Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Zanders: Pārstāvniecība jāpaplašina

Vispirms jāuzsver, ka tālākajā tekstā aplūkojamās tēmas kontekstā nevienu no viedokļiem nav lietderīgi apzīmēt kā "pareizu" vai "nepareizu", jo runa būs par lēmumu pieņemšanas procesu un komunikāciju.

Tātad šīsnedēļas valdības sēdē tika apstiprināti kritēriji skolēnu minimālajam skaitam vidusskolas posmā. Sēdē (ikviens var iepazīties ar tās videoierakstu valdības interneta vietnē) savu piekrišanu kompromisam apliecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve; premjere pateicas LPS par konstruktīvu sadarbību. Nākamajā dienā (trešdienā) sākas pašvaldību vadītāju publiski noraidījumi šim kompromisam - Līgatne, Mazsalaca, Cibla, lielā mērā arī Cēsis, un var pieļaut, ka turpinājums, kā mēdz teikt, sekos. Te pat nav vērts ironizēt par to, ka Vienotībai piederīgi pašvaldību vadītāji noraida savas partijas pozīciju; runa ir par to, ka rodas jautājumi par LPS kā starpnieka lomu. Vai vēl plašākā kontekstā - par lielo nevalstisko organizāciju (NVO) lomu.

Nav vērts arī aizdomīgi lūrēt LPS virzienā. Acīmredzami Latvijas pašvaldību saime ir pārāk daudzveidīga, ar atšķirīgām interesēm, tāpēc jautājumi - turklāt būtiski - kuros "jumts" objektīvu iemeslu dēļ nespēj nosegt šo daudzveidību. Līdzīga situācija, manuprāt, ir ar biznesa aprindu pārstāvniecību. Pieļauju, ka pilnvērtīgas pārstāvniecības problēmas ir izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai, "zem" kuras arī ir vesela specifisku situāciju buķete. Tātad, atkārtošos, pārmetums nav lielo NVO vadībai, jo tā nevar saskaņot nesaskaņojamo, tomēr problēma ir tā, ka politiskā vara runā ar šīm dažām NVO, definējot tās kā "partnerus" un šādi pašas skatījumā izpildot "dialoga ar sabiedrību" rituālu. Savukārt minētie izteikumi par izglītības sistēmas reformu uzrāda, ka rituāls ir... tikai rituāls.

Būtu vieglprātīgi apgalvot, ka sarunu partneru skaita palielināšana nozīmētu rezultātu, kas dažādās intereses salāgotu krietni labāk. Ne velti saka, ka dzīvē nemēdz tā būt, ka visi apmierināti. Tomēr, ja mēs konceptuāli uzskatām par vērtību maksimāli plašu formātu, kurā notiek kaut vai apmaiņa ar informāciju un viedokļiem, tad, iespējams, politiskajai varai un valsts pārvaldei dialoga dalībnieku skaits ir jāpalielina. Visticamāk, ka tas nav iespējams, piemēram, budžeta projekta apspriešanas gadījumā, bet nozaru politiku gadījumā ir. Pretējā gadījumā - saglabājoties ievērojamam iesaistīto skaitam, kuram nekas cits neatliek, kā post factum kaut ko klaigāt, - autoritāte samazinās visiem. Konkrētajā gadījumā: vaimanātāju statusā atstāto pašvaldību, pašas LPS kā "jumta", kas nekāds "jumts", izrādās, nav, un, protams, valdības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē