Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Flirtējošs skatiens un nopietnas sarunas

Amerikāņu zinātnieki noskaidrojuši, kāda uzvedība pirmajā randiņā palīdz attiecību meklētājiem saņemt uzaicinājumu uz nākamo tikšanos.

Pirmais randiņš vēl nenozīmē, ka izdosies tikt arī līdz otrajam. Lai arī šāda statistika netiek oficiāli apkopota, ikviens partnera meklējumos jebkad pabijušais no personīgās pieredzes zina, cik grūti sastapt cilvēku, ar kuru gribētos tikties vēl un vēl. Intereses radīšanā līdzdarbojas ārkārtīgi daudz un dažādi faktori, tādēļ uzrakstīt iedarbīgu, visiem derīgu recepti tikpat kā nav iespējams. Tomēr amerikāņu zinātniekiem izdevies identificēt svarīgākās lietas, kas palīdzot atstāt pozitīvu iespaidu uz potenciālo partneri.

Vīriešu un sieviešu atšķirīgie uzskati dažādos būtiskos jautājumos nav nekas jauns. Tādēļ arī nepārsteidz Floridas Universitātes pētnieku atklājums, ka abi dzimumi viens no otra sagaida pavisam atšķirīgas lietas. Ziedi un asprātības noteikti var palīdzēt vīrietim iegūt dāmas labvēlību, taču tās pilnīgi noteikti nav svarīgākās lietas, ko sieviete vērtē pirmajā tikšanās reizē.

Eksperimentā ar 131 heteroseksuālu dalībnieku zinātnieki guva apstiprinājumu dažiem jau iepriekš zināmiem pieņēmumiem, kā arī piedzīvoja pāris pārsteigumu. Proti, izrādījās, ka dalībniekiem svarīgas ir lietas, ko pētnieki negaidīja ieraudzīt sarakstā tik augstu.

"Es sāku interesēties par šo tēmu, novērojot ļoti sliktu randiņu bārā, kur izklaidējos ar saviem draugiem," izdevumam PsychPost stāstījis vadošais pētnieks Džeimss Morans no Floridas Universitātes, "vīrietis pret sievieti randiņā izturējās tik dīvaini un agresīvi, ka viņa piecēlās un aizgāja. Viņš bija satriekts. Es tajā laikā biju maģistrantūras students un mācījos attiecību zinātni, un man radās interese, vai kāds vispār ir pētījis veiksmīgu pirmā randiņa uzvedību."

Sagaida komplimentus

 No pētījuma izriet, ka vīrieši ļoti lielu uzmanību pievērš tam, kā sieviete izrāda interesi par randiņa partneri. Kungi sagaida flirtējošu acu kontaktu un viņu virzienā raidītus komplimentus, kas ir zināms pārsteigums. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka vīrietim jāapber sieviete ar glaimiem. Lielākas izredzes tikt uz otro randiņu esot arī tām dāmām, kas ir atbrīvotākas, nekautrējas iemalkot vieglu alkoholu un pastaigā vai mājupceļā neizvairās no sadošanās rokās. Vīrietis to vērtē kā drošu signālu, ka sievietei ir interese par viņu.

Sieviešu kritēriji ir pavisam citādi. Viņām svarīgi, lai vīrietis būtu pieklājīgs un ar labām manierēm. Lai viņš ieklausītos un sadzirdētu sievieti, nevis nemitīgi runātu pats, lai izrādītu patiesu interesi, uzdodot jautājumus. Augstāk tiekot vērtēti tie, kuri jau pirmajā randiņā spēj nodoties dziļām sarunām, nevis visu laiku cenšas uzturēt jautrību, gvelžot muļķības. 

Atkarīgajiem maz cerību

Abu pušu sniegtais raksturojums pilnīgi nesakrita ar priekšstatu, kāds par randiņu būtiskākajiem faktoriem izveidojies katrā dzimumā. Sievietes pētījumā pauda, ka, viņuprāt, vīrieši visaugstāk vērtē to, cik glīti viņas uzklājušas kosmētiku un vai ir pietiekami jautras. Savukārt vīriešiem šķiet, ka sievietes viņos visaugstāk vērtē jautrošanos un smieklīgu uzvedību, savukārt nepārprotams signāls par vēlmi satikties vēlreiz esot piedāvājums aizvest sievieti līdz viņas mājām.

Darba gaitā izdevās noskaidrot arī uzvedību, kas radikāli samazina cerības uz nākamo tikšanos. Divas biežāk pieminētās bija pārlieka piedzeršanās un nespēja atraut acis no telefona. Šāda uzvedība pamatoti var kļūt par šķēršļi attiecībām, jo signalizē par cilvēka tieksmi uz atkarībām un nespēju sevi kontrolēt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata