Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

SestDienas receptes: Baklažānu mērce un pamatkūka

Ar receptēm dalās Daina Erenere no Turcijas.

Dzīve Turcijā ir mainījusi manus ēšanas paradumus, bet ne garšas sajūtas. Izbaudu garos brokastu rituālus, tējas un kafijas dzeršanu, bet nekādi nevaru pierast pie izslavētajiem austrumu saldumiem (izņēmums ir halva) un man ierasto, vienkāršo pamatlietu nepieejamības. Piemēram, šobrīd man ļoti gribētos skābus, štovētus kāpostus, bet neviens mani nesaprot, un skābētus kāpostus arī neesmu atradusi. Jā, tieši vienkāršība ēdienos ir tas, kā man pietrūkst, jo pat maltās gaļas mērcei šeit noteikti būs klāt kanēlis, safrāns un arī kaut kas īpatnēji salds. Interesanti tas varbūt ir, bet ne jau katru dienu...


Pamatkūka

Mana krustmāte bija un joprojām ir iecienīta lielo toršu cepēja. Man lielās tortes ar putukrējumu un ievārījumu – nu tā, ne pārāk, bet vienmēr ir paticis uzēst pamatnes, ko vēlāk ar brāli iesaucām par pamatkūkām. Tās joprojām pēc vairāk nekā desmit gadiem ir vienīgās kūkas, kuras, neskatoties recepšu grāmatā, protu uzcept pati. Nedaudz gan esmu recepti pamainījusi – lai galarezultāts izskatītos vairāk pēc kūkas, olas nevis vienkārši piekuļu, bet pirms tam saputoju ar mikseri. Tad mīklā nonāk vairāk gaisa un cepoties tā smuki izceļas.

60 minūtes / 6 porcijas / viegli

Vajadzēs:

  • 200 g cukura,
  • 115 g sviesta,
  • 2 olas,
  • 190 g miltu,
  • 8 g cepamā pulvera,
  • 120 g piena,
  • šķipsniņa sāls

Gatavošana:

1. Mīkstu, siltā telpā atlaidinātu sviestu sakuļ ar cukuru krēmīgā masā.

2. Pa vienai piekuļ olas – piesit vienu, kārtīgi iekuļ, tad tāpat otru. Ja grib kūku ar cepuri, tad olas saputo un pēc tam pievieno cukursviestam.

3. Miltiem piejauc cepamo pulveri ar sāli un piesijā sakultajai sviesta masai.

4. Pēc tam piejauc pienu, samaisa un lej ar cepamo papīru izklātā formā. Cep līdz 170 grādiem sakarsētā krāsnī 30–40 minūtes.


Baklažānu mērce

Mammai ļoti patika baklažāni, visvairāk gan laikam smukā izskata pēc, un viņa tos priecīga audzēja speciālā, nelielā siltumnīcā. Izskatījās jau labi, bet pagatavot gan viņai no tiem neko manai garšas sajūtai patīkamu nesanāca. Tāpēc ar zināmu lepnumu pirms pāris gadiem prezentēju mammai ēdienu no viņas smukajiem baklažāniem, ko iesaucām par meža mērci, jo tā nez kāpēc noslēpumaini garšo pēc sēnēm. Izcelsme receptei ir itāliska, taču Turcijā gatavoju to samērā bieži, jo baklažāni tur lielā cieņā.

20 minūtes / 4 porcijas / viegli

Gatavošana:

1. Baklažānu sagriež mazos gabaliņos, izber uz papīra dvieļa un pārkaisa ar sāli. Pāris minūtes ļauj sālij izsūkt mitrumu un nosusina gabaliņus atkal ar papīra dvieli. Tas viss ir svarīgi, jo sāls izsūc sīvās vielas, kas var izraisīt vēdera uzpūšanos.

2. Katliņā olīveļļā apcep sīpolus, pievieno piparus, muskatriekstu, sāli un mazliet cukura, ja garša šķiet skāba. Pavāra visu uz mazas uguns kādas piecas minūtes, lai garšas sajaucas, un noliek malā.

3. Uz pannas olīveļļā diezgan lielā karstumā apcep baklažānu gabaliņus – nevis sautē, bet apcep! Tad piespiež ķiplokus ar spiedi, pieber sakapātus pētersīļus, apmaisa un pievieno savārītos tomātus.

4. Mocarellas sieru sapluinī mazos gabalos un maisot iekausē karstajā mērcē. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar baziliku.

Lieliski garšo ar pastu vai kā uzkoda uz grauzdētām maizītēm!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

GRAND CAVALIER TEMPRANILLO

Pussaldais sarkanvīns no saulainās Spānijas

Šis maigais un izteikti augļainā rakstura pussaldais sarkanvīns Jūs apburs ar patīkami sabalansēto garšu, kur dominēs sarkanās ogas.

Tā  ir perfekta izvēle, lai baudītu to vienu pašu vai izvēlēties kā kompanjonu pie dažāda veida, viegliem sarkanās gaļas ēdieniem.

Baudiet vīnu labi atdzesētu no 14-16°C temperatūrā.

 

 

 

GRAND CAVALIER VIURAO 

Pussaldais baltvīns no saulainās Spānijas

Šis svaigais un augļainais pussaldais baltvīns ir perfekta izvēle, lai baudītu to vienu pašu vai izvēlēties kā kompanjonu pie salātiem,  dažāda veida uzkodām, siera plates vai vistas gaļas ēdieniem. Vīns ir elegants un patīkami sabalansēts.

Baudiet vīnu labi atdzesētu no 6-8°C temperatūrā.

Jaunums Latvijas tirgū, pieejams visos veikalos.

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata