Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nākamnedēļ iedzīvotāji saņems pirmos elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus

AS _Sadales tīkls _nākamnedēļ iecerējis uzsākt vērienīgu informācijas kampaņu medijos par elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām, kas paredzēta no šā gada 1.aprīļa. Vienlaikus jau no nākamās nedēļas iedzīvotāji sāks saņemt pirmos elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus, ceturtdien preses konferencē informēja Sadales tīkla valdes loceklis Ilvars Pētersons.

Ministru kabinets (MK) šonedēļ, 21.janvārī, apstiprināja elektroenerģijas tirdzniecības noteikumus, un Sadales tīklam kā visu elektroenerģijas tirgotāju sadarbības partnerim pieejamā informācija liecina, ka iedzīvotājiem būs plašas izvēles iespējas - tirdzniecību jau šobrīd plāno uzsākt trīs tirgotāji, turklāt katrs no tirgotājiem nāks klājā ar vairākiem piedāvājumiem atbilstoši iedzīvotāju elektroenerģijas patēriņam un vajadzībām. Apstiprinājumu darbībai mājsaimniecību sektorā Sadales tīkls saņēmis no a/s Latvenergo, SIA Baltcom TV un SIA BCG Riga, savukārt vēl divi tirgotāji par to aktīvi interesējušies, bet apstiprinājumu vēl nav snieguši. Pētersons piebilda, ka interesi par elektroenerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām izrādījuši arī lielie namu apsaimniekotāji.

Kā rādot Igaunijas pieredze, tieši pēc lielākā tirgus dalībnieka piedāvājuma izteikšanas, pārējie elektroenerģijas tirgotāji var sagatavot savus piedāvājumus un uzsākt pārdošanas kampaņas.

Kaut gan līdz 15.martam klienti var izdarīt izvēli par labu kādam no jaunajiem elektroenerģijas piedāvājumiem un sākt tos lietot no 1.aprīļa, steigai nav pamata - elektrību nodrošinās esošais tirgotājs līdz pat brīdim, kad klients būs iepazinies ar visiem tirgotāju izteiktajiem piedāvājumiem un vēlēsies kaut ko mainīt.

"Kā radā citu valstu pieredze, atverot elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, nav novērojama liela iedzīvotāju aktivitāte, izvēloties sev piemērotākos elektroenerģijas piedāvājumus. Mēs sagaidām, ka cilvēki turpinās migrēt no viena elektroenerģijas piedāvājuma pie cita pamazām, kā tas notiek mobilo sakaru jomā. Tādēļ klientu informēšanas pasākumi turpināsies arī pēc 1.aprīļa visu turpmāko gadu," skaidro Pētersons, uzsverot, ka iedzīvotājiem nav jāuztraucas. "Ja nepaspēsiet izvēlēties vai vēl neesat gatavs izdarīt izvēli par sev piemērotāko elektroenerģijas piedāvājumu, bažām nav pamata - elektrība tiks piegādāta. Tāpēc līdz marta sākumam gaidiet tirgotāju piedāvājumus, nesteidzieties un rūpīgi izsveriet, kurš no tirgū pieejamajiem elektroenerģijas piedāvājumiem ir jums izdevīgākais."

Pēc MK noteikumu apstiprināšanas klientu informēšanas stafeti par atvērto elektroenerģijas tirgu no Latvenergo, kas veica arī plašu televīzijas reklāmas kampaņu, pārņem Sadales tīkls, kas turpmāk būs partneris visiem tirgotājiem un vienlaicīgi padomdevējs iedzīvotājiem, kā pareizi izvēlēties elektroenerģijas piedāvājumu atbilstoši patēriņam un vajadzībām. Jau no ceturtdienas informēšanā tiek izmantoti sociālie tīkli – Twitter, kā arī jaunizveidots Facebook konts. Savukārt no piektdienas, 24.janvāra, būs informatīvi raksti nacionālajos laikrakstos Diena, Latvijas Avīze, Neatkarīgā Rīta Avīze un Vesti, kā arī reģionālajos laikrakstos visā Latvijā un to portālos internetā. "Savukārt no nākamās nedēļas sākuma komunikācijā iesaistās jau tirgotāji, kuru konkrētie piedāvājumi faktiski ir tas, kas šobrīd visvairāk interesē iedzīvotājus. Turklāt, arvien aktīvāk klientu informēšanu par saviem piedāvājumiem izvērsīs tirgotāji, bet Sadales tīkls skaidros principus, kā pareizi izdarīt izvēli," uzsvēra Pētersons.

Iedzīvotāju informēšanas kampaņa uzņēmumam izmaksās līdz 100 tūkstošiem eiro. Ar skaidrojošo darbu nodarbosies arī aptuveni 1000 Sadales tīkla darbinieku, kuri ikdienā komunicē tieši ar klientiem. Pētersons uzsvēra, ka Sadales tīkls nekonsultēs iedzīvotājus par tirgotāju piedāvātajām cenām – tas ir tirgotāju pašu ziņā.

Sadales tīkla valdes loceklis arī skaidroja, ka pēc tirgus atvēršanas elektroenerģija ir prece, kura turpmāko gadu laikā, visticamāk, tiks komplektēta ar dažādiem pakalpojumiem un produktiem, lai maksimāli ierobežotu strauju cenu kāpumu.

"Faktiski no nākamās nedēļas uz elektroenerģijas izmaksām mājsaimniecībām būs jāskatās nevis tikai kā "cenu par 1 kWh", bet gan kā piedāvājumu kopumā. Tas nozīmē - absolūti pēc jauniem principiem. Lai gan elektroenerģijas tirgus ir atvērts, tirgotāji var operēt ar cenu tikai aptuveni 1/3 no kopējām elektroenerģijas izmaksām, kuru turklāt nosaka elektroenerģijas cena biržā. Tāpēc visi tirgotāji centīsies mazināt citas izmaksu pozīcijas, apvienojot vairākus pakalpojumus un tādējādi samazinot pakalpojuma nodrošināšanas cenu iedzīvotājiem. Tāpēc iedzīvotāji konkurences rezultātā iegūs tādus elektroenerģijas pakalpojumus, kuros būtisku lomu spēlēs gan elektroenerģijas kopējais patēriņš, gan attiecīgajam klientam nepieciešamie citi pakalpojumi un norēķinu veids. Piemēram, viens no elektroenerģijas tirgotājiem piedāvās pakalpojumu komplektu: telefons + internets + televīzija + elektroenerģija. Tādējādi iedzīvotāji varēs ietaupīt uz vairāku rēķinu komisijas maksām, kopumā saņemot izdevīgāku piedāvājumu," skaidro Pētersons.

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktore Rota Šņuka norādīja, ka tirgus atvēršana nav "vienas dienas" process - būtībā mājsaimniecībām šis process 1.aprīlī tikai sāksies. Paies divi līdz trīs gadi, kamēr iedzīvotāji pieradīs pie jaunās sistēmas, spēs izvērtēt un salīdzināt tirgotāju piedāvājumus.

Jautāta par tarifa pieauguma prognozēm, Šņuka norādīja, ka tās balstītas uz vairumtirdzniecības cenu prognozēm un nākamo trīs gadu laikā vairumtirdzniecības cenai nevajadzētu būtiski pieaugt, bet jāatceras, ka brīvajā tirgū cenas tomēr ir svārstīgas. Savukārt ilgtermiņā elektroenerģijas cenai vajadzētu samazināties, ko sekmēs jauno starpsavienojumu izveide.

Līdz ar iesaistīšanos brīvajā tirgū, elektroenerģiju par Starta tarifu varēs iegādāties tikai maznodrošinātie, jo šis tarifs ir subsidēts, un Latvenergo tas gadā izmaksājis ap 20 miljoniem latu. Pārējiem lietotājiem elektroenerģija būs jāpērk par fiksēto vai mainīgo tarifu, atkarībā no noslēgtā līguma ar tirgotāju.

EM pārstāve arī norādīja, ka lietotājiem, kuru patēriņš nav liels, universālā pakalpojuma un tirgotāja piedāvātajam tarifam nevajadzētu būtiski atšķirties.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis stāstīja, ka līdz ar tirgus atvēršanu, viena no galvenajām SPRK funkcijām elektroenerģijas sektorā būs tirgotāju un vairumtirgus uzraudzība. Jau pašlaik SPRK ir pienākums uzraudzīt vairumtirgus darbību, lai novērstu iespējamās tirgus manipulācijas vai iekšējās informācijas ļaunprātīgu izmantošanu. Ņemot vērā elektroenerģijas tirgu pārrobežu raksturu, šīs funkcijas tiek veiktas ciešā sadarbībā ar citu valstu regulatoriem, Energoregulatoru sadarbības aģentūru (ACER) un Nord Pool Spot biržu. Irklis skaidroja, ka šim tirgum ir jāstrādā, jābūt caurredzamam, skaidri saprotamam, jo bez tā arī mazumtirgus nevar sekmīgi darboties.

Informāciju par elektroenerģiajs trigus atvēršanu mājsaimniecībām iedzīvotāji var meklēt arī SPRK, EM, Sadales tīkla, Latvenergo, Patērētāju tiesību un aizsardzības centra interneta mājaslapās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas