Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

21. gadsimta veļasmašīna

Nav noslēpums, ka mainījusies ir gan mūsdienu sievietes, gan vīrieša loma. Tehnoloģijas ir “iespējojušas” mūsu dzimumu zināmu lomu pārklāšanos. Saskaņā ar LG aptauju, piemēram tipisks vīrs nedēļā strādā 42 stundas, kamēr sieva 33. Kā tad ir ar to šodienas “pavarda uzturēšanu”?

Uz jautājumu vai mūsdienu sieviete ir galvenā mājas pavarda turētāja, Latvijā 61% , Igaunijā 63% un Lietuvā 57% sieviešu atbild apstiprinoši. Latvijā 53% sieviešu mājsaimniecības darbus veic pašas saviem spēkiem, kamēr Igaunijā tie ir 64%. Iespējams, mums ir dziļāka krīze un vairāk vīrieši “sēž” mājās. Puse Latvijas aptaujāto sieviešu uzkopšanas darbiem velta 3-4 stundas nedēļā. Rīgā mazāk, rajonos vairāk, taču mājas taču mums ir daudzmaz kārtībā, tātad šo laiku mums izbrīvē dažādas tehnoloģiskas ierīces - putekļu sūcēji, veļasmašīnas.

Starp citu Baltijas sievietes kā patīkamāko mājas darbu min tieši veļas mazgāšanu. Kāpēc? Tāpēc, ka mums ir veļas mašīnas, kas šo darbu paveic mūsu vietā. Aplūkosim šajā rakstā, kādas ir modernas veļasmašīnas iespējas.

Pirmkārt moderna veļas mašīna ir A++ vai A+++ enerģijas klasē. Maksā dārgāk, taču ilgtermiņā ietaupīs elektroenerģijā ievērojamu naudu. 

Piedziņa

Moderna veļasmašīna ir klusa, tai ir tiešās piedziņas dzinējs, piemēram LG “Inverter direct drive”. Tas nozīmē to, ka veļasmašīnai nav atsevišķs motors, bet tas ir integrēts apkārt pašai veļas mazgāšanas tvertnei. Līdzīgi kā fotoaparātu objektīvos viens gredzens griež otru. Rezultātā tvertne var klusi un momentāni griezties jebkurā virzienā un to ātri mainīt, lai veļu grieztu, purinātu, kratītu, veltu, kūleņotu, šūpotu un mētātu ar vai bez ūdens, kā rezultātā veļa tiek labi izmazgāta. Ja nepieciešams, tā to veiks arī visai ātri, ar 1200 apgriezieniem minūtē. Šādi dzinēji arī ietaupa elektroenerģiju, salīdzinot ar klasiskiem. Neesmu speciālists, iespējams lasītāji komentāros pielabos, taču iespējams, ieguvums ir arī mazāka vilnas savelšanās. 

Jebkurā gadījumā, ātrāk un klusāk darbojas. Mazāk dažādu kustīgu detaļu, kas laika gaitā var salūzt, jo nav piedziņas siksnu un trīša, kas sastopami tradicionālās veļas mašīnās. Rezultātā, piemēram, tas pats pieminētais LG savam “Direct drive” dzinējam piedāvā 10 gadu garantiju. 

Programmas

Prātīgi izstrādātas programmas ļaus veļas mašīnai rezultātu sasniegt krietni ātrāk. Rezultāts ir mazāks elektroenerģijas patēriņš un mūsu laika ieguvums. Ja kādam ir “lielā veļas diena”, iespējams “novākt vairākas ražas” dienā. Papildus jāpiemin “stepping”, jeb veļas sagatavošana izņemšanai. Dažādi grozot veļu un novērojot vibrācijas ar tiešās piedziņas dzinēju, kas pēj apstāties momentāni, veļa tiek sagatavota izņemšanai, lai tā nebūtu sapinusies, bet izskatītos teju tikpat apjomīga, kā ielikta. 

Mums savā saimniekošanā būs ērti ieprogrammēt veļas mazgāšanu dienā vai naktī, uzstādot laiku, kad mums ir nepieciešams rezultāts.

Filtrēšana

Moderna veļas mašīna filtrē mazgāšanas ūdeni, sekojoši rezultāts ir tīrāks. Filtri mēdz būt dažādi, taču galvenais, kam jāpievērš uzmanība ir to turpmākā apkalpe.

Tvaika mazgāšana

Uzkarsējot temperatūru tvertnē ar precīzi dozētu ūdens daudzumu iespējams sasniegt 60 grādu temperatūru pašā tvertnē un veļa tiek mazgāta kopā ar ūdens tvaikiem. Tas ietaupa ūdeni un sekojoši arī elektroenerģijas daudzumu, kas nepieciešams ūdens karsēšanai slīdzinot ar vairāku ciklu veļas mašīnām, kas silda lielus ūdens daudzumus. Papildus ieguvums būs arī dažādu smaku iznīcināšana. Pulveris šādā “tvaika atsvaidzināšanas” procesā nav nepieciešams un 20 minūšu laikā iegūstam svaigas dzēbes bez burzījumiem. 

Cīņa ar alerģijām

Ja Jums mājās ir dzīvnieki, filtrēšana un veļas apstrāde ar 60 grādu tvaiku palīdzēs iznīcināt dažādus alerģijas izraisītājus un samazināt veļā ādas daļiņu apjomu, tos sanitizējot, izšķīdinot un aizvadot prom skalošanas laikā. Tāpat dažādi ziedputekšņi un sēnītes. Augstāka temperatūra palīdz cīnīties arī ar putekļu ērcēm, kas jums būs savairojušās. 

Fakts, ka pēdējo gadu desmitu laikā mums veidojas izteikti alerģiskas paaudzes, kas bez šī nevarēs iztikt, mani apbēdina, jo netieši cīņas ar alerģijām manuprāt, veicina to apjomu un izpausmes.

Epilogam

Pie dažādām papildus iespējām būtu jāpiemin dažādi LED ekrāni un citas tiešām mazsvarīgas nianses. Gan intelģentas veļas mašīnas, gan roboti putekļu sūcēji nenovēršami ienāk mūsu ikdienā. Tas pats Roomba jau ir daudzos mājokļos un patstāvīgi tiek galā ar grīdu uzkopšanu. Starp citu, tas pats pētījums uzrādīja, ka Latvijas un Igaunijas sievietēm no mājas darbiem visvairāk nepatīk veļas gludināšana. Iespējams, varam gaidīt kādu revolūciju arī šajā jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko