Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kādēļ desertam vienmēr pietiek vietas?

Ziņkāre par jaunām garšām un smaržām mudina mūs ēst aizvien jaunus ēdienus pat tad, kad šķiet, ka vēders jau ir pilns.

Pamatēdiens ar grūtībām ielocīts vēderā un smadzenes raida izmisīgus signālus, ka tur vairs nav vietas nekam. Taču tad uz galda parādās kārdinošs deserts, un arī tas viegli noslīd lejup pa barības vadu, piepildot ķermeni ar papildu kaloriju devu...

Kuram gan nav pazīstama šāda situācija? Vismaz reizi dažos gados pamanāmies aizmirst uztura speciālistu ieteikumus un pie svinību galda pieēsties līdz nelabuma sajūtai. Un dažkārt arī pabrīnāmies, kā gan viss apēstais ēdiens atrod vietu kuņģī, jo ikdienā taču tik daudz neēdam.

DAŽĀDĪBA KĀRDINA

Šis jautājums interesē arī zinātniekus. Liekot kopā gadu gaitā savāktu pētījumu atziņas, viņi aizvien labāk izprot kopējo ainu un nu spēj izskaidrot, kādēļ vēderā vienmēr pietiek vietas saldajam ēdienam. Noslēpuma atminējums meklējams daudzveidībā.

"Daļa no iemesla, kādēļ cilvēki maltītes laikā pārstāj ēst, ir nogurums no ēdiena. Viņi ir izjutuši garšu, paēduši, un vairs nav stimula turpināt ēšanu," portālam LiveScience skaidro Bufalo Universitātes Ņujorkā Džeikobsa Medicīnas un biomedicīnas zinātņu skolas Uzvedības medicīnas nodaļas vadītājs Lens Epšteins, "cilvēki jau zina, kā šis ēdiens garšo. Bet, ja uz galda parādās jauna garša, smarža vai pat tekstūra, ir viegli pārvarēt pieēšanās sajūtu."

Zinātniski šo parādību dēvē par maņu specifisko sāta sajūtu, ko cilvēks var izjust, ja viņa interese par noteiktu ēdienu samazinās. Tā parasti notiek, kad ēdiens tiek ēsts atkārtoti vairākas reizes. Piemēram, cilvēkam ir grūti noēst vairāk par 2–3 karbonādēm, jo gaļa ir gan sātīga, gan arī tās garša nav tik unikāla, lai pie liela daudzuma neapniktu. Toties ja uz galda ir deviņi dažādi gaļas ēdieni, tad vakara gaitā viens cilvēks spēj pagaršot katru no tiem, un vērienīgākās svinībās tā arī notiek. Tas noved pie pārēšanās un ar to saistītajām veselības problēmām.

APNIKUŠU ĒDIENU ĒDAM MAZĀK

Epšteins pie interesantajiem secinājumiem nonācis vairāk nekā desmit gadus veiktu eksperimentu sērijā. Vienā no tiem viņš pārliecinājās, ka cilvēki apēd aizvien mazākas ēdiena porcijas, ja katru dienu piecas reizes nedēļā saņem vienu un to pašu ēdienu – makaronus ar sieru.

Citā eksperimentā viņš piedāvāja vienai dalībnieku grupai nemainīgu ēdienkarti, bet otrai – ļoti daudzveidīgu. Rezultātā otrās grupas pārstāvji apēda daudz vairāk ēdiena un uzņēma krietni vairāk kaloriju.

"Jūs varat turpināt pasniegt jaunus ēdienus un likt cilvēkiem ēst līdz brīdim, kad viņi vairs nevar ieēst," rezultātus skaidroja zinātnieks, "taču jāpatur prātā, ka tas ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēki ēd vairāk, nekā nepieciešams."

No šiem atklājumiem var "izlobīt" noderīgu recepti ēdienkartes plānošanā cilvēkiem ar atšķirīgām vajadzībām. Ja vecāki grib panākt, lai bērni ēstu vairāk, jācenšas maksimāli dažādot ēdienus. Savukārt tiem, kuri cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, vērts kādu laiku pieturēties pie vienveidīgas diētas vai arī daudzveidīgu ēdienu pasniegt mazās porcijās. 

EVOLŪCIJAS MANTOJUMS

Daži eksperti uzskata, ka vēlme pēc dažādības ir evolucionāra adaptācija, ko cilvēki ieguvuši, lai no dažādām pārtikas grupām iegūtu būtiskas uzturvielas, piemēram, vitamīnus un olbaltumvielas.

"Ilgtermiņā mums ir nepieciešams labs uzturvielu maisījums," LiveScience sacīja Pensilvānijas štata universitātes Uzvedības izpētes laboratorijas direktore Barbara Rollsa, "tagad gan šī īpatnība mums atspēlējas nepatīkamā veidā, jo mums pieejama liela ar kalorijām bagātu pārtikas produktu daudzveidība. Tā veicina pārmērīgu patēriņu un tādējādi arī aptaukošanos."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata