Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Harčo zupas variācija un kārtainās mīklas mazmaizītes

Jauns gads ir sācies, bet turpinām gatavot un ēst, jo "paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks" – un tas absolūti bez ironijas! Kaut kāda laimes sajūta paēdot iestājas, to nevar noliegt. Arī šogad turpināsim tematisko piegājienu – katru mēnesi būs kāda cita tēma, un janvārī sāksim ar zupām. Siltām un sātīgām, kā jau ziemā pienākas, cenšoties iepriecināt gan gaļēdājus, gan augu valsts mīļotājus.

Katru SestDienu šomēnes būs viena zupas recepte, bet piedevās – kāda uzkoda, kas sader gan ar konkrēto zupu, gan pagatavojama tāpat vien, atsevišķi. Šoreiz mana versija par jēra gaļas harčo un komplektā mazas maizītes ar sieru un piedevām.

Harčo nāk no gruzīnu virtuves, un šajā zupā tradicionāli vāra jēra vai liellopa gaļu. Parasti pievieno rīsus, burkānus, tomātu pastu, tkemali mērci, hmeli-suneli garšvielu maisījumu un to pasniedz ar svaigu kinzu, bet variantu ir daudz. Nemeklēju autentisku recepti, bet gatavoju pats savējo par tēmu "harčo".

Sastāvdaļas: 1 neliela jēra ciska (ap 800 g), 1 liels sīpols, 2 palieli burkāni, 2 nelieli kāļi, 2 selerijas kāti, 1 sarkanā paprika, 2–3 ēd. k. tomātu pastas, 1 ēd. k. paprikas pulvera, 1–2 tējk. garšvielas hmeli-suneli, 2 zariņi svaiga rozmarīna (vai krietna šķipsna kaltēta), apmēram sauja rīsu (daudzums atkarīgs no tā, cik biezu zupu gribas), 4–5 ķiploka daiviņas, kinzas kāti no buntītes (lapas atstāj pasniegšanai), 1 litrs buljona (varbūt nepieciešams vairāk – atkarīgs no katla un gaļas gabala lieluma), 2–3 nelieli skābēti vai sālīti gurķi (ja vēlas, sakapātus iemaisa zupā īsi pirms vārīšanas beigām)

Gatavošana

1. Katlā sakarsē eļļu un tajā apcep jēra cisku no visām pusēm. Tad gaļu ņem ārā no katla. 2. Sakapā sīpolu, burkānus sagriež pusripiņās, kāļus un papriku nelielos gabaliņos, selerijas kātus ripiņās. Tajā pašā katlā esošajās taukvielās apcep sīpolus, burkānus, tad pievieno kāļus, selerijas kātus un papriku, visu pacep kopā, ik pa brīdim apmaisot. 3. Pievieno tomātu pastu, apmaisa, tad pieber paprikas pulveri, hmeli-suneli, visu apmaisa un liek atpakaļ katlā arī gaļu. Visu pārlej ar buljonu, pievieno arī rozmarīna zariņus un sakapātus kinzas kātus (droši veselu sauju). Noregulē nelielu karstumu, liek katlam virsū vāku un ļauj zupai kādas 20 minūtes vārīties. 4. Tad pievieno ar nazi saspiestas ķiploka daiviņas, pagaršo, vai kā netrūkst (ja zupa šķiet pārāk skābena, var pievienot ēdamkaroti cukura), un ieber katlā rīsus. Samaisa un ļauj vārīties vēl apmēram pusstundu uz nelielas uguns. 5. Ik pa laikam apmaisa, paskatās, vai nevajag papildināt buljonu, jo rīsi vāroties sabriest. Ja grib, beigās zupā iemaisa gabaliņos sagrieztus skābētus vai sālītus gurķus (sveiciens harčo no rasoļņika!). 6. Pasniedz ar svaigi kapātu kinzu, skābo krējumu un, ja vēlas, – arī siera mazmaizītēm

Sīki sakapāti kinzas kātiņi (bez lapām) vārīšanās laikā zupai piešķir lielisku garšu un aromātu.

 

Kārtainās mīklas mazmaizītes

Manuprāt, saldētas kārtainās mīklas plāksnītes ir lielisks izgudrojums – vēlams, lai tās vienmēr ir pa rokai mājas saldētavā, un tad īsā laika sprīdī var izcept gan saldas, gan sāļas smalkmaizītes. Šoreiz sāļās un divu veidu – abām kopīgs ir rīvētais siers, bet ir arī atšķirīgais. Labi garšo pie harčo zupas, ja vien pie šīs tik sātīgās un bagātīgās zupas vēl kaut ko vispār prasās piekost klāt.

Sastāvdaļas: 2 kārtainās mīklas plāksnes (ar sviestu sastāvā, es ņēmu Rimi Selection), mazliet olīveļļas pārsmērēšanai.

Siera un rozmarīna maizītēm 1 tējk. Dižonas sinepju 30 g labi kūstoša siera (ņēmu čedaru), 1 svaiga rozmarīna zariņš (tikai "skujiņas").

Siera un asās mērces maizītēm 1 tējk. asas mērces (man bija harisas pasta), 30 g labi kūstoša siera.

Gatavošana

1. Abas kārtainās mīklas plāksnītes novieto uz paliela dēlīša atlaidināties. Tikmēr sarīvē 60 gramu siera (pietiks abām plāksnēm), sakapā rozmarīna skujiņas un sagatavo pārējās sastāvdaļas, lai ir pa rokai. 2. Kad mīkla atlaidinājusies (pēc 10–15 minūtēm, ilgāk gaidīt nevajag, tad būs grūti izrullēt, mīkla kļūs pārāk ķepīga), uz virsmas pakaisa miltus un katru plāksnīti izrullē uz visām pusēm tā, lai sanāk tas pats taisnstūris, tikai lielāks un mīkla attiecīgi – plānāka. 3. Uz viena no mīklas taisnstūriem izsmērē apmēram tējkaroti Dižonas sinepju, pārkaisa ar pusi no sarīvētā siera (ap 30 g) un sakapātajām rozmarīna skujiņām. 4. Uz otras mīklas izsmērē apmēram tējkaroti asās mērces – man bija harisas pasta, bet var kādu citu čili mērcīti, kas garšo. Pārkaisa ar atlikušo sieru (ap 30 g). Kā jau saprotat, variantu pildījumiem ir daudz. Var arī uzkaisīt vēl melnos piparus, citas garšvielas utt. 5. Tad katru izveltnēto mīklas taisnstūri sarullē rullītī, sākot no garākās malas. 6. Abus rullīšus sagriež gabaliņos (apmēram 2 cm biezumā) un šos gabaliņus (lai griezuma vieta būtu uz augšu un apakšu, bet gabaliņi saskartos ar sāniņiem) kārto atbilstoša lieluma cepamformā, kas izklāta ar cepamo papīru. Ja nav cepamformas, to var darīt arī vienkārši uz cepešplāts – cepoties mazmaizītes mazliet pacelsies un saspiedīsies kopā vēl ciešāk, bet, kad būs atdzisušas, tās varēs viegli atdalīt citu no citas. 7. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15–18 minūšu (atkarīgs no krāsns – labāk pieskatīt). Pēc tam ļauj padzist un tikai pēc minūtēm desmit var sākt mēģināt atdalīt maizītes.

Kamēr maizītes vēl karstas, var šķist, ka tās vietām iekšpusē nav pilnīgi izcepušās, tomēr tas ir karstuma, sviesta daudzuma mīklā un izkusušā siera nopelns – kad padziest, viss ir kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata