Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar tautu nerēķinās arī citur

Kamēr Latvijā daļa sabiedrības klusi niknojas, daļa ironizē, vēl citi neliekas ne zinis par iepriekšējās valdības veikto nodokļu reformu, par pēcvēlēšanu valdības veidošanas mēģinājumiem, kā arī solītajiem labumiem budžetā, kuru pieņems vēl kas zina kad, ir vērts pievērst uzmanību notikumiem ārpus mūsu valsts – Francijā, kur nerimst protesti pret varas īstenoto nodokļu politiku.

Esam bieži salīdzinājuši to tautas protesta garu pret aplamiem politiķu lēmumiem, kāds nereti redzams Rietumeiropas valstīs, ar to, cik savaldīgi, samiernieciski, pašiem sevi iekšēji sadedzinoši mēs uztveram visas pārestības. Taču šoreiz ne par to ir stāsts. Satrauc, ka dažādas ieinteresētās puses arī ar patiesi pamatotiem tautas protestiem var veikli manipulēt.

Vispirms jau uzmanību piesaista tas, ka ielās Francijā ir tādas kā divas protestētāju grupas – tie, kuri izgājuši ielās dzeltenās vestēs, lai, izsaucot skaļus saukļus, protestētu pret varas pielemto nodokļa palielināšanu degvielai, un tie, kuri (arī tērpušies dzeltenās vestēs) šo situāciju izmanto, lai dedzinātu līdzcilvēkiem piederošās automašīnas, demolētu veikalus, kafejnīcas utt. Internetā atrodams ļoti daudz foto un video, no kuriem noprotams, ka starp šiem aktīvākajiem, agresīvākajiem protesta dalībniekiem daudz ir tādu, kas savā starpā sazinās krieviski, pat demonstrē okupēto Ukrainas austrumu teritoriju simboliku. Varam tikai minēt, kā interesēs, ar kā finansiālo atbalstu šie "zaļie" vai nu jau "dzeltenie cilvēciņi" tur izlādē savu destruktīvo enerģiju...

Mazliet cits aspekts – no ļoti daudzajām reportāžām diezgan labi redzams, ka policijas, pat armijas pretspēks, arī smagā militārā tehnika, tiek vērsts pamatā pret pūli, kas skaļi protestē pret varas lēmumiem, nevis pret nekārtību raisītājiem, demolētājiem. Vēl vairāk – nekārtību raisītāji, šķiet, nemiernieku apspiedējiem pat ir izdevīgi, jo ik pa brīdim provocē, dod pamatu arī nevardarbīgo protestētāju apspiešanā iesaistīt aizvien lielākus spēkus un izmantot radikālākas metodes. Jo formāli taču visi vienādi – dzeltenajās vestēs. Tiek runāts par upuriem, arestiem...

Izskatās, ka apzināti tiek darīts viss, lai īstie iemesli, kāpēc cilvēki izgājuši ielās, paliktu otrajā plānā un lai arī tie, kuri protestē pret varas lēmumiem pēc būtības, būtu padarīti par vispārēji nosodāmiem ļaunprāšiem. Ko tas dos? Iespēju varai «rullēt» kā līdz šim pēc tam, kad tautas protesti būs ar varu apspiesti.

Ko mums no tā mācīties? Vienalga, vai skaļi vai klusi mūsu protesti, svarīgākais ir neļauties, ka mūsu iebildumus vara ne vien ignorē, bet arī sāk izmantot pret mums pašiem.

Top komentāri

Kā nerēķinās?
K
Vai cenas paaugstinājumu neatcēla? Toties elektrības cenas celšanu Latvijā kopš janvāra, gan nav dzirdēts, ka atcelta būtu.
TrollisJT
T
Protestu "īstais iemesls" ir melīgā nodokļu celšanas motivācija - "rūpes" par klimata izmaiņām. Tauta intuitīvi jūt, ka par viņu ņirgājas, tāpēc arī tik viegli satrakojas. Par ietekmi no ārpuses nevajag brīnīties, krievi nu var atspēlēties par jaukšanos savās lietās. Bet man šķiet, ka gaisa jaucēju vidū krievi šoreiz ir mazākumā.
Nu jā!
N
Meļņiks sevi kā tautu PERSONIFICĒ. It kā nezinātu, ka Francijā un Beļģijā neviens badu nemirst. Kā vien kaut kur kāds logus un cilvēkus sit, tā tūlīt predikāts - TAUTA PROTESTĒ klāt! It kā tie, kas ar huligānismu aiz gara laika nenodarbojas, bet kopj zemi un audzē maizi, TAUTA nebūtu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē