Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Apvienoto Eiropu glābs birokrātija?

Nākamnedēļ – 25. jūlijā – ASV galvaspilsētā Vašingtonā viesosies Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Šī vizīte var kļūt par ļoti svarīgu notikumu kā Eiropas Savienības (ES) un ASV divpusējās attiecībās, tā pašas ES iekšienē.

Junkera misija šajā gadījumā ir censties atjaunot normālas Eiropas Savienības (ES) un ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas attiecības, galvenokārt tirdzniecības politikā. Tirdzniecības kara starp ASV un ES iespējamā vēršanās plašumā draud ar problēmām uz eksportu orientētās Eiropas ekonomikai, it īpaši Vācijai, un Junkers centīsies piedāvāt amerikāņiem abām pusēm pieņemamus kompromisus. Risinājumus, kas būtu ieguvums ASV, taču vienlaikus nebūtu pārāk sāpīgi arī Eiropai. 

Kādas ir piedāvājuma aprises, oficiāli izpausts netiek, taču neoficiāli tiek uzskatīts, ka EK prezidents, neraugoties uz vēl neseno kareivīgumu, ir noskaņots samiernieciski un gatavs daļēji piekāpties virknei ASV prezidenta prasību. Ja tas tiešām ir tā, tad Junkers uz Vašingtonu de facto vedīs Vācijas pozīciju. Berlīne, lai novērstu draudus saviem autoražotājiem, kurus Tramps draud aplikt ar ievedmuitu 20% apmērā, un lai samazinātu ap gāzes vadu Ziemeļu straume 2 virmojošās kaislības, ir gatava piekāpties virknē tai mazāk svarīgu jomu.

Vienlaikus ES nesastāv tikai no Vācijas, un Vācijas intereses nav sinonīms visas savienības interesēm. Ar augstu ticamības pakāpi var apgalvot, ka risinājumus, kurus EK prezidents grasās piedāvāt ASV, vismaz daļa Eiropas valstu neuzskata par sev izdevīgiem. Tikpat ticams, ka galvenā nemiera cēlāja šajā gadījumā ir otra ES lielvalsts Francija, kura tradicionāli uzskata, ka attiecībās ar ASV nepieciešama daudz stingrāka nostāja.

Bez tam pastāv viedoklis, ka EK piedāvājums paredz plašāk nekā līdz šim atvērt Eiropas tirgu ASV lauksaimniecības produktiem un precēm, bet tas jau tieši skar Parīzes intereses. Ne mazāk svarīgi, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons cenšas pretendēt arī uz ES neformālā līdera lomu. Ja izrādīsies, ka EK prezidents ved uz ASV risinājumus, kuros nav ņemtas vēra Francijas vēlmes, radīsies likumsakarīgs jautājums par Makrona iespēju atbilstību ambīcijām.

Cita vēl svarīgāka apvienotās Eiropas problēma savukārt slēpjas faktā, ka ASV, pagaidām gan neoficiāli, cenšas vilināt Eiropas vadošās valstis ar iespējām noslēgt separātus divpusējos līgumus par ekonomisko sadarbību, apejot apvienotās Eiropas struktūras. Šāds līgums kaut vai Francijai nešaubīgi būs ekonomiski izdevīgāks nekā vienošanās, kādu spēs (ja vispār spēs) panākt EK, kamdēļ šādiem līgumiem ir gana daudz atbalstītāju, un ne jau tikai Francijā. Ne jau velti Junkeram nācās īpaši paziņot, ka ASV neizdosies sašķelt ES vienotību.

Ilgtermiņā šāds separātisms var izrādīties katastrofāls vai pat nāvējošs apvienotās Eiropas idejai vai kā minimums apvienotās Eiropas birokrātijai, kuras redzamākais pārstāvis ir Junkers. Paradoksāli, bet tieši otrais punkts vieš cerības, ka EK prezidents Vašingtonā būs spiests cīnīties «līdz pēdējai patronai» un ievērojot visas Eiropas intereses.

Top komentāri

irlielāmērāticams
i
ka "birokrātijas ļaunums" patiesībā izriet no likumdevēja ņekompetences , nevis otrādi. Neviens birokrātisks iestādījums nevar darboties, ja likumdevējs to nepieļauj. Bet, kā lamuvārds "birokrāts" noder labi.
dežavū
d
Pie Trampuca durvim stav Junkerels bàls, ar lugumu rokà...
Hmm
H
Citāts: "EK prezidents, neraugoties uz vēl neseno kareivīgumu, ir noskaņots samiernieciski un gatavs daļēji piekāpties virknei ASV prezidenta prasību". - Suns zina, ko ēdis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē