Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Internet Explorer 9. Microsoft skats uz dzīvi.

Nopērkot jaunu datoru es jau iepriekš sagaidu lielisku pieredzi, ko lielā mērā šodien nodrošina internets. Un dators bez interneta šodien nav iedomājams. Lielu daļu no šīs pieredzes mums nodrošina tieši interneta pārlūks - durvis uz pasauli. 57% laika, ko pavada lietotājs pie mājas datora, tiek pavadīts internetā. Mēs mēdzam dusmoties uz “lēnu internetu” vai “kļūdainu mājaslapu”, taču reti kurš aizdomājas, ka pārlūkošanas ātrumu un ērtību nodrošina pati pārlūkprogramma, tāpēc pārlūks lamāts netiek.

Šodien mums pieejami desmiti dažādu pārlūkprogrammu un to versiju. Pamatā izmantojam Firefox, Internet Explorer, Safari, Chrome, Opera un dažādas citas. Katrs izvēlas sev ērtāko vai vairākumā gadījumu lieto to, kas datorā ir pieejama jau to iegādājoties. 

Iesākumam pāris Latvijas lietotāju citāti:

Jānis Lūsis: “Un es vēl sūdzējos, ka IE9 daudz ēdot.. Firefox 4 pašreiz ar 27iem tabiem “ēd” 680MB operatīvās atmiņas. Rijīgāks par FF 3.5”.

Kristaps: “Firefox ir lielisks līdz brīdim, kamēr jāatver vairāk par pieciem tabiem.. IE9 iepriecināja varāk”.

Atverot IE9 lietotājs pamanīs tā teju momentāno ielādes ātrumu un to, ka pazudušas teju visas pogas, izņemot jau ierasto lauciņu, kurā esam raduši rakstīt mājas lapu adreses, kuras vēlamies atvērt. Kur ir pazudušas manas grāmatzīmes? Kāpēc Internet Explorer 9 ir tieši šāds?

Microsoft Windows Biznesa grupas vadītājs Baltijā Aleksandras Golod jauno pārlūku salīdzina ar teātri: “Kas ir teātris? Atbildes var būt daudz un dažādas, tomēr teātris ir ēka, kas nodrošina zināmu funkcionalitāti - skatuvi, krēslu rindas, dekorāciju uzglabāšanu. Sekojoši pārlūks ir teātris, kamēr saturs ir pati izrāde. Internet Explorer ir durvis, kas atver mums pasauli, tādēļ tam ir jābūt ērtam, ātram un spējīgam bez aizķeršanās attēlot visu interneta satura dažādību un bagātību.

Padomājiet, interneta lapas ātrums nav tikai ielādes laiks, bet arī tas kā lapa uzvedas. Jaunās tehnoloģijas, tajā skaitā HTML5 ļauj lapu izstrādātājiem veidot bagātīgas liela apjoma audiovizuāla satura mājas lapas. Mūsu datoram un pārlūkam ir jābūt spējīgam tās attēlot viegli un bez aizķeršanās. Ar HTML5, Flash un JavaScripts izstrādātāji veido veselas izrādes un dažādas web aplikācijas, nevis statiskas lappuses. Citi laiki. Gan lapu izstrādātāji, gan Microsoft piekrīt, ka HTML5 būs nākotnes tehnoloģija. Tas ir laika jautājums. Dažādas jaunas HTML5 iespējas jau šobrīd ir pieejamas mājas lapās.”

Aleksandras norāda četras lietas, kas Microsoft bija svarīgas veidojot jauno Internet Explorer 9:

Ātrums - ātrums nav tikai ielādes laiks, ātrums ir pati lapas uzvedība to lietojot.

Tīrība - paša pārlūka tīrība. Microsoft atteicās no visiem liekajiem elementiem un pogām, iegūstot daudz telpas pašas lappuses attēlošanai.

Drošība - Šis ir ļoti svarīgs parametrs. Mēs Microsoft uzskatām, ka Internet Explorer 9 ir drošākais šobrīd tirgū pieejamais pārlūks, ko apstiprina arī NSS Labs pētījums.

Standartu savietojamība - Pārlūkam ir korekti jāatēlo visi šodien pieejamie mājas lapu izstrādes standarti un tehnoloģijas. Arī HTML5 tik tālu, cik tas ir apstiprināts, turklāt pārlūks regulāri atjaunos savu bibliotēku.

Atveru un aizveru, pārliecinos, ka pazudis no datora atmiņas. Atkal atveru. Tiešām momentāni, tuklāt dators uz kura tas tiek veikts ir 2 gadus vecs. Arī jaunu tabu atvēršana ir zibenīga.

Kā tika panākts pārlūka ātrums?

Čakra. Šāds vārds ir dots pārlūka Javascript kodam, kas tiek izmantots, lai atvērtu lapas un parādītu saturu. Čakra izmanto abus procesora kodolus, nodrošinot jaudu, kā arī izmano datora grafisko karti. Lai demonstrētu IE9 spējas, ir jāatver internetā atrodamas mājas lapas, kas speciāli istrādātas, lai uzskatāmi demonstrētu dažādu pārlūku iespējas. Viens no piemēriem ir “FishTank”, jeb akvārijs, kurā reālā laikā kustībā tiek animētas zivis. Lietotājs var izvēlēties zivju skaitu, kas vienlaicīgi jāanimē pārlūkā un klātpievienotais mērītājs uzrādīs kadru skaitu sekundē, ko dators un pārlūks spēj “izspiest”. Personiski salīdzinot rezultātu Internet Explorer 9, Firefox 4 un jaunākajā Safari, Internet Explorer 9 uzrādīja labāko rezultātu pat ar lielāko iespējamo zivju skaitu.

Pārējo jau paveic paša pārlūka funkcionalitāte. Nereti dažādi spraudņi un pieinstalēta trešo pušu funkcionalitāte bremzē gan pārlūku, gan datoru. Internet Explorer 9 piedāvā parādīt spraudņu sarakstu, kas bremzē pārlūku, vainīgākos rādot saraksta augšpusē. Ja Jums tos nevajag pastāvīgi, vienkārši izslēdziet.

Pārlūka tīrība

Kādēļ pārlūks ir šāds? Bez podziņām. Aleksandras norāda, ka šim lēmumam pamatā ir Microsoft veikti pētījumi, kas parāda interesantus faktus par to kā mēs lietojam interneta pārlūku. Izrādījies, ka 96% lietotāju nelieto grāmatzīmes (bookmarks vai favorites), turklāt tikai 1% lietotāju zina, kāda taustiņu kombinācija jālieto, lai atvērtu jaunu tabu. Tajā pat laikā 87% no lietotājiem lieto Taskbar. Vidēji 10% lietotāju strādā vienlaikus ar 8 vai vairāk tabiem, kamēr 40% lieto Windows 7 AeroSnap funkciju. Šie skaitļi lielā mērā iespaidoja to, kāds ir jaunais pārlūks - bez acīmredzami novietotām grāmatzīmēm un ar tabiem, kas novietoti vienā rindā ar lodziņu, kurā rakstām atveramās mājas lapas adresi. Tādējādi lietotājs iegūst daudz vietas galvenajam kādēļ lietojam pārlūku - pašas mājas lapas attēlošanai. Nepieciešamas papildus funkcijas? Uzklikšķiniet labo peles pogu un atradīsiet visu, kas nepieciešams un pievienojams.

Arī meklēšanai vairs nav pieejams atsevišķs lodziņš. Meklējamo rakstām tajā pat lodziņā kur mājas lapas adresi. Pārlūks piedāvās meklēt Google, Bing vai jebkurā citā resursā, piemēram Wikipedia. Nospiežam “Enter” un tiekam aizvesti uz meklēšanas rezultātiem. Vienkārši. Nav gan saprotams, kāpēc, piemēram Bing meklētāja rezultātu lapa man vēlāk piedāvā atsevišķu lodziņu, kur precizēt meklēto. Gaidīju, ka meklēšana būs integrēta arī vēlāk.

Palaižot programmu, tiek attēlotas biežāk lietoto lapu ikonas, lai varam uzreiz izvēlēties ko vēlamies redzēt. Kā papildus iespēju Aleksandras min Jumplist iespēju, kas mājas lapai piešķir web aplikācijas funkcijas. Novelciet tabu lejā un novietojiet to Taskbar laukumā. Redzēsiet, ka uzspiežot labo peles taustiņu uzreiz iegūsiet funkciju sarakstu ko piedāvā mājas lapa. Tās var būt svarīgākās lapas sadaļas vai arī piemēram, Facebook gadījumā, neliela ikoniņa, kas norāda, cik lietotājam ir nelasītas vēstules. Tas viss turpat - Taskbar.

Drošība

Microsoft ir attīstījis jau pārlūka 8 versijā uzsākto “Smart screen filtering” funkciju, kas tagad vērtē apmeklējamo lapu avotu, lejupielādējamo aplikāciju un to izstrādātāju drošumu. Ja vietnei vai programmai, ko vēlamies apskatīt vai lejuplādēt ir “slikta slava”, tā ir aizrāvusies ar lietotāja datu zagšanu vai vīrusu izplatīšanu, lietotājs tiks atbilstoši brīdināts un varēs pieņemt lēmumu vai šādu mājas lapu apmeklēt, vai nē.

Tāpat ir domāts par lietotāja informācijas privātumu un drošību. Nereti mājas lapas iekļauj arī dažādus trešo pušu spraudņus un saturu, šādos gadījumos mūsu informācija, gan IP adrese, gan dažādi lietotāja vārdi kļūst pieejami lapām, kurām mēs to nemaz nevēlējāmies paziņot. Ieslēdzot izsekošanas drošību, pārlūks pasargās lietotāju no informācijas nekontrolētas aizplūšanas. Pārējais jau ir mūsu rokās. Atceramies, ka bez vajadzības nav nepieciešams nezināmās lapās atstāt savu epasta adresi, vārdu vai uzvārdu.

Latvija gatava IE9

Salīdzinot visu trīs Baltijas valstu skaitļus, raksta tapšanas brīdī Latvija uzrāda 107 populāras mājas lapas, kas pilnībā savietojamas ar Internet Explorer 9. Turklāt 18 no tām jau piedāvā Jumplist iespējas, piemēram Zparks, Apollo, Tvnet, Draugiem, Receptes, Mixnews un citas. Mājas lapu administratori internetā var atrast lapas, kurās aprakstīts, kādā veidā savu mājas lapu aprīkot ar Jumplist.

Jaunais pārlūks ir tas, ko sagaidām. Tas izmanto mājas lapu iespējas, pilnvērtīgi izmanto ekrāna telpu, ir drošs un ātrs. Pēdējā laikā pieejami daudz jaunu tiešām labu un izdevušos Microsoft produktu versiju. Windows 7, Windows Phone 7, jaunais Ofiss Mac videi, Office web aplikācija bezmaksas lietošanai kā mākoņserviss. Vai tā būtu kāda jauna stratēģija?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko