Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

ASV arsenāls pie Sīrijas kaujas gatavībā

ASV izlūkdienesti pagaidām vēl analizē informāciju par nesen notikušo uzbrukumu Sīrijas pilsētā Dūmā, kur ir aizdomas par ķīmisko ieroču pielietošanu pret civiliedzīvotājiem, taču ar Tomahawk raķetēm bruņotie Savienoto Valstu karakuģi, kā arī ar modernajām JASSM raķetēm bruņotie kara lidaparāti reģionā ir kaujas gatavībā dot triecienu, ja šāda būs ASV prezidenta Donalda Trampa izšķiršanās, informējis aizsardzības ministrs Džeimss Matiss.

ASV Sīrijas tuvumā izvietoti divi iznīcinātāji, kas bruņoti ar Tomahawk raķetēm, taču CNN eksperts drošības jautājumos Džons Kērbijs neizslēdza, ka reģionā varētu atrasties arī amerikāņu zemūdenes, par kurām plašākai publikai nav zināms. 

"Nedrīkst izslēgt, ka reģionā atrodas ar Tomahawk bruņotas zemūdenes. Amerikāņu zemūdenes Vidusjūrā nav nekas neparasts, un tās savulaik jau izmantotas, lai dotu triecienus mērķiem Ziemeļāfrikā," skaidroja Kērbijs.

Tāpat Katarā izvietotas divas jaunākās paaudzes kaujas lidmašīnas F-22 Raptor, ar kurām teorētiski iespējams nepamanīti ielidot Sīrijas teritorijā, apejot Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas. Tomēr Kērbijs atzina, ka pilotētu lidaparātu izmantošana triecienā Sīrijā tomēr līdzi nes arī zināmus riskus, jo Sīrijas režīma spēku rīcībā esošās pretgaisa aizsardzības iekārtas uzskatāmas par visnotaļ modernām.

"Ņemot vērā Krievijas brīdinājumus, ASV, visticamāk, vilcināsies riskēt ar amerikāņu pilotu dzīvībām un triecienā izmantos raķetes, kas izšautas no attāluma - no lidaparātiem vai zemūdenēm," secina drošības nozares eksperts Ādams Maunts.

Tāpat ASV rīcībā ir no lidaparātiem izšaujamās viedās raķetes JASSM, kuras spēj "atpazīt" noteiktos mērķus. Maunts norādīja, ka ASV bruņotie spēki izstrādājuši arī jaunas paaudzes ierīces, kas palīdz raķetēm izvairīties no notriekšanas un sasniegt mērķus.

Vienlaikus ASV cer arī uz Lielbritānijas un Francijas palīdzību iespējamajā triecienā, taču šīs valstis pagaidām iespējamo militāro reakciju uz informāciju par ķīmisko ieroču izmantošanu Dūmā vēl apsver.

Jāmin, ka, kā ziņoja BBC trešdien, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir gatava dot rīkojumu bruņotajiem spēkiem piedalīties militārajā akcijā pret Sīriju, tādējādi sodot Damasku par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

Jau vēstīts, ka uzbrukumos Dūmā bojā gājuši desmitiem cilvēku, bet simtiem ievainoti. Tiek uzskatīts, ka uzbrukumā izmantota indīgā hlora gāze, un Rietumvalstis notikušajā vaino Bašāra el Asada režīma spēkus. Sīrija ar savu sabiedroto Krieviju šo informāciju noraida. ASV piedraudēja uz notikušo reaģēt ar militāru spēku, uz ko Krievija atbildēja ar brīdinājumu, ka pret Sīriju izšautās raķetes un to palaišanas iekārtas tiks iznīcinātas. Trešdien ASV prezidents Donalds Tramps vietnē Twitter tikai pastiprināja bažas par iespējamu militāru konfrontāciju ASV un Krievijas starpā, paziņojot: "Krievija sola notriekt jebkuru un visas raķetes, kas tiks raidītas pret Sīriju. Gatavojies, Krievija, jo tās (raķetes) tiks izšautas. Jaukas, jaunas un viedas. Nevajadzētu būt partneriem ar dzīvnieku, kurš izmanto gāzi savu cilvēku nogalināšanai un to izbauda." 

Top komentāri

Anton
A
O, kāds te troļu salidojums :)
Gunča
G
Kartupeļi vagā un s..di pa virsu...
bandīts Miervaldis
b
Malacis tramps, tā vajag runāt ar krieviju!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits