Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vēlēšanās Igaunijā prognozē premjera uzvaru

Igaunijas iedzīvotāji svētdien dosies pie vēlēšanu urnām, lai ieceltu jaunus tautas priekšstāvjus, tomēr pašlaik viss liecina, ka valstī, kas globālās krīzes vētras ir pārvarējusi bez smagiem satricinājumiem, būtiskas izmaiņas politikā nav gaidāmas. Gan analītiķu izteikumi, gan sabiedriskās domas aptaujas ļauj prognozēt, ka vairums vēlētāju balsos par līdzšinējo valdošo koalīciju, ko veido premjerministra Andrusa Ansipa pārstāvētā Reformu partija un Tēvzemes un Res Publica savienība (IRL).

Tomēr zināmu intrigas devu vēlēšanām piešķir pēdējie skandāli, kuros ierauts Tallinas mērs Edgars Savisārs, tādēļ daudzi igauņi ar lielu interesi gaida, cik lielu atbalstu iegūs Igaunijas politikas veterāna pārstāvētā Centra partija.

Ekonomika aug

Faktiski galvenais jautājums pirms vēlēšanām ir, ar cik lielu pārsvaru uzvarēs Reformu partija, kuras premjers A. Ansips vada valdību jau kopš 2005. gada.

Viņa valdīšanas laikā Igaunija ir piedzīvojusi galvu reibinošu ekonomisko izaugsmi, tai sekojošu recesiju, bet pašlaik valsts veiksmīgi atkopjas, kam lielisks pierādījums ir 1. janvārī ieviestā Eiropas Savienības (ES) vienotā valūta eiro. Tas norāda uz finanšu tirgu ticību mūsu ziemeļu kaimiņu fiskālajai stabilitāte. «Ekonomiskā atkopšanās ir bijusi laba, un igauņu vidū valda stipra pārliecība, ka atkopšanās turpināsies tik ilgi, kamēr viņi nepieļaus nopietnas politiskās kļūdas,» domā Eiropas Starptautiskās politiskās ekonomikas centra vadītājs Frēdriks Eriksons.

Igaunijas ekonomika 2010. gada pēdējā ceturksnī pieauga par 6,6%, kas bija otrs lielākais pieaugums ES aiz Zviedrijas, vēsta Bloomberg. Tas ir fantastisks kāpums, ņemot vērā, ka ekonomiskās krīzes laikā Igaunijas iekšzemes kopprodukts (IK) samazinājās pat par 20%.

Igaunijas Finanšu ministrija prognozē, ka šogad valsts ekonomika pieaugs par 4%, bet Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka šonedēļ publicētā ziņojumā prognozē, ka Igaunijas IK 2011. gadā palielināsies par 3,6%.

Arī pats A. Ansips ir apmierināts ar valdības panākto. «Es ticu, ka pat mūsu kvēlākie oponenti kādu dienu sapratīs, ka mēs izkļuvām no krīzes iespējami veiksmīgākajā veidā,» viņa šonedēļ teikto citē LETA.

Aptraipītais Savisārs

Tam gan nepiekrīt E. Savisārs, kura vadītā Centra partija pašlaik atrodas opozīcijā un, visticamāk, tur paliks arī pēc vēlēšanām. «Igauņiem ir jāpamostas. Ir laiks balsot par tiem, kuriem rūp vienkāršais cilvēks un kuri Igaunijas problēmās nevaino globālo ekonomiku,» norāda politiķis.

Bijušais Igaunijas Tautas frontes līderis pirms dažiem mēnešiem tika ierauts politiskā skandālā, jo Igaunijas drošības policijas (KaPo) rīcībā nonāca informācija, ka E. Savisārs vērsies pie Krievijas dzelzceļa vadības ar lūgumu ziedot naudu viņa partijai. Bet nupat Igaunijā parādījušās ziņas, ka par nezināmas izcelsmes naudu, kas nākusi no Krievijas, rīkots kāds Centra partijas priekšvēlēšanu pasākums.

Pēdējās aptaujas liecina, ka par Centra partiju gatavi balsot 23% vēlētāju, kas ir trešais lielākais atbalsts pēc Reformu partijas un IRL. Tomēr eksperti uzskata, ka daļa Centra partijas līdzšinējo atbalstītāju skandālu dēļ varētu nobalsot par Sociāldemokrātu partiju, kuras līderis Svens Miksers aptaujās tiek atzīts par otru populārāko premjera amata kandidātu.

Ir ļoti liela iespēja, ka Reformu partija iegūs absolūto vairākumu parlamentā, kas būtu bezprecedenta gadījums Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits