Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Dombrovskis: Eiro zonas nestabilitāte Latvijai par labu nenāk

Grieķijas plāns rīkot referendumu par glābšanas plānu rada eiro zonas nestabilitāti, kas, protams, nenāk Latvijai par labu, trešdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

"Šī situācija  eiro zonas stāvokli viennozīmīgi pasliktinās. Tas nozīmē vairāku mēnešu nenoteiktību par to, kāds būs refereduma rezultāts. Negatīva referenduma gadījumā tas faktiski nozīmē Grieķijas bankrotu ar visām izrietošajām sekām. Mēģinājumi izslēgt Grieķiju no eiro zonas - tad sekas tiešām ir dramatiskas,"  klāstīja premjers.

Viņš norādīja, ka Latviju šie notikumi ietekmēs caur kopējo Eiropas attīstību. Dombrovskis arī piebilda, ka, ņemot vērā esošos nestabilitāti eiro zonā, valdība nākamā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi ir samazinājusi.

Valdības vadītājs atgādināja, ka neskatoties uz problēmām, Latvijai ir mērķis pievienoties eiro zonai provizoriski 2014.gadā. "Latvijas finanšu stabilitāte un budžeta deficīta samazināšana ir nepieciešama ar vai bez eirozonas," teica Dombrovskis.

"Neapšaubāmi [Grieķijas paziņojums] otrā krīzes viļņa risku būtiski palielina. Kā mediji to atspoguļo, visi lieto vienu vārdu - tas ir "šokējoši"," teica Dombrovskis.

Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu pirmdien aicināja rīkot referendumu par pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības samitā pieņemto vienošanos par   Grieķijas  glābšanu. Šīs ziņas izraisīja šoku tirgos, radot šaubas, vai vienošanos izdosies īstenot, jo vairojas iespējamība, ka Grieķija piedzīvos nekontrolētu bankrotu, ja grieķi referendumā nobalsos pret samitā pieņemto vienošanos.

Papandreu plāns arī var izraisīt plašākas sekas, izraisot haosu eiro zonas centienos apturēt parādu krīzes izplatību un pārsviešanos uz lielākām valstīm, tostarp Itāliju. "Pastāv risks, ka tad, ja grieķi referendumā pateiks nē, glābšanas centieni cietīs pilnīgu fiasko," sacīja kāds brokeris Parīzē.

Turklāt referendums, kura nianses nav paziņotas, nav gaidāms ātrāk kā nākamā gada sākumā, un tas nozīmē, ka neskaidrības par eiro zonas nākotni turpināsies arī šajā un nākamajā mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas