Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vīberga: Gribi seksu? Uzņemies atbildību!

Sen vairs padomju laiki, kad vienam pārim "oficiālā" kontracepcijas kvota bija četri prezervatīvi gadā. Droša seksa līdzekļu arsenāls Latvijā šodien ir tikpat plašs kā ikvienā attīstītā valstī, jāspēj tik izvēlēties piemērotāko. Arī informācijas ir vairāk nekā jebkad un jebkurā valodā - medijos, internetā, pie ārstiem, aptiekās, dažādās organizācijās.

Tas devis pozitīvu rezultātu - pēdējo 20 gadu laikā abortu skaits samazinājies sešarpus reižu. Tomēr jaunākais pētījums parāda arī satraucošus aspektus sieviešu attieksmē pret savu reproduktīvo veselību un kontracepciju. Vai kontracepcijas līdzekļu kompensācija mums palīdzēs?

Latvija nebūt nav vienīgā, kur ir visai viduvējas zināšanas par mūsdienīgām kontracepcijas metodēm un to pielietojumu. Starptautiskās ģimenes plānošanas federācijas (IPPF) šovasar prezentētais pētījums par moderno kontracepcijas līdzekļu pieejamību sievietēm 10 ES valstīs - Bulgārijā, Čehijā, Francijā, Itālijā, Lietuvā, Nīderlandē, Polijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā - atklāj būtiskus trūkumus kontracepcijas pieejamības jomā. Galvenais secinājums - nav taisnīgas un vienlīdzīgas pieejas sieviešu nodrošināšanā ar mūsdienīgiem kontracepcijas līdzekļiem, kas ļauj izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Pētījuma autori uzskata, ka veselības aprūpes sistēmas veidotājiem un politiķiem būtu aktīvāk jādomā par to, kā nodrošināt sievietes ar mūsdienīgu kontracepciju, kā arī jāvairo zināšanas par modernajām kontracepcijas metodēm. 

Bet jāatzīst, ka valstu pieeja reproduktīvās veselības jautājumos ir atšķirīga - no radikāliem abortu aizliegumiem līdz dažādām seksuālās un reproduktīvās veselības politikas programmām, kas sekmīgi palīdz novērst nevēlamas grūtniecības. Dažās valstīs dominē viedoklis, ka aborts ir sievietes dziļi personīga izvēle, ko nevienam nav tiesību apspriest un ietekmēt.

Daudz vairāk par aizliegumiem un kritiku abortu skaitu noteikti ietekmē tas, kādas izsargāšanās metodes ikdienā lieto sievietes un pāri, kāda ir attieksme pret kontracepciju un prasme to lietot pareizi. Mūsu jaunākais pētījums atklāj, ka 21% no aptaujas dalībniecēm dzimumakta laikā nebija lietojušas nekādu metodi, bet gandrīz trešdaļa izsargājās ar pārtraukto dzimumaktu. Likumsakarīgi, ka tikai 0,3% šo sieviešu bija lietojušas hormonālo spirāli, kas ir efektīva un ikdienā viegli lietojama metode.

IPPF pētījums liecina, ka valsts kompensētie kontracepcijas līdzekļi neieņem augstu vietu politiskajā dienas kārtībā. Taču kopā ar mērķtiecīgi īstenotām izglītības programmām seksuālās un reproduktīvās veselības jomā jau no skolas vecuma šāds valsts atbalsts noteikti nes augļus. Ja Latvijā patlaban uz 1000 dzīvi dzimušajiem ir reģistrēti 400 aborti, attīstītajās Eiropas valstīs šis skaits ir uz pusi mazāks - ap 200. 

Vācijā un Nīderlandē vairums kontracepcijas līdzekļu tiek kompensēti sievietēm līdz 21 gada vecumam obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros. Arī Francijā daži kontracepcijas līdzekļi tiek kompensēti līdz 65% apmērā, iekļaujot 1. un 2.paaudzes tabletes, implantus un intrauterīnās spirāles. Šie kontracepcijas līdzekļi bez maksas ir pieejami 15-18 gadus vecām sievietēm kopš 2013.gada aprīļa. 

Arī Spānijā, Vācijā, Francijā un Zviedrijā ir daļēja kontracepcijas apmaksas sistēma, tomēr tā neietver visu nepieciešamo kontracepcijas līdzekļu klāstu. Savukārt Čehijā, Polijā, Bulgārijā, Lietuvā un Itālijā kontracepcijas līdzekļi vispār netiek kompensēti.

Neviena no pētījumā iekļautajām valstīm nav ieviesusi moderno kontracepcijas līdzekļu un ar tām saistītos veselības aprūpes pakalpojumu kompensāciju pilnā apmērā. 

Igaunija nodrošina valsts apmaksātu spirāli visām sievietēm pusotru gadu pēc dzemdībām. Jaunieši par kontracepciju var uzzināt īpašos centros, kas visā valsts teritorijā darbojas jau 10 gadus. Šīs programmas rezultātā no 2000.-2009.gadam Igaunijā dzemdējušo pusaudžu skaits samazinājies par 13,5%, pusaudžu veikto abortu skaits - par 30%, seksuāli transmisīvās slimības jauniešu vidū - par 90%. Tas ir tikai laika jautājums, kad arī kopējais abortu skaits, kas patlaban Igaunijā ir tāds pats kā Latvijā, mazināsies. Savukārt Lietuvā seksuālās un reproduktīvās veselības jomā sekmes ir vājas - trūkst gan valsts politikas, gan valsts apmaksātas kontracepcijas.

Līdzīgi kā Lietuvā, diemžēl arī Latvijā pagaidām nav ne valsts apmaksātas kontracepcijas, ne visaptverošas seksuālās un reproduktīvās veselības izglītības programmas. Nav saprotams - trūkst politiskās gribas vai vienkārši nav intereses. Manuprāt, pamatu pamats ir sākt ar jauniešu izglītošanu, mācot izpratni par atbildīgu un drošu seksuālo dzīvi.

Viens no būtiskākajiem atslēgas vārdiem situācijas uzlabošanā noteikti ir arī līdzestība jeb sievietes un pāru vēlme un gatavība uzņemties atbildību par savu seksuālo dzīvi ar visām no tā izrietošajām sekām. Viens ir skaidrs - pareizi izvēlēta un lietota kontracepcija ļauj daudz vieglāk un atbildīgāk plānot dzīvi, karjeru, ģimeni un, galu galā - baudīt dzīvi bez bailēm no nevēlamas grūtniecības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē