Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
No Francijas prezidenta vēlēšanu iznākuma lielā mērā būs atkarīga arī apvienotās Eiropas nākotne

Ar vienādām izredzēm

Francijā veiktā Harris Interactive sabiedriskās domas aptauja liecina, ka gadījumā, ja vēlēšanas notiktu šobrīd, aptuveni vienādas izredzes ieņemt valsts vadītāja posteni būtu esošajam prezidentam Emanuēlam Makronam un Nacionālās apvienības (bijušās Nacionālās frontes) līderei Marinai Lepēnai.

Atbilstīgi aptaujai vēlēšanu pirmajā kārtā Lepēna šobrīd saņemtu 26–27%, bet Makrons – 23–24% vēlētāju balsu. Otrajā kārtā neliels pārsvars atvēlēts esošajam prezidentam – 52% pret 48% –, lai gan starpība atrodas statistiskās kļūdas robežās.

Arī vēl vairākas citas aptaujas liecina, ka Lepēnas popularitāte vēlētāju vidū konstanti palielinās, tostarp viņu pēc "sava" kandidāta izstāšanās no cīņas ir gatavs atbalstīt aizvien pieaugošs skaits to partiju vēlētāju, kuru atbalstītājus iepriekš bija grūti iztēloties Lepēnas piekritēju rindās. Atsevišķi jāņem vērā, ka izplatīts ir arī viedoklis, ka daļa no potenciālajiem Lepēnas atbalstītājiem slēpj savu izvēli, baidoties tikt pakļauti obstrukcijai.

Makrona kādreizējo popularitāti tikmēr ir ievērojami nogrāvis fakts, ka viņš nav izrādījies neko daudz labāks par līdz tam gadu desmitiem pie varas stūres citam citu nomainījušajiem sociālistiem un republikāņiem, kā arī negatīva ietekme bijusi koronavīrusa pandēmijai un valsts ekonomiskajām problēmām.

Taisnīguma labad – aptaujas liecina, ka pēdējo mēnešu laikā palielinās arī atbalsts Makronam un šobrīd viņa darbību prezidenta amatā atzinīgi vērtē 40% franču. Tajā pašā laikā Lepēnas reitingi aug straujāk, bet vienīgais faktors, kas nodrošina Makronam nelielu pārsvaru aptaujās, ir Nacionālās apvienības līderes un vēl jo vairāk viņas tēva politiski radikālā priekšvēsture.
Līdz nākamajām Francijas prezidentam vēlēšanām (tās paredzētas 2022. gada 8. un 23. aprīlī), kuru laikā situācija var radikāli

mainīties,  vēl gan ir palicis vairāk nekā gads. Tostarp var parādīties kāds pagaidām nezināms kandidāts, līdzīgi kā savulaik parādījās pats Makrons, lai gan šāda iespēja vismaz šobrīd šķiet maz ticama. Tieši tāpat arī pārējo partiju rindās nav saskatāmi vērā ņemami varas pretendenti.

Daudz ticamāk šķiet, ka nākamā Francijas prezidenta vēlēšanu iznākums būs atkarīgs vienlaikus kā no Makrona spējas pārliecināt vēlētājus, ka viņa darbība prezidenta amatā tomēr uzskatāma par veiksmīgu, kā arī no Lepēnas spējas pārliecināt šaubīgos, ka viņa nav tāda radikāle, par kādu Lepēnu cenšas iztēlot oponenti. Izredzes šajā ziņā ir apmēram līdzīgas, savukārt likmes – ļoti augstas, jo no Francijas prezidenta vēlēšanu iznākuma lielā mērā būs atkarīga arī apvienotās Eiropas nākotne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē