam elektrolīniju trašu attīrīšanas darbos. Mūsu uzņēmums atbilda šīm prasībām. Pie kam padarītā darba apjoms dažkārt bija lielākā daļa no ģenerāluzņēmēja, zem kura tad strādājām, kopējā darba apjoma. Nedomāju, ka mūsu uzņēmums šajā sfērā strādājošajiem ir "mazpazīstams"," skaidroja uzņēmējs. 

"Vai tad konkursos Latvijā ir jāpiedalās tikai plaši pazīstamām firmām, kuras jau ir bijušas plaši aprakstītas presē? Žurnālisti norāda uz to, ka tā laikam arī jābūt - visi konkursi jāuzvar vieniem un tiem pašiem uzņēmumiem, kas ir pazīstami un vazāti pa TV. Tātad - grib veicināt tikai lobētu uzņēmumu darbošanos valsts pasūtītos konkursos? Vai tad pārējie uzņēmumi ir zināmi uzņēmumi plašākai sabiedrībai? Vai konkursa nolikumā bija prasība, lai uzņēmums ir zināms, piemēram, 50% Latvijas iedzīvotāju?" sašutumu pauda Kazušs, piebilstot - pirms TV nomelno kādu, vajadzētu iegūt pilnvērtīgu informāciju. 

"Kādēļ MVR LUX konkursa pirmajā kārtā dabūja visvairāk lotes? Tādēļ, ka konkurenti ar mums nerēķinājās. Kāpēc pārējie dabūja mazāk lotes? Tādēļ, ka viņiem cena bija lielāka! Kādēļ bijušais apakšuzņēmējs spēj dabūt vairāk lotes un piedāvāt zemāku cenu? Tādēļ, ka pats veic visus darbus, nevis piespēlē lielāko daļu apakšuzņēmējiem, uzsvēra MVR LUX direktors. 

Uzņēmuma vadītājs arī uzsver, ka plašsaziņas līdzekļos izplatītā informācija par pārāk augstajām elektrolīniju aizsargjoslu tīrīšanas izmaksām ir nekorekta. Koku nogāšana pie elektrolīnijām aizsargjoslās nav salīdzināma ar kailcirtēm vai sanitārajām cirtēm, jo ieguldītā darba apjoms, specifika un pašizmaksa ir pavisam cita. Firmas direktors norādīja, ka MVR LUX veic arī parastus mežistrādes darbus, tāpēc labi zina, cik izmaksā koku ciršana kailcirtēs un cik - aizsargjoslās. 

Kazušs skaidro, ka tās ir pilnīgi dažādas lietas. Proti, kailcirtēs vai sanitārajās cirtēs var iet un "griezt" vienu koku pēc otra, no darba drošības viedokļa uztraucoties vienīgi par to, vai kāds koks neuzkrīt pašam zāģerim, vai kādam kolēģim uz galvas. Savukārt koku gāšana (tajā skaitā ar bīstamo koku), pie zem sprieguma esošām elektropārvades līnijām ir pavisam citāds, jo tie zāģēšanas laikā var uzkrist elektrolīnijas vadiem un izraisīt pamatīgus bojājumus elektrolīnijai, kuru novēršana ir dārga, kā arī ir drauds paša koka gāzēja veselībai un pat dzīvībai, tāpēc nepieciešams rīkoties ar specifisku aprīkojumu un citā veidā, ieguldot daudz vairāk darba. 

Piemēram, lai nogāztu bīstamu koku, kādam tajā ir jāuzkāpj, jāpiesien trose, tad trose ar vinču jāpiestiprina pie kāda no elektrolīnijas tālāka koka un jāvelk. Kamēr viens cilvēks šo koku zāģē, pārējie nodrošina, lai tas kristu pareizā virzienā. Tādējādi darba apjoms nav salīdzināms ar parastu koku gāšanu kailcirtē, turklāt darbā bieži vien jāiesaista pieredzējuši arboristi-alpīnisti. 

Gadās arī ļoti neparocīgas elektrolīnijas ar daudziem bīstamiem kokiem, kā arī atsevišķi apgrūtinājumi, piemēram, upju krastos. Tādējādi atsevišķas vietas tiek tīrītas arī zem pašizmaksas. 

Tāpat nozīmīgs ir apstāklis, ka cilvēki strādā pie elektrolīnijām ar neatslēgtu spriegumu. Šādos apstākļos darbiniekiem ir nepieciešama papildu izglītība un kvalifikācija (kas arī ir izmaksas). Tā nav nekāda ogu maize, ne katrs to var darīt. Tāpēc arī konkursa nosacījumos tika prasīta attiecīga darbinieku kvalifikācija, skaidro uzņēmējs. 

Plašsaziņas līdzekļos izskanējusī summa par koku nociršanu izklausās liela, tomēr tā ir tikai viena no komponentēm. Kāpēc neviens nerunā, piemēram, par vertikālo zaru apzāģēšanu? Tā ir komponente, par kuru nav izdevīgi pacelt ažiotāžu, jo darbs tuvojas "neiespējamajai misijai"! Respektīvi: augošam kokam nozāģēt zarus līdz pašai koka galotnei, lai tie neiesniegtos aizsargjoslā. Piemēram, arboristu pakalpojumi izmaksā pat līdz 40 latiem par vienu koku. 

Tāpat darbu izmaksas veidojas arī no nejaušiem elektrolīniju bojājumiem. Ja brigāde darbu laikā kādu neparedzētu apstākļu dēļ uzgāž koku līnijai un to pārrauj, remonts jāveic darbuzņēmējam par saviem līdzekļiem. Tāpēc uzņēmumā jābūt pietiekami kvalificētiem strādniekiem - profesionāļiem. Īpaši var uzsvērt to, ka šādiem cilvēkiem jāmaksā vairāk nekā vienkāršiem mežstrādniekiem. Tāpat jāpierēķina klāt pārējās algas, transporta izdevumi, nodokļi un citas izmaksas. 

To, kā veidojas cenas un izmaksas aizsargjoslu tīrīšanā, zina tikai cilvēki, kas darbojas šajā sfērā. Ja kādam ir vēlme uz citu pretendentu nezināšanas rēķina iepirkumā pazemināt cenu par kubikmetru, tad jārēķinās ar to, ka pieteiksies nepieredzējuši cilvēki, netiks ar darbiem galā un būs jāmeklē kāds, kas risina sagādātās problēmas. 

"Cilvēkiem netiek pateikts, kā veidojas izmaksas, tāpēc tiek kultivēta nepamatota ažiotāža par it kā augstām cenām. Tas ir tāpat, kā pajautāt par sportu nezinošam cilvēkam, cik maksā pusotru stundu paskraidīt pa laukumu un paspārdīt bumbu, un tad par šādu cenu nokomplektēt sakarīgu futbola komandu," norāda Kazušs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē