Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mēģinās uzlabot drošību vilcienos

Francijas prokuratūra paziņojusi, kā tās rīcībā ir fakti, kas liecina, ka pagājušajā nedēļā ātrvilcienā pasažieru apturētais Ajubs el Hazani terora aktu iepriekš rūpīgi izplānojis un neilgi pirms uzbrukuma sākuma noskatījies džihādistu video, vēsta BBC.

Tas frančus mudinājis aktivizēt mēģinājumus uzlabot drošību vilcienos, ko ir ļoti grūti kontrolēt Šengenas zonas pārvietošanās kontroles atvieglojumu dēļ. Skepsi pret īpašu drošības pasākumu ieviešanu jau paudis Francijas valsts dzelzceļa kompānijas SNCF prezidents Gijoms Pepī: "Francijā ir divdesmit reižu vairāk vilcienu pasažieru nekā aviopasažieru. Lai kādi drošības pasākumi tagad ir lidostās, tie ieviešanai dzelzceļa stacijās būtu jāpareizina ar divdesmit. Šāds ierosinājums nav reālistisks."

Francijā vilcienus ikdienā izmanto pieci miljoni cilvēku ap trīs tūkstošos staciju. 230 no tām ir saistītas ar ātrvilcienu tīklu. Daudzi tieši iespēju ierasties vilcienā īsi pirms izbraukšanas uzskata par lielu priekšrocību salīdzinājumā ar aviolidojumiem. Tas ir būtiski eiropiešiem, kas dzīvo vienā, bet strādā citā valstī. Transporta ekonomists Tulūzas Ekonomikas augstskolā Marks Ivaldi uzskata, ka jebkādu drošības pasākumu pastiprināšana izmaksās dārgi ne tikai aprīkojuma, bet staciju pārbūves nepieciešamības dēļ. Taču nekā nedarīšana varot izmaksāt dārgāk.

Par iespējām koordinēti uzlabot drošību Eiropas Savienības satiksmē sestdien Parīzē lems Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Itālijas, Spānijas, Beļģijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Šveices iekšlietu un transporta ministri, ziņo TheLocal.fr.

Francijas prokuratūra ir izvirzījusi Ajubam el Hazani formālas apsūdzības iepriekš plānotā džihādistu uzbrukumā īpaši izvēlētam mērķim. Viņš apsūdzēts arī ieroču nēsāšanas noteikumu pārkāpumā un līdzdalībā teroristu grupā.

Prokurors Fransuā Molēns pastāstījis, ka Ajubs el Hazani bijis automāts un 270 patronu, kā arī Luger pistole, pudele ar degmaisījumu un nazis. "Ajubs el Hazani tieši pirms uzbrukuma Thalys vilciena tualetē savā telefonā noskatījies YouTube video, kurā aicināts veikt vardarbīgus uzbrukumus radikālā islāma vārdā. Jūnijā viņš ielidoja Francijā no pilsētas Turcijas dienvidos, kas ir iespējams ceļš, atgriežoties no radikālo islāmistu gaitām Sīrijā," teica prokurors.

Par absurdu viņš nosauca aizturētā sākotnējos apgalvojumus, ka viņš ieročus un mobilo telefonu atradis parkā, kur gulējis naktī pirms iekāpšanas vilcienā. Turklāt braucienam vilcienā uzbrucējs nopircis pirmās klases biļeti par 149 eiro un atteicies no kasiera piedāvājuma ceļot ar ātrāk izbraucošu vilcienu.


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits