Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pateicoties medijiem un traģēdijām, urbānās leģendas pieņemas spēkā un ik pa laikam atgriežas apritē

Urbānā leģenda Zilais valis izraisa pamatīgu paniku bijušajās padomju valstīs

No Krievijas atceļojusī sociālā spēle Zilais valis, kuras laikā jaunieši tiek aicināti izpildīt dažādus bīstamus uzdevumus, satraukusi ne tikai Latvijas iedzīvotājus. Par to, dodot spēlei vēl lielāku varu un atpazīstamību, paniku radījuši mediji arī Ukrainā, Baltkrievijā, Kazahstānā, Kirgizstānā un Bulgārijā. Portāls Diena.lv secina, ka pie ziņas izplatības lielā mērā vainojamas viltus ziņu vietnes.

Pēdējās nedēļas satraukums par spēli, kuras laikā noslēpumaini svešinieki jauniešiem un bērniem uz viedtālruni vai e-pastu nosūta dažādus uzdevumus, kas, kā internetā runā, beidzas ar misiju veikt pašnāvību pakaroties vai nolecot no augstas ēkas, sasniedza tādu līmeni, ka Valsts policija (VP) kopā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju sarīkoja preses konferenci, kurā centās klīdināt sabiezējušos mītus. 

"Valsts policijai nav zināms ne par vienu personu, kas izaicinātu ar šādiem muļķīgiem uzdevumiem un kur būtu iesaistīts pieaugušais," uzsvēra Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, norādot - vairākas nedēļas novērojot sociālo tīklu grupas, kas ir veltītas Zilajam valim, radies secinājums, ka tā ir domubiedru grupa, kurā jaunieši runā arī par mūziku un cita veida izklaidēm, savukārt bildes ar it kā sagrieztām rokām un citām traumām, pārsvarā esot ņemtas no interneta. Tāpat nav nekādu pierādījumu, ka tie būtu pieaugušie vai kāda ļaunprātīga grupa, kas jauniešus censtos apzināti iedzīt nāvē. 


Jaunieši instagr.am un twitter.com dalās ar bildēm, kur it kā, vadoties pēc uzdevuma, ir nodarījuši sev pāri, ierakstu parasti pavada mirkļbirkas -  #zilaisvalis #Синийкит #тихийдом #синийкит #разбудименяв420 #явигре

Policija gan uzsvēra, ka plašā uzmanība, kas veltīta spēlei, var pamudināt jauniešus tajā iesaistīties. Tāpat bērnu tiesību pārstāvji aicina vecākus rūpīgi sekot līdzi sava bērna noskaņojumiem un veltīt laiku, lai sarunātos un ieklausītos atvasēs. 

Rūpīgāk apskatot internetā publicētos materiālus, top skaidrs, ka Zilais valis un tā sauktās pusaudžu nāves grupas ir jaunums Latvijā, bet, jau kļuvušas par urbāno (pilsētas) leģendu, cirkulē Krievijas masu medijos.

Krievijas drūmā aina

Pagājušā gadā Krievijas laikraksts Novaja Gazeta publicēja stāstu par sociālajā tiklā VKontakte veidotām "nāves grupām", ko vada mistiskas personas, kuras iesaista jauniešus bīstamās darbībās, kas beidzas ar nāvi. Laikraksts minēja, ka spēle izraisījusi vismaz 130 pusaudžu pašnāvības. Vēlāk gan, kā ziņo The Moscow Times, laikraksts no citu mediju un aktīvistu puses tika kritizēts par visas vainas novelšanu uz spēli. Proti, Krievijā, kā raksta The Moscow Times, atsaucoties uz datiem, pašnāvību skaits ir viens no augstākajiem Eiropā, lai gan valsts vidējais pašnāvību rādītājs ir 16-17 cilvēki uz 100 000. Lauku reģionos skaitlis var sasniegt par 100 līdz 200 cilvēkiem uz 100 000, medijam sacījis Maskavas psihiatriskās zinātnes institūta pētnieks Jevgēnijs Ļubovs. 

Neilgi pēc publikācijām arī dažādi Krievijas politiķi, kuri iepriekš aktīvi darbojušies, lai ierobežotu internetu un bijuši arī iesaistīti bēdīgi slavenajā Krievijas homoseksuālisma propagandas likumā, sarosījās un vērsās pret sociālajiem tīkliem. Pašlaik gan VKontakte aktīvi strādā, lai dzēstu šādas grupas, esot izveidotas arī atbalsta grupas, kas cenšas jauniešus atrunāt no šādu spēļu spēlēšanas. 

Arestēts arī viens no grupas veidotājiem - 21 gadu vecs puisis Filips Buģeikins, zināms arī kā Filips Ļiss. Šobrīd viņš tiek apsūdzēts par 15 jauniešu pamudināšanu uz pašnāvību. 
 


Par līdzdalību 15 jauniešu pašnāvībās apsūdzētais Filips Ļiss


Daudzi norāda, ka pašnāvības nevar novelt tikai uz sociālo tīklu spēli, gan nepieciešams pievērsties cēloņiem, kas cilvēkus padara nelaimīgus un piespiež atņemt sev dzīvību. Ļubovs norādījis, ka slikta atzīme vai nelaimīga mīlestība nav patiesais pašnāvības iemels, proti, eksperts to sauc par anomālu reakciju un norāda, ka 90% gadījumu jaunietim ir bijusi smaga depresija vai citas psiholoģiskas problēmas. 

To portālam Meduza norādījis arī Etnoloģijas un antropoloģijas institūta pētnieks Dmitrijs Gromovs, sakot, ka 2008.gadā deputāti pusaudžu pašnāvību problēmu vēlējās novelt uz emo un gotu subkultūrām, ignorējot patiesos cēloņus. 

Fonda Tava telpa tiešsaistē (Your Territory Online), kas nodarbojas ar pusaudžu konsultēšanu, vadītāja Jeļena Šumakova sacījusi, ka Krievijā jaunieši kļūst arvien vientuļāki. Viņa norāda, ka bērni, kuri tā jūtas, drīzāk iesaistīties šādās nāves grupās, jo gluži vienkārši meklēs domubiedrus un atbalstu, ko nesaņem no draugiem vai ģimenes. Šumakova arī sarunā ar The Moscow Times kritizējusi valsts pārvaldi, kas nedara pietiekami daudz, lai palīdzētu jauniešiem, kuri nedzīvo Maskavā vai Pēterburgā. Savukārt brīžos, kad notiek traģēdija, valsts pārvalde uz īsu brīdi aktivizējas, taču ātri vien aizmirst par problēmas risināšanu.

Modernais šausmu stāsts

Portāls Meduza pēc sarunas ar aktuālās folkloras pētniekiem raksta, ka stāsti par Zilo vali ir tikai kārtējais piemērs garā pilsētu šausmu stāstu virknē. Šie stāsti, kā norāda eksperti, izmanto vecāku bailes par viņu atvasēm un tāpēc kļūst tik populāri.

Šīm leģendām ir raksturīgas pārdabiskas iezīmes un ļaundari, kuri rīkojas šķietami neracionāli. Proti, Zilā vaļa gadījumā vairāki mediji norādījuši, ka dalībnieki nāves grupās, tajā skaitā arī Filips Ļiss, ir bijuši "vienaudžu atzinību alkstoši nūģi", nevis ļaundari. Tomēr ap Zilo vali un citiem stāstiem rodas aura, kas liek domāt, ka iesaistīti kādi lielāki spēki. Piemēram, Krievijas telekomunikāciju uzņēmuma Megafon pārstāvis Antons Elizarovs, kā ziņo Meduza, ir pārliecināts, ka aiz spēles stāv ukraiņu nacionālisti.

Šādas leģendas sastopamas gandrīz katrā pasaules valstī, piemēram, ASV populāri ir stāsti par spocīgiem stopētājiem, kuri, kā vēlāk noskaidrojas, miruši tajā vietā, kur tagad rēgojas; par milzīgiem aligatoriem kanalizācijas sistēmās vai pēc ballītes nozagtiem orgāniem. Arī Latvijā daudzi zinās stāstu par cilvēku gaļas pelmeņiem, belašiem un pīrādziņiem. Vecākās leģendas ir par pīķa dāmas izsaukšanu un spocīgiem tēliem mikrorajonos. 

Proti, šādi stāsti izplatoties kļūst šausminošāki nekā ir patiesībā, un bieži vien, kļūstot par leģendu, pieredz atkārtotu parādīšanos, kā tas šobrīd noticis ar Zilo vali. Kā raksta krievu mediji, kopš pagājušā gada vasaras, kad stāsti par to parādījās pirmo reizi, tēma bija pieklususi, taču šoziem atkal aktualizējusies.

Iebaida jauniešus

Radio Free Europe un vairāki citi Krievijas mediji norāda, ka jaunieši, kuri iesaistās šajās grupās kā kuratori, mēdz iebiedēt citus, lai tie nepamestu "nāves grupas". Proti, bieži vien tiek saņemti draudi nevis pašam spēlētājam, bet gan ģimenes locekļiem, piemēram, "tavs mazais brālis rīt neatnāks uz mājām" vai "tava mamma rīt neaizies uz autobusu", kas kopā ar mītu, ka uzdevumu devējiem ir pieeja programmām, kas ļauj noskaidrot lietotāja IP adresi un tādējādi arī visu privāto informāciju, ir efektīvs iebiedēšanas veids. 

Attēlā redzams, ka spēlētāja jaunākajam brālim draud, ja tiks bloķēts uzdevumu devēja konts

Taču līdz šim neviena tiesībsargājošā instance nav konstatējusi gadījumu, kad spēles laikā izteiktie draudi būtu pārcēlušies uz reālo vidi. Tāpat, kā norāda Radio Free Europe, Meduza, Novaja Gazeta un citi mediji, uzdevumi bieži vien ir bērnišķīgi, sākot no "celies 4.20 no rīta un uzzīmē vali uz papīra" līdz psiholoģiski trauksmi radošiem, piemēram, "skaties visu dienu šausmu filmas" vai "nerunā ar saviem vecākiem".

Tiesa gan, liels skaits jauniešu medijiem norādījuši, ka iesaistās spēlē nevis, lai nodarītu sev pāri, bet lai "troļļotu" uzdevumu devējus. 

Iespējams, ka lielu lomu bērnu iebiedēšanā spēlējusi arī nesen iznākusī ASV kinofilma Nerve (Spēles gūstekņi), kuras sižets bija ļoti līdzīgs - proti, jaunieši iesaistās tiešsaistes spēlē, kur viņiem tiek doti uzdevumi, kas, sākot no nevainīgiem piedzīvojumiem, pāraug dzīvībai bīstamās darbībās. Šādi un līdzīgi motīvi par visvareniem spēļu meistariem popkultūrā sastopami jau ilgstoši.

Tāpat daudzviet pasaulē sastopama tieksme nevis meklēt nopietnu risinājumu jauniešu pašnāvību skaita pieaugumam, bet gan tās novelt uz ārējiem faktoriem un spēlēm. Piemēram, 2007.gadā Lielbritānijā 16 jauniešu nāves tika saistītas ar pašnāvību čata grupu apmeklēšanu, bet ASV ar okultismu un pašnāvībām 80.gados saistīja galda spēli Dungeons and Dragons (Labirinti un pūķi).

Ceļojošās šausmas

Šoreiz šausmas par Zilo vali ir pārceļojušas arī uz citām Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīm. Portāls Eurasianet arī raksta par pašnāvnieciskās spēles paniku Kirgizstānā. Satraukums par spēli medijos parādījās janvāra beigās. Diemžēl pāris dienas vēlāk kāds jaunietis tiešām izdarīja pašnāvību. Lai gan policija nav pierādījusi, ka šis nelaimīgais notikums ir saistīts ar konkrēto spēli, jaunieši, kā ziņo medijs, tiekot pakļauti telefonu pārbaudēm un deputāti ir aicinājuši aizliegt skolās viedtālruņus. Līdzīgi kā Krievijā arī Kirgizstānā pašnāvību skaits ir visai augsts un 2016.gadā tika ziņots par 1571 traģēdijām. Vietējie aktīvisti arī norādījuši, ka interneta un viedo ierīču aizliegumi jauniešu pašnāvību problēmu neatrisinās. 

Par spēli bažas paustas arī Ukrainā, kur policija aizturējusi divus medicīnas studentus, kuri esot vadījuši šādas grupas. Kā raksta portāls Hromadske, jaunieši apgalvojuši, ka eksperimentē ar cilvēku apziņu sociālajos tīklos, tiesa gan, pēc liecībām medijos secināms, ka viņi nav ar psiholoģiju saistītu ārstniecības jomu studenti. Censor.ua citē policiju, kas saka, ka jaunieši atbrīvoti, jo lietā nav cietušo. Ukrainas policija norādījusi, ka tā sauktie uzdevumu devēji - kuratori, pārsvarā atrodas Krievijā, tāpēc nevar ar viņiem cīnīties. 

Radio Free Europe ziņo arī par spēles konstatācijas gadījumiem Kazahstānā, Azerbaidžānā un Baltkrievijā. 

Portāls Balkaninsight ziņoja, ka bažas par spēli nonākušas arī Bulgārijā. Medijs raksta, ka Bulgārijas droša interneta centrs līdzīgi kā Latvijā saņēmis daudzus skolotāju un vecāku zvanus ar satraukumu par bīstamo spēli, tomēr iestādei nav pierādījumu, ka Bulgārijā šādas grupas darbotos. 

"Zilais valis ir baisa manipulācija ar vecāku bailēm," norādījusi interneta uzrauga organizācija. Bulgārijā darbojušies mediji, kas, kā norāda Balkaninsight, ar Krievijas propagandas kanālu Sputnik priekšgalā ir ziņojuši par lielu skaitu jauniešu, kuri izdarījuši pašnāvības. Piemēram, kāda vietne ziņoja, ka jau 200 bērni pēc sociālās spēles spēlēšanas darījušis sev galu. Šādu informāciju gan noliedz Bulgārijas varas iestādes.  


Ekrānšāviņš no kāda bulgāru medija, kas šokējošā valodā vēstīja par briesmām, ko izraisa spēle

Atnāca uz Latviju

Aplūkojot ziņu izplatību par Zilo vali Latvijā, portāls Diena.lv secina, ka pirmās ziņas par spēli Latvijā parādījās 9.februārī portālā ru.focus.lv, kurā bez konkrētām atsaucēm vai faktiem tika minēts, ka spēle ir atnākusi arī līdz Latvijai. Tālāk rakstā tiek aprakstīta spēles vēsture Krievijā. Tajā pašā dienā latviešu valodā portālā nozagts.focus.lv parādījās ar virsrakstu: "Uzmanību vecākiem! Latvijā sākusi darboties internetā aktīvā “Nāves grupa, kas mudina pusaudžus veikt pašnāvības!" 

Tālāk ziņu pārpublicēja vairāki citi portāli un blogi, piemēram, izklaides vietne spoki.lv, bet plašāku mediju un sabiedrības uzmanību spēle ieguva, kad LTV 7 raidījums Ļičnoje delo vēstīja par diviem pusaudžiem, kuri, iespējams, mēģināja izdarīt pašnāvību, un jauniešu vecāki šo notikumu saistīja ar spēli. Šī pati informācija parādījās arī sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv. Par jauniešiem, kuri it kā iesaistījušies šajā spēlē, ziņoja arī reģionālie mediji . 


LSM.LV publicētais stāsts 11.februārī

Jānorāda, ka jaunieši tiešām februāra sākumā bija veikuši bīstamas darbības, taču, kā sacīja Valsts policija, konkrētais gadījums nav tieši saistāms ar spēli.

Pēc tam informācija par bīstamo spēli izplatījās visos Latvijas medijos, radot satraukumu, kas policijai lika reaģēt. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga pirmdien uzsvēra - vispirms aizdomas par bērnu saistību ar bīstamām izklaidēm internetā var rasties viņu vecākiem, tāpēc ir svarīgi par to runāt ar savām atvasēm. Rodoties bažām, bērnu vecāki aicināti vērsties VBTAI struktūrvienībās, tāpat noteikti izmantojams VBTAI tālrunis 116111, vai gadījumos, kad aizdomas par bērnu tiesību normu pārkāpumu, vērsties policijā.

Top komentāri

atmiņas...tikai atmiņas
a
Ap 1981 - 1982 gadu, tai pašā laikā, kad katram vidusskolniekam sazin kāpēc gribējās to neērto diplomāta koferīti, Rīgas skolās nāca lielā modē ''olu ēšana''. Normālas orientācijas džeki kā geji grāba viens otru no mugurpuses un spaidīja zem jostasvietas. Viena otra potence tur laikam tika pazaudēta. Par ko runa - jaunības gadi ir stulbuma gadi, kad pie prāta nenāk pat vārtoties uz ielas savās asinīs. Neko darīt.
.
.
Es ieteiktu tiesībaizsardzības iestādēm izpētīt kādu sarunu delfi.lv sadaļā Cālis, kur it kā tika pausts sašutums un bailes par šo spēli, bet patiesībā tā bija tobrīd vēl Latvijā faktiski nezināmās spēles slēpta reklāma.
Fiksais
F
Palasiet Overtona logu! Tā ir apzināta realizēta politika, un tikai nestāstiet, ka nevar atrast saknes, kas to ir sācis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas