Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aizvien ir dzīvas aizdomas

Reputācijas riski arī finansiālā ziņā zeļošu kredītiestādi var pārvērst par vraku. Par to pēdējo pāris nedēļu laikā esam pārliecinājušies pilnīgi noteikti.

Ja runājam par finansiālo pusi, kopš iepriekšējās krīzes bankas aizvien intensīvāk tiek iesaistītas dažādu stresa testu izpildē, un, vadoties pēc iepriekš cirkulējošās informācijas, ABLV bankai būtu vajadzējis izturēt finansiālo spiedienu. Protams, ja vien uzraugiem, šķetinot bankas grāmatvedību, nav izdevies uzdurties kaut kam tādam, kas liek secināt, ka, bankai atkal atveroties, tās finansiālās pastāvēšanas izredzes ir tuvas nullei. Gandrīz pilnīgi droši var apgalvot, ka tad, ja banka atvērtos un pārskaitījumu ierobežojumi tiktu noņemti, noguldītāji steigtos izraut naudu, jautājums ir vienīgi par to, vai finansiālā situācija tiešām bija tik bēdīga, ka lēmums par bankas aizvēršanu bija jāpieņem tik strauji.

Notikušo iespējams aplūkot arī no citas puses. Ar nelielu atkāpi vēsturē ir vērts atcerēties, kā formējās banku bizness atjaunotajā Latvijā un kāda bija tā darbības specifika. Vieni naudu piesaistīja, solot augstas depozītu likmes, savukārt citi savā darbībā orientējās uz NVS valstīm un, kā bieži vien pieņemts uzskatīt, šajās valstīs izzagto līdzekļu legalizēšanu, tiem nu jau "tīriem" nonākot Rietumos. Lai arī kopš deviņdesmitajiem izaugusi jauna paaudze, aizvien ir dzīvas aizdomas, ka kāda mūsu valsts banka iesaistās vai nu šādā "naudas mazgāšanā", vai arī to iegāž kāds no klientiem. Ja kādiem dienestiem tādas ir bijušas attiecībā uz ABLV banku, tad notikušais pārējiem "liks pierauties", jo, kā redzams, ar pāris nedēļām var pietikt, lai bizness beigtu pastāvēt. Notiekošais ar ABLV banku uzskatāmi norāda uz ASV finanšu sankciju iedarbīgumu un ir uzskatāms izskaidrojums tam, kāpēc no tām par varītēm centušies izvairīties arī daudzi Krievijas uzņēmēji.

No vienas puses varam mierināt sevi ar domu, ka ABLV Latvijas tautsaimniecībā nav sistēmiska banka. Cita lieta ir, ja kredītreitingu aģentūras var sākt plašā mērogā izplatīt paziņojumus par mūsu banku sektora ievainojamību. Piemēram, Moody’s jau izteikusies, ka pēdējie notikumi rada negatīvu ietekmi Latvijas banku starptautiskajai reputācijai un akcentē būtisku nerezidentu noguldījumu īpatsvaru, kas ir lielāks nekā abās pārējās Baltijas valstīs. Tomēr šis paziņojums nenozīmē, ka būtu pamats uztraukties par noguldījumu drošību vai vēl vairāk – vispārēju finanšu krīzi. Drīzāk tās jāvērtē kā vēl viens nepārprotams, taču, iespējams, pēdējais mājiens bankām pasteigties atbrīvoties no klientiem, kuru finanšu resursi ir apšaubāmi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē