Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zviedrijas vēstniece: Dzimuma vienlīdzība - viennozīmīga uzvara

Ļoti labi zināms ir fakts, lai spēcinātu sieviešu lomu, ir nepieciešamas pārmaiņas abu dzimumu lomu sadalījumā gan starp vīriešiem un sievietēm, gan starp meitenēm un puišiem. Tas nepieciešams, lai izmainītu sen iesakņojušās varas attiecības un sociālās struktūras.

Lai gan jaunākās paaudzes vīrieši sāk apjaust to, ka tā nav "nulles summas" (zero-sum game) spēle, bet vairāk "uzvaras – uzvaras" vienlīdzība (win-win equation), tomēr daudzviet pasaulē izmaiņas notiek lēni un neprognozējami.

Kā zaudējums gan sievietēm, gan vīriešiem, gan visai sabiedrībai ir tas, ka tradicionālās vīrietības un mačo normas joprojām tiek atbalstītas un pārmantotas nākamajās paaudzēs. Tas ir smags mantojums, kas prasīs ievērojamu politisko gribu, lai to mainītu.

Neskatoties uz globalizāciju un sociālajām izmaiņām, sievietes pieaugošā neatkarība vīriešu acīs bieži vien tiek uztverta kā drauds. Tas noved pie uz dzimumu balstītas vardarbības un seksuālās uzmākšanās pieauguma.

Jāņem vērā, ka, transformējot dzimumu lomas, tiek piedāvāta iespēja labākai dzīvei gan sievietēm, gan vīriešiem.

Nevienlīdzības cena

Mūsdienās piedzimušam puikam, kas nāk no vidējas ģimenes, visticamāk būs vairāk varas un vairāk resursu viņa dzīves gājumā nekā tas būs meitenei. Tajā pašā laikā puikas ir tie, kas saskaras ar vairākiem negatīviem aspektiem, kas var ietekmēt viņu dzīvi un pakļaut riskam dzīves ilgumu un virzīt viņu uz zemākiem sabiedrības ešeloniem.

Nesen publicētais Zviedrijas Statistikas (Statistics Sweden) ziņojums parāda, ka 67% no Zviedrijā dzīvojošiem bezpajumtniekiem ir vīrieši. Lai gan vīrieši joprojām saņem lielāku atalgojumu nekā sievietes, jaunākās paaudzes zviedru vīrieši nav pietiekoši izglītoti, viņu sasniegumi skolās ir zemāki, salīdzinot ar sievietēm, tādējādi viņi apdraud savas nākotnes profesionālās iespējas. Šajā ziņojumā arī ir secināts, ka vīriešu dzīves ilgums ir īsāks, vīriešiem ir lielāka iespēja mirt negadījumos, pašnāvībās un no alkohola lietošanas izraisītam slimībām.

Tradicionāli no vīrieša tiek gaidīt, ka viņš apgādās savu ģimeni un būs galvenais maizes piegādātājs, tāpat vīrieši joprojām strādā vairāk apmaksātas stundas nekā sievietes. Tā rezultātā viņi pavada mazāk laika ar bērniem un viņiem ir mazāk draugu. Šķiršanās gadījumā vīrieši ir tie, kuriem būs mazāk iespēju satikties ar saviem bērniem.

Ziņojumi no citām pasaules malām norāda uz tām pašām tendencēm. Vīrieši, kas ir nervozi un depresīvi darba dēļ, ir ar pašnāvības nosliecēm un ir vairāk agresīvi pret sievietēm.

Panākamas nozīmīgas lietas

Ir pierādīts, ka gan alternatīvās, gan patiesās izmaksas ir augstas tur, kur pastāv negatīvās vīrietības normas. Ir skaidrs, ka varas attiecību izmaiņu gadījumā un tradicionālo lomu maiņas gadījumā, ieguvēja būs sabiedrība gan ekonomiski, gan sociāli. 

Pasaules Bankas aprēķini norāda uz nozīmīgumiem IKP ieguvumiem, ja sievietēm būtu vienlīdzīgas darba iespējas kā vīriešiem. ASV IKP pieaugtu par 5%; Japānā par 9% un Ēģiptē pat par 34%. Citi pētījumi norāda uz to, ja sievietes saņemtu vienlīdzīgu atalgojumu salīdzinājumā ar vīriešiem, IKP izaugsme, iespējams, būtu pat augstāka.

Sieviešu tiesību paplašināšana rada pozitīvu / tālejošu efektu

Arī Zviedrijā joprojām ir izaicinājumi, kas jāpārvar. Tajā pašā laikā Zviedrija ir veikusi nozīmīgus soļus dzimumu vienlīdzības veicināšanā pēdējo trīsdesmit līdz piecdesmit gadu laikā, dodot iespēju vīriešiem un sievietēm pretoties uz dzimuma balstītām normām, tādējādi visai sabiedrībai iegūstot no tā.

Viens no galvenajiem ceļiem uz Zviedrijas progresu ir bijis sieviešu ekonomisko tiesību paplašināšana. Būtisks pavērsiens notika 70tajos un 80tajos gados, kad sieviešu proporcija darba tirgū pieauga no 59% uz 84%. Nozīmīgs faktors šim piegumam bija bērnu kopšanas atvaļinājuma ieviešana abiem vecākiem. Lai gan sievietes joprojām daudz vairāk strādā nepilna laika darbu nekā vīrieši un ņem vairāk bērnu kopšanas atvaļinājumus, ekonomisko tiesību palielināšana kopā ar labklājības instrumentiem ir bijis milzīgs iespaids uz dzimumu lomām, Zviedrijas sabiedrību un kopējo ekonomiku.

Ko mēs vēlamies sasniegt

Zviedrijas feminisma ārpolitika ir balstīta tajos pašos pieņēmumos un pārliecības. Dzimumu vienlīdzībai ir jābūt kā pamatam, ja mēs vēlamies būt gatavi izaicinājumiem, ar ko pasaule šobrīd saskaras. Mēģinājumus panākt mieru, drošību un attīstību netiks sasniegti ignorējot visas sabiedrības intereses. Ilgtspējīgam progresam ir iespējas, ja tiek ņemti vērā abi dzimumi. Tas izklausās viegli un loģiski, tajā pašā laikā standarti un normas, kas ir iesakņojušies gadiem ilgi, ir visgrūtāk pārvarami un bieži ir atrodami problēmu pamatā. 

Es uzņemšos politisko gribu, globālo līderību un ievērojamus līdzekļus, lai virzītos uz priekšu. Zviedrijas feminisma ārpolitika vēlas sniegt savu ieguldījumu.


sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Top komentāri

Sieviete
S
Sievietēm un vīriešiem nav LOMU, bet gan BIOLOĢISKAS ATŠĶIRĪBAS. Tēvs nekad nevarēs aizstāt māti un māte nekad nevarēs aizstāt tēvu. Cīņa pret dabīgo dzimumu funkcionēšanu grauj sabiedrību! Vardarbības, bezpajumtniecības un varas piesaukšana vīriešu sakarā, kas nav pamatota ar zinātniskiem (nevis pseidozinātniskiem) pētījumiem, ir klaja dzimumu vardarbības veicināšana nevis mazināšana. DOMĀJIET, KO RAKSTIET, CIEN. HELLGRENAS KUNDZE! Vismaz labi, ka esat sevi godīgi definējusi kā FEMINISTI, jo Jums neviens nav devis tiesības pārstāvēt VISU sieviešu intereses.
Sievietes grib valdīt pār vīriešiem
S
Šitās feministes diskreditē vīriešus.Sievietes ir aizmirsušas savu pamatlomu. Sievietes misija ir būt labai sievai ,uzturēt kārtībā ģimenes pavardu ,audzināt bērnus,un iespēju robežās strādāt,un palīdzēt vīram. Pilnīgi nepareizi ,ka sievietes ir ieņēmušas vadošo un noteicošo lomu ģimenē. Sievietes ir aizmirsušas ,ka no radīsanas sākuma vīerietis ir ģimenes galva ,bet sieviete ir vīrieša palīgs.Izjaucot šo Dieva noteikto kārtību starp dzimumiem.,pasaule ir nonākusi uz sabrukšanas robežas ,kur sievietes ir ienēmušas nelikumīgi šo sevis paaugstināšanas un valdonīgo lomu. Vīrieši tiek pastumti malā ,bet pats sliktākais ,ka viņi paši to pieļāvuši. Starp vīrieša un sievietes dzimumu valda diskonforts,jo sievietes grib valdīt pār vīriešiem.Vīriešiem ar vien vairāk tiek izsists no rokām šķēps un vairogs,un šo iekarotājas un aizstāvības lomu pārņem sievietes.Vīrieši līdz ar to zaudē savu vīrišķību un atbildību gan ģimenē ,gan sabiedrībā. Un nu jau sabiedrība ir tiktāl degradējusies,ka vīrieši jau labprātīgi padodās,un nodod savas vīrieša atbildības funkcijas sievietes rokās,gan ģimenē gan sabiedrībā. Tās lūk ir,ka tās visuvarošās feministes ar savā līdztiesībām,kuras padara vīriešus par nespējīgiem einukiem visās dzīves jomās. Sievietēm vienkārši trūkst dievbijības un pazemības, lai paceltu garīgi savus vīriešus,iedvesmotu viņus dzīvē ieņemt savu vīrieša pozīciju un atbalstīt ,un iedvesmot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē