Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zaļa pētnieku skola

Vasarā vairākās Latvijas augstskolās norisinājās starptautiskas vasaras skolas, un izņēmums nebija arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Te augusta vidū piecu dienu garumā dažādu valstu maģistrantūras un doktorantūras studenti, kuri specializējas dažādās jomās (arhitektūrā, bioloģijā, bioķīmijā, materiālzinātnēs, izglītībā, rūpnieciskajā dizainā, biznesa vadībā u. c.), meklēja un radīja jaunus risinājumus nozīmīgām vides problēmām un inženiertehniskajiem izaicinājumiem zaļo tehnoloģiju jomā.

Produktu izstrādes vasaras skolu organizēja RTU Doktorantūras skola sadarbībā ar RTU Dizaina fabriku, un tajā piedalījās 25 jaunie pētnieki no septiņām Eiropas universitātēm. Viņi strādāja starpdisciplinārās komandās, apmainoties ar idejām, pilnveidojot savas zināšanas lektoru un mentoru vadībā, kā arī radot prototipus.

Vasaras skolas laikā studenti risināja piecus dažādus izaicinājumus: bioreaktora izmantošanu industriālajās siltumnīcās, bērnu izglītošanu par zaļo enerģiju, dažādiem lietotājiem piemērotas plūdu prognozēšanas platformas izveidi, sabiedrības iesaisti smaku piesārņojuma noteikšanā un urbāno dārzu izveidi uz ūdens. Šos izaicinājumus RTU zinātnieki vasaras skolas dalībniekiem izstrādāja sadarbībā ar Sarkandaugavas attīstības biedrību un zinātnes centru ZINOO. Vairāki no jauno pētnieku atrastajiem risinājumiem tiks attīstīti tālāk, sadarbojoties ar uzņēmējiem un zinātniekiem.

Tā, piemēram, studenti radīja stendu bērniem Vai tu vari uzvarēt sauli?, kur sacensību veidā 7–11 gadus veci bērni varēs iegūt zināšanas par saules enerģiju. Vasaras skolas laikā tika izveidots sākotnējais stenda prototips, kas tiks pilnveidots sadarbībā ar ZINOO.

Vasaras skolā izveidotais peldošo dārzu projekta prototips apskatāms Zunda kanālā pie Zunda dārza. Peldošo dārzu platformas ir tikai šī projekta redzamā daļa, jo zem ūdens atrodas konstrukcija, kas palīdz attīrīt piesārņoto upes ūdeni. Ar šo risinājumu aizsākas videi draudzīgu peldošo pilsētas dārzu konstrukciju izstrāde, kas tiks tālāk attīstīta, sadarbojoties ar RTU pētniekiem.

Gan plūdu prognozēšanai, gan smaku piesārņojuma noteikšanai vasaras skolas dalībnieki koncentrējās uz IT risinājumu izstrādi. Komanda, kas darbojās pie plūdu prognozēšanas platformas izveides, nāca klajā ar ievērojami daudzpusīgāku risinājumu, kas ļautu iedzīvotājiem ziņot par dažādām dabas stihijām – sniegu, lietu, plūdiem, ugunsgrēkiem u. tml., izmantojot vienkāršu aplikāciju. Bet komanda, kas strādāja pie sabiedrības iesaistes smaku piesārņojuma noteikšanā Sarkandaugavā, piedāvāja veselu rīku komplektu – mājaslapu, aplikāciju, dienasgrāmatu, kas ļautu dažādām sabiedrības grupām ziņot par nevēlamām smakām savā apkaimē.

Tikmēr jaunie pētnieki, kas vasaras skolā veidoja bioreaktoru industriālajām siltumnīcām, sagatavoja uzlabotu prototipa ideju, ko komanda tālāk attīstīs sadarbībā ar RTU Cēsu filiāles zinātniekiem, kuri pie šīs idejas strādā jau vairāk nekā pusotru gadu.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas