Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķīlis: LZA ir postpadomju veidojums

Apokaliptiski pārspīlējumi un populistiska retorika – tā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidenta Ojāra Spārīša izteikumus par Latvijas zinātnes iznīcību portālam Diena.lv nodēvēja bijušais izglītības un zinātnes ministrs un pašreizējā ministra padomnieks Roberts Ķīlis.

Viņaprāt, Latvijas Zinātņu akadēmija pašreizējā veidolā ir "postpadomju veidojums, kuram tāpat kā Latvijas zinātnei kopumā ir jāpārveidojas".

R.Ķīlis norādīja, ka tieši pašlaik notiek Latvijas zinātnisko institūtu darbības izvērtēšana, kas cieši saistīta ar finansējuma piešķiršanu. "Pieļauju, ka tieši tādēļ zinātnieku vidē ir radies satraukums, jo izvērtēšanas rezultātā zinātnisko institūciju skaits varētu samazināties. Taču nediferencētu finansējuma palielinājumu pie zemiem citējamības un inovāciju rādītājiem un bez starptautiska izvērtējuma uzskatīju par teju vai noziedzīgu. Atšķirībā no manis Spārīša kungs laikam to uzskata par labu praksi."

Bijušais ministrs arī atzina, ka ir stipri samulsis par O.Spārīša bažām saistībā ar ES struktūrfondu finansējumu. "Jau 2012.gadā tika piešķirts papildu finansējums ES projektiem. Es kā viens no retajiem Austrumeiropas ministriem panācu lielāku Eiropas finansējumu Latvijas zinātnei. Līdz ar to šādus Spārīša izteikumus neuztveru nopietni."

Valsts budžets nekad nespēs nofinansēt visu Latvijā praktizēto zinātni, līdz ar to zinātniekiem ir jāorientējas uz Eiropas finansējumu un jāpiedalās starptautiskos projektos, norādīja R.Ķīlis. "Nedomāju, ka lielākā daļa mūsu zinātnieku varētu zaudēt darbu. Īpaši tādēļ, ka zinātnieki nav valsts ierēdņi, kas pilnībā atkarīgi no valsts budžeta finansējuma. Zinātnieki var piesaistīt - un tas viņiem ir jādara - naudu no citiem avotiem."

Jau vēstīts, ka LZA prezidents Ojārs Spārītis norādījis, ka Latvijas zinātnes nozare ir apdraudēta, jo krīzes laikā uz pusi samazinātais finansējums izglītībai un zinātnei joprojām nav atgūts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas