Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Tas, ka tabakas izstrādājumu plauktiem priekšā piekarinās "aizkarus", nekādā mērā neietekmēs smēķējošo cilvēku paradumus

Ar "aizkariem" var mazināt smēķēšanu?

Ceturtdien Saeima otrajā lasījumā skatīs Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz noteikt prasību cigaretes un citus tabakas produktus mazumtirdzniecības veikalos novietot tā, lai pircējiem tie nebūtu redzami, piedāvājot tikai produktu cenu lapu. Galvenais idejas aizstāvju arguments šādai iecerei ir ar jebkuriem līdzekļiem mazināt smēķēšanu un tās izraisītās veselības problēmas, taču patiesībā tas izskatās pēc parasta populisma gaidāmo vēlēšanu gaisotnē.

Skaidrs, ka būtiski iebildumi pret sagaidāmajiem ierobežojumiem ir mazumtirgotājiem, jo jauno prasību ieviešana viņiem radīšot papildu izdevumus, kā arī palielināšot kontrabandas tabakas izstrādājumu patēriņa pieaugumu. Par tirgotāju papildu izdevumiem, godīgi sakot, sabiedrībai kopumā būtu mazākā bēda, jo beigu beigās ikviens bizness vairāk vai mazāk bieži saskaras ar kādiem izdevumiem, kas saistīti ar dažādu prasību izpildi. Taču šajā kontekstā vairāk satrauc iespējamība pieaugt kontrabandas īpatsvaram, kas attiecīgi nozīmē neiekasētus nodokļus valsts budžetā.

Arī RTU Muitas konsultatīvā centra veiktajā tabakas produktu izvietošanas aizlieguma ekonomiskajā novērtējumā norādīti riski, ka, ieviešot šādu aizliegumu, varētu nepieaugt budžeta ieņēmumi – tas radīs gan papildu izmaksas tirgotājiem, gan samazinās legālās tirdzniecības apmēru. Novērtējumā arī prognozēts legālā tirgus kritums no 1,9 uz 1,5 miljardiem cigarešu 2020. gadā un nelegālā tirgus pieaugums līdz pat 28%. 

Rezultātā tiek lēsts – ieviešot šādu aizliegumu, valsts budžets varētu zaudēt 17 miljonus eiro gadā.

Par to, cik pamatotas ir šīs prognozes, protams, var diskutēt, jo ir arī dzirdēti viedokļi, ka nekāds "melnā tirgus" pieaugums nenotiks.

Un tomēr pavisam droši var prognozēt – tas, ka tabakas izstrādājumu plauktiem priekšā piekarinās "aizkarus", nekādā mērā neietekmēs smēķējošo cilvēku paradumus, jo viņiem ir pilnīgi vienalga, vai prece stāv atklātā plauktā, vai noslēpta atvilktnē – pajautā pārdevējam un viņš tev iedos kāroto "netikuma instrumentu". Ja pieņemam, ka "aizkaru" galvenais mērķis ir atturēt no smēķēšanas tieši jauniešus, tad šī iecere momentā sagrūst, zinot, ka tieši nepilngadīgie smēķētāji pārsvarā ir kontrabandas darboņu klienti, kuriem ir dziļi vienaldzīgs pircēja vecums.

Diemžēl vētraino "cigarešu slēpšanas" diskusiju fonā apzināti vai neapzināti aizmirsta būtiskākā problēma – īsti neviens nerunā, nediskutē un nemeklē risinājumus, kā efektīvi apkarot tabakas izstrādājumu kontrabandas sistēmu, kas Latvijā zināma jau gadu desmitiem – turklāt zināma gan tās "klientiem", gan tiesībsargiem, gan arī politiķiem un "aizkaru" lobistiem.

Šāda "aizkaru plivināšana" pierāda valsts nespēju cīnīties ar cēloņiem, proti, ne tikai ķert kontrabandu uz robežas, bet arī efektīvi apkarot nelegālo "ielu tirdzniecību". Tā vietā terorizē legālo tirgu un rada risku mazināties iekasēto nodokļu apmēram.

Top komentāri

reptilis
r
Kā jau vairākas reizes esmu rakstījis -Liekulības virsotnes - mēs paaugstinām cenu tabakai,lai rūpētos par veselību! Ja ,cilvēks ir narkotiku atkarīgs,tad mēs cenšamies no viņa dabūt pēc iespējas vairāk naudas - tā būtu jāskan pareizi. Ja,gribētu cīnīties pret kontrabandu un tabakas atkarību,tad piereģistrētu visus atkarīgos un cigaretes izsniegtu pa lēto aptiekā ar recepti...,bet ,kurš būs tik godīgs,lai budžetā iecirstu robu? Nav mums godīgu politiķu....nav....skumji.
Var apliecināt stulbumu
V
Precīzāk būtu, ar "aizkariem" var apliecināt normatīvo aktu izdevēju stulbumu
atkal ''veselības'' fašisms
a
Protams, populisms, jo vairāk tāpēc, ka smēķētāju vairs nevar ne atrunāt, ne iebiedēt, ne saaģitēt. Otrkārt, legālā tirgus kropļošana un aplikšana ar birokrātiskiem aizliegumiem tikai veicinās nelegālo tirgu. Treškārt, demokrātiju nevar ieviest ne ar administratīvi birokrātiskām, ne fašistiskām metodēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē