Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latvijā risks nabadzībai ir lielāks nekā vidēji Eiropā

Ja Eiropas Savienībā (ES) vidēji 27,7% bērnu, kuri jaunāki par 18 gadiem, ir pakļauti nabadzības riskam vai sociālajai atstumtībai, tad Latvijā tie ir 38,4% un sliktāka situācija ir vienīgi tādās valstīs kā Bulgārija, Ungārija un Rumānija. Savukārt tikai nabadzības riskam Latvijā ir pakļauts gandrīz katrs ceturtais bērns.

2013. gadā ES kopumā 122,9 miljoni iedzīvotāju bija pakļauti nabadzības vai sociālās atstumtības riskam. Ņemot vērā, ka tā ir gandrīz ceturtā daļa no visiem ES iedzīvotājiem, šī problēma izvirzīta kā viena no galvenajām, pie kuras jāstrādā līdz 2020. gadam. Attiecīgi mērķis ir samazināt šo cilvēku skaitu par 20 miljoniem. Tomēr lielākā grupa, kura pakļauta šim riskam, ierasti ir bērni. Kā Dienai norādīja Labklājības ministrijas (LM) Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta vecākā eksperte Evija Kūla, arī Latvijā no visām vecuma grupām, izņemot pensionārus, bērni visvairāk ir pakļauti nabadzības riskam - gandrīz katrs ceturtais. Tomēr attiecībā uz šiem rādījumiem jāskatās kontekstā ar to, kādā ģimenē bērns aug. Lielākajam riskam pakļauti bērni no daudzbērnu ģimenēm vai no ģimenēm ar vienu vecāku.

Ja salīdzina Latvijas rādītājus ar kaimiņvalstīm, redzams, ka Lietuvā rādītāji ir nedaudz labāki, savukārt Igaunijā situācija ir pat labāka nekā vidēji ES, attiecīgi nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauti tikai 22,3% bērnu. Savukārt labākā situācija ir Somijā, Dānijā, Čehijā, Zviedrijā un Nīderlandē, liecina Eurostat dati.

Konkrētu mērķi izvirzījusi arī Latvija - ar kompleksas ģimeņu atbalsta sistēmas palīdzību, kas veicina darba un ģimenes dzīves savienošanu, uzdevums ir mazināt bērnu nabadzības risku līdz 20% 2020. gadā. Daļa no pasākumiem jau veikta līdz šim, taču priekšā vēl ir tādi jautājumi kā neapliekamā minimuma celšana tiem cilvēkiem, kam ir zemi ienākumi, pabalstu sistēmas pilnveidošana un pakalpojumu pieejamības nodrošināšana. E. Kūla atzīmēja, ka tieši pakalpojumu pieejamība nereti būtiski ietekmē situāciju. Piemēram, problēmu visbiežāk nav ar bērniem līdz gada vecumam, jo atbalsts tad ir samērā liels, taču brīdī, kad vecākiem jāatgriežas darbā, bet bērnam nav vietas bērnudārzā, rodas ievērojami papildu izdevumi. Īslaicīgs risinājums te ir valsts atbalsts bērniem, kuri gaida rindā uz pašvaldības bērnudārzu, taču konkrētā programma šī gada beigās noslēgsies un jauna risinājuma vēl nav. Tāpat situāciju uzlabot varētu brīvpusdienas vēl vismaz 4. klašu skolēniem. Un, kā Dienai atzīmēja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens, tam ir gūts stingrs politiskais atbalsts.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas