Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pastars: Labāk izvēlos pārstāvēt biznesu pret valsti, nevis valsti pret veciem ļaudīm

Steidzamības institūti likumdošanas procesā bija Balvos uzaugušā Latvjas Universitātes Juridiskās fakultātes studenta Edgara Pastara (34) pirmā pētniecisko rakstu tēma 2002. gadā. Līdz šodienai, kad Valsts prezidenta slimības sakarā minētā tēma aktualizējusies, Pastars ir paguvis kļūt par atzītu konstitucionālo tiesību ekspertu, vairāku grāmatu autoru, iepazīt Latvijas valsts funkcionēšanas sistēmu no iekšpuses, strādājot visās trijās varās (tostarp Saburovas lietā cīnoties pret pašu Andri Grūtupu, no kura vēlāk saņēmis atzinību darba piedāvājuma veidā), kā arī kļūt par vienu no tiem, kuru aiziešana no valsts pārvaldes uz pretējās puses ierakumiem (šobrīd Pastars ir vecākais jurists zvērinātu advokātu birojā Cobalt, vienā no lielākajiem šādiem birojiem Baltijā) aktualizējusi šādu pāriešanu tiesiska regulējuma nepilnības.

Fragments no intervijas: To, ka aizgājāt no valsts darba, nenožēlojat nemaz?

Man, protams, liekas, ka es vēl būtu varējis valsts institūcijās dot lielu ieguldījumu. Labprāt būtu turpinājis šo darbu, man bija mērķis atgriezties Saeimā un kopā ar, tā sakot, jauno paaudzi veidot tur juridisko zināšanu centru. Tas bija diezgan ambiciozs plāns, bet tika izvēlēts cits ceļš, un negribēju tur palikt kā mūžīgi neapmierinātais darbinieks.

Draugi un paziņas man dažreiz ir jautājuši, vai privātajā sektorā man nav sirdsapziņas pārmetumu, ka visādi nelieši jāaizstāv. Bet es varu izstāstīt, kur man bija sirdsapziņas pārmetumi, strādājot valsts pusē! Daudzās lietās pārstāvēju Saeimu Satversmes tiesā. Ja tu sāc valsts vārdā cīnīties pret Latvijas pilsoņiem pensionāriem, tas sirdsapziņu nebūt nemierina – lietas par priekšlaicīgās pensionēšanās ierobežojumiem, par atvilkumiem no pensijām strādājošajiem pensionāriem krīzes laikā, par pensiju aplikšanu ar nodokļiem... Tad ir jautājums, kur sirdsapziņa grauž vairāk – pārstāvot biznesu tiesvedības strīdos ar valsti vai pārstāvot valsti strīdos ar veciem ļaudīm – tajā laikā tādu lietu bija ļoti daudz. Tad es labāk izvēlos pārstāvēt biznesu pret valsti.

Esat viens no tiem, kuru sakarā runā par situāciju, ka pretējā pusē pāriet augsti valsts ierēdņi ar labām zināšanām, kā cīnīties pret valsti.

Ceru, ka likuma grozījumus, kurus raksta šajā sakarā, nerakstīs, skatoties uz mani, jo tas nav īstais skatpunkts, es neesmu bijis šā likuma subjekts – strādājot Saeimā, nebiju valsts amatpersona. Un jau trīs gadus neesmu valsts amatpersona. Valsts pārstāvēšana tiesvedībās nav pazīme, lai kādu atzītu par valsts amatpersonu.

Protams, ejot no valsts uz privātajām struktūrām, ierobežojumiem būtu jābūt. Bet tad ir jāskatās, ko esi darījis. Piemēram, strīdā par gāzi es ar šo jautājumu pirmoreiz saskāros, strādājot ārpus valsts pārvaldes. Kamēr biju pārvaldē, netiku pat pieskāries nevienam dokumentam, kas būtu ar to saistīts.

Manā ieskatā – būtu jābūt elastīgai iespējai izvērtēt interešu konfliktu. Piemēram, stājoties valsts darbā, būtu jāzina, ka tādi ierobežojumi var pastāvēt. Savukārt, ejot prom un zinot, uz kurieni iesi, jāraksta iesniegums tai iestādei, no kuras aizej, lai tā dod atzinumu, vai man būs interešu konflikts. Protams, atteikumam jābūt pārsūdzamam. Esmu par ierobežojumiem, bet, ja tie būs pārāk stingri, parādīsies cita problēma, ko privātais sektors sen ir atrisinājis – tur, stājoties darbā, līgumā, visticamāk, jau ir ierakstīts, cik ilgu laiku pēc darba attiecību beigām nedrīkstēšu strādāt citur un cik man maksās par šo dīkstāves laiku. Piemēram, Elitas Dreimanes kundzes gadījums – tur acīmredzot bija konflikts ar politiķiem, un viņai nācās aiziet. Cik gadu viņai būtu jāsēž mājās? Par kādiem līdzekļiem?

Bet vai no pārgājēja puses te nav vismaz ētiskas problēmas?

Tās zināšanas, kā strādā valsts, no galvas nevar izdzēst. Darba organizācijas pamatprincipi jau nemainās. Neētiska rīcība būtu pāriešana otrā pusē konkrētā lietā.

Visu interviju ar Edgaru Pastaru lasiet šīs nedēļas žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata