Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Virkne veselības aprūpes problēmu arī cietumos

Tāpat kā jebkuram Latvijas iedzīvotājam, arī ieslodzītajām personām pienākas kvalitatīva veselības aprūpe. Tā visbiežāk tiek nodrošināta turpat ieslodzījuma vietās vai Olaines cietuma slimnīcā. Ieslodzītajiem gan nav jāmaksā nekādi līdzmaksājumi - viss par valsts naudu. Tāpēc varētu domāt, ka sūdzību par medicīnas aprūpi no ieslodzītajiem nevajadzētu būt, bet ir tieši otrādi, un daļā gadījumu tās ir arī pamatotas, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Medicīnas aprūpei ieslodzījuma vietās patlaban ir pievērsta pastiprināta uzmanība - šo jautājumu skata gan tiesībsargs, gan Valsts kontrole, gan citas institūcijas. Piemēram, kopš 2007.gada Veselības inspekcija (VI) ir izskatījusi 1725 ieslodzīto sūdzības, no kurām 27 atzītas par pamatotām. Lielākā daļa saistītas ar to, ka Olaines cietuma slimnīcā kopš krīzes joprojām nestrādā vairākas nodaļas, Dienai norādīja VI pārstāve Dace Vīksna. Inspekcija pēc sūdzībām arī ir secinājusi, ka ieslodzījuma vietās ir problēmas ar plānveida zobārstnieciskās palīdzības nodrošināšanu un speciālistu piesaisti darbam cietumā.Līdzīgi virkni problēmu ir uzskaitījusi arī Valsts kontrole, secinot, ka veselības aprūpei netiek izmantots ne Olaines slimnīcas operāciju bloks, ne arī 25% no slimnīcas vajadzībām iegādātajām modernajām medicīnas iekārtām, kuras izmaksājušas 491 430 eiro. Problēmas ir arī ar veselības aprūpes sistēmas vadību un uzraudzību. Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure gan šīs problēmas nenoliedz, bet norāda, ka tiks darīts viss, lai situāciju uzlabotu. Piemēram, patlaban tiek risināts jautājums par zobārstu piesaisti. Ir atjaunota IeVP Medicīnas daļa, kura turpmāk uzraudzīs šo jomu. Kopā ar Tieslietu ministriju tiks meklēts risinājums slimnīcas noslodzes palielināšanai.IeVP gan uzskata, ka ieslodzītās personas ir daudz labākā situācijā nekā citi cilvēki. IeVP Medicīnas daļas priekšnieks Vadims Viktorovs Dienai paskaidroja, ka ieslodzītie atrodas valsts apgādībā, tāpēc viņiem visus veselības aprūpes pakalpojumus apmaksā valsts. Nav jādomā ne par lieliem līdzmaksājumiem, ne garām rindām uz specifiskiem izmeklējumiem. Ieslodzītie šo situāciju mēdz izmantot. Spure sacīja, ka lielai daļai cilvēku, nonākot cietumā, ir jau ielaistas slimības, jo brīvībā viņi nav gājuši pat pie ģimenes ārsta. Ieslodzījumā viņi vēlas savu veselību pilnībā sakārtot, bet, ja kaut ko nav iespējams izdarīt, seko sūdzību kalni. Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena ceturtdien, 3.aprīlī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas