Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Valodu var iemācīties internetā

Iespējams, labākais veids, kā iemācīties jaunu valodu ir doties uz šo valsti un dzīvot pie vietējiem. Cilvēks tiek “iemests” dabīgā vidē starp citvalodīgiem un rezultāti ir sasniedzami ļoti ātri. Zīmīgi, ka šis process notiek bez tulkošanas palīdzības, jo citvalodīgie mūsu valodas neprot un palīdzēt mums apgūt valodu tulkojot nevar.

Savukārt tie no mums, kas palikuši Latvijā, mēģina apgūt valodas, apmeklējot valodu kursus vai pašmācības ceļā šķirsta vārdnīcas un čato internetā. Iespējams, daudzi no Jums, kas apgūst valodas nezina, taču jau trīs gadus Latvijā ir pieejama iespēja attālināti apgūt svešvalodas ar interneta vidē pieejamas datorprogrammas Languages Online palīdzību.

Interaktīvu valodu apmācību programmu izstrāde pieejama jau kopš 80‘ gadiem ASV. Tās bija dažādas programmas, taču pasaules tirgus iekaroja īpaša programmatūra, kas apmāca valodu jaunā veidā - ar bilžu un asociāciju palīdzību. Bez tulkojuma. Līdzīgi kā mazi bērni apgūst jaunu valodu, arī Languages Online piedāvā mācību procesu kā asociāciju veidošanās procesu, kas palīdz nostiprināt vārdus, atšķirībā no citām valodu apguves metodēm, kas balstās uz tulkojumiem. Bērniem nav iespējas tulkot, tāpēc katrs vārds un tā izmantošanas iespējas tiek apgūtas asociatīvā līmenī, kā arī balstoties uz loģiku.

Iedomājieties, ka mācīsimies ko eksotisku, piemēram kādu Ķīnas vai Japānas valodu. Tiek parādīta fotogrāfija ar cilvēku, kas ēd, un tiek pateikts vārds. Ko šis vārds nozīmē - cilvēks, ēd vai dakšiņa, kas rokā, palīdzēs saprast nākamie kadri, kas šķietami atkārtojot tēmu tālāk ievirza mūs šī vārda jēgā un izmantošanas iespējās. Pēc papildus kadriem lietotājs būs spējīgs pateikt “Es ēdu” vai arī “Ko tu ēd?”, bez jebkādām priekšzināšanām par šo valodu, turklāt sistēma atpazīs balsi un uzraudzīs, lai lietotājs vārdus izrunātu pareizi.

Populārākām valodām, piemēram, angļu, franču vai vācu, valodas kurss ir sadalīts 5 apmācību līmeņos, katrs savukārt sadalās četrās tematiskās nodaļās. Tipiski sadzīviski temati ir darbs vai iepirkšanās, kopā 20 dažādi temati. Katrs temats savukārt ir sadalīts četrās lekcijās un visam klāt ir papildus tēmas apguves noslēdzošajā uzdevumā. Noslēdzošais uzdevums, piemēram, var būt precīza iepirkšanās imitācija -  sākot ar ienākšanu veikalā un sarunu ar pārdevēju, lai nopirktu konkrētas preces.

Katru lekciju kursu noslēdzot, programma pārbauda zināšanas ar noslēdzošo testu, kura rezultātā lietotājs iegūst novērtējumu un sekojoši arī ieteikumu doties tālāk vai arī apgūt pēc kāda laika lekcijas daļas atkārtoti. Sistēma nepārtraukti uzrauga izaugsmi un izrunas spējas, piedāvājot kursus, kas uzlabotu vājās vietas.

Programma ir ļoti plaša lai apgūtu pilnīgi visu, piemēram, angļu valodas kursu, kas ir aptuveni 80 dažādas lekcijas ar visiem uzdevumiem un atkārtojumiem, lietotājam, ikdienā pavadot līdz divām stundām, varētu būt nepieciešams pat gads. Tas, protams, ir individuāli un atkarīgs no tā, cik ir izdevies apgūt izrunu, rakstību un cik apķērīgs ir cilvēks, izprotot parādīto attēlu vai uzdevumu. Lietotājs, beidzot šādu lekciju kursu, ir sasniedzis “intermediate” sarunvalodas līmeni, kas ļauj brīvi sarunāties, aizbraucot ceļojumā uz citu valsti.

Kādi ir rezultāti šādai apmācībai un cik ilgs laiks nepieciešams praktiski? Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, dodos pie uzņēmuma New Horizons, kas ir Languages Online oficiālais izplatītājs Latvijā. Programmas menedžeris Jevgēnijs Lipinskis sarunā piemin klienti, kas 67 gadu vecumā izdomāja apgūt japāņu valodu pilnīgi bez priekšzināšanām. Rezultāts ir tāds, ka jau pēc otras apmācību nedēļas kundze jau varēja veidot primitīvus teikumus. Savukārt kāda cita kliente vārdā Lilija bija izdomājusi apgūt itāļu valodu, jo vasarā ir plānojusi doties ceļojumā uz Itāliju. Patstāvīgi to apgūstot ar Languages Online palīdzību, jau dažu nedēļu laikā varēja izstāstīt, ko redz uz ielas vai, piemēram, doties uz veikalu.

Cita starpā Jevgēnijs min arī interesantu faktu, ka tieši no Vācijas nāk daudz pieprasījumu apgūt .. vācu valodu! Lielākoties tie ir mūsu pašu Latvijas vai pat Krievijas iedzīvotāji, kas meklē iespējas apgūt valodu, ja vide, kurā tie nokļuvuši nesekmē ātru tās apguvi, piemēram, dzīvojot un komunicējot tikai savu tautiešu starpā. Pirmie no mūsu emigrējošiem bija spiesti ātri apgūt valodu, jo bija vieni, taču tagad, aizbraucot peļņā, priekšā jau ir latviski vai krieviski runājoši darbu vadītāji un valodu iemācīties nesanāk.

Tomēr nesteigšos ticēt uz vārda un veikšu pašrocīgu programmas testu, aprakstot soli pa solim programmas darbību un apmācības procesu. Vai tas tiešām ir tik viegli un intuitīvi? Mēģināsim aplūkot ko vienkāršu, piemēram, angļu valodu, kā arī ko sarežģītu un savādāku, piemēram, japāņu valodu un rakstību.

Jāpiemin, ka Languages Online tiešsaistes versijas cena ir 80 lati divu mēnešu apmācību periodam vai 224 lati pusgada periodam. Jevgenijs Lipinskis iesaka pusgada periodu valodas pamatprasmju apguvei un divu mēnešu periodu reizēm, kad valodas zināšanas ir jāatsvaidzina vai jāapgūst augstākā līmenī, turklāt ierobežots laika periods ir lielisks motivators apgūt maksimumu, ko programma piedāvā, neatliekot mācības uz vēlāku laiku, kas iespējams tā arī nepienāks. Neatkarīgi no laika perioda, ko būsiet izvēlējies, programmas apjoms ir viens. 

Taču kamēr veicu testu, zinātkārajiem un nepacietīgajiem pieejama saite internetā http://www.languages-online.lv/lat/main/#diena.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko