Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Iedzīvotāji sistēmai neuzticas, nezina, cik saņems, un patstāvīgi nekrāj

Stabili zemo pensiju sistēma

Teju trešdaļa strādājošo Latvijas iedzīvotāju vecumdienās būs pakļauti nabadzības riskam, jo to ienākumi nenodrošina pietiekamu pensijas apmēru un vairākums nevar atļauties paši veidot uzkrājumus, secināts TNS veiktā SEB bankas pētījumā.

Pašreiz to dara 35% aptaujāto, lai gan pērn rādītājs audzis par 10%. Savukārt to, cik liels ir personīgais otrā līmeņa pensiju uzkrājums un cik liela naudas summa tiek uzkrāta ik mēnesi, zina 5% aptaujāto. Baltijas valstu kontekstā tie ir zemākie rādītāji, turklāt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vadītāja Inese Šmitiņa stāstīja, ka informētība par pensiju pirmo līmeni, kuru pārvalda valsts, nav augstāka.

Diena iepriekš rakstīja arī par Swedbank pētījumu, kurā secināts, ka cilvēku gaidas pret pensijām ir augstas – tai vajadzētu būt vidēji 75% apmērā no algas. Tāpēc aktualizējas ne vien jautājums par informētību, bet, kā saka Šmitiņa, arī par to, cik godprātīgi esam: "Diemžēl statistika rāda, ka lielākā daļa maksātāju, kas uzkrāj otrajā līmenī, maksā no minimālās algas. Jautājums, vai tās tiešām ir patiesās algas." Līdz ar to uzkrājumi, kas veidojas, ir mazāki.

Tomēr arī jautājums par cilvēku zināšanām un informācijas pieejamību ir būtisks, norāda SEB dzīvības apdrošināšanas un pensiju uzkrājumu vadītāja Kristīne Lomanovska. Viņasprāt, zināšanas par sava uzkrātā kapitāla apjomu vairotu uzticību pensiju sistēmai kopumā. Tā cilvēki redzētu un sajustu, ka ir konkrēta naudas summa, kas pieder tikai viņiem. Saskaņā ar pētījumu šobrīd 62% netic, ka saņems visu viņiem pienākošos pensiju apjomu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 3.marta, numurā!

Top komentāri

roltons
r
Kur paliek piemeeram par 40 gadiem pensijas uzkraajums,ja pensionaars nodziivo tikai 3-5 gadus????Kaa tie liidzeklji tiek izmantoti un kaapeec pensionaars neavar sho savu uzkraajumu noveeleet saviem radiem??Varbuut chekas maisu valdiiba apzog tautu taadaa veidaa??
Negodīga pensiju sistēma
N
Latvijā ir ļoti negodīga pensiju sistēma. Viss ir atkarīgs no tā, kurā gadā cilvēks ir piedzimis, kurā iet pensijā un - vai bija pie siles no 1996. līdz 1999.gadam.
Nu nu
N
Izslēdzot Valsts kasi no pensiju 2. līmeņa, bankas var neuztraukties par sliktiem vai pat negatīviem pansiju pieaugumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas