Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nebeidzamā laistīšanās ar samazgām notušēs, ka nav un, visticamāk, nebūs nopietna piedāvājuma

ASV demokrātu pēdējais salmiņš

Turpina uzņemt apgriezienus demokrātu iniciēta ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procedūra. Šī procedūra, pat ja tā arī nenovedīs pie impīčmenta, ir kļuvusi par demokrātu pēdējo salmiņu, pie kura partija turas, lai saglabātu vismaz kaut kādas izredzes uzvarēt nākamgad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Šeit jāņem vērā, ka demokrāti pēc sakāves iepriekšējās ASV prezidenta vēlēšanās tā arī nav izdarījuši secinājumus, kādus viņiem vajadzētu izdarīt. Partija nav spējusi atrast plašu vēlētāju loku uzrunāt spējīgu kandidātu uz ASV prezidenta posteni, kā arī nav nākusi klajā ar jaunām, konstruktīvām idejām, kas būtu pieņemamas vairākumam balsstiesīgo. (Jaunas idejas, protams, ir parādījušās, taču cita par citu radikālākas un tālas no pragmatisma.)

Tā vietā, lai novērstu iepriekš pieļautās kļūdas, visa partijas uzmanība nu jau gandrīz trīs gadus ir veltīta tam, lai pārliecinātu vēlētājus, ka esošais prezidents ir absolūti nekompetents, kā arī likumpārkāpējs un Krievijas aģents. Rezultāts savukārt ir tāds, ka demokrāti atšķirībā no Trampa, kuram ir konkrēta programma un kurš skaidri zina un saprot, ko un kādēļ dara, neko konkrētu vēlētājiem piedāvāt nespēj.

Tieši tāpat vismaz pagaidām pie horizonta nav saskatāms arī vērā ņemams demokrātu pretendents uz Balto namu. Ir skaidrs, ka tā dēvētā Ukraingeita ir svītrojusi no kandidātu saraksta bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu, bet visu pārējo nozīmīgo pretendentu uzskati ir pārāk radikāli, lai viņi varētu cerēt uz vēlētāju un, kas ļoti būtiski, arī lielo sponsoru atbalstu. Ne jau velti aizvien biežāk atskan runas, par iespējamo Hilarijas Klintones atgriešanos vai pat Mišelas Obamas virzīšanu uz Balto namu, kas gan arī diezin vai uzskatāms par glābiņu, drīzāk par vēl vienu pēdējo salmiņu.

Ir vēl arī vesela plejāde citu iemeslu, kas ļauj uzskatīt demokrātu situāciju nevis par vienkārši sliktu, bet gan katastrofāli sliktu, bet pašu partiju – par nonākušu dziļā krīzē. Un šādā situācijā demokrāti (bet plašākā nozīmē arī aiz šīs partijas stāvošā elites daļa) dara vienīgo, ko vēl iespējams darīt, – izvērš kampaņu pret pašreizējo ASV prezidentu, pie kam mērogos, kas jau sen ir pārsnieguši jebkādas pieļaujamās robežas, un pašu kampaņu bez pārspīlējuma padarījuši par naida kampaņu.

Aprēķins šajā gadījumā ir ļoti vienkāršs – ja vismaz daļa Trampa atbalstītāju sāks par viņu šaubīties, šie cilvēki pēc gada vai nu vispār neaizies uz vēlēšanām, vai arī nobalsos par mazāko ļaunumu – demokrātu kandidātu. Tāpat nebeidzamā laistīšanās ar samazgām notušēs faktu, ka demokrātiem nav un, visticamāk, arī nebūs nopietna sociālā, ekonomiskā, utt. piedāvājuma.

Galvenais jautājums tikmēr pat nav par to, vai Tramps un viņa piekritēji spēs atvairīt šo izmisuma uzbrukumu (bet ASV prezidenta izredzes joprojām ir labas), jautājums ir par to, kas notiks tālāk. Neatkarīgi no nākamo ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma ir skaidrs, ka iekšpolitiskās kaislības ASV mazumā neies, padarot ASV par aizvien vairāk neprognozējamu un neuzticamu partneri pārējai pasaulei. 

Top komentāri

skats no malas
s
Tā nav tikai ASV problēma, tā ir daudzu Eiropas valstu problēma. Pēdējos 30-50 gadus šajās valstīs centās uzspiest sabiedrībai dīvainas idejas, tēlojot, ka vienīgi tās ir pareizas, nepieļaujot nopietnas alternatīvas. Sabiedrība klusēja un cerēja, ka elite tomēr nāks pie prāta, bet tā vietā elite vēl vairāk grūda sabiedrību neprātā. Politiskās azartspēles. Brexit un Trampa ievēlēšana ir tikai pirmie sabiedrības sacelšanās iedīgļi. Ja sacelšanās notiek miermīlīgi vēlēšanu rezultātā (kā ASV un Lielbritānijā), tas vēl ir labākais risinājums. Bet var gadīties arī sliktākie risinājumi. Jo ilgāk tautu muļķo, jo lielākas tautai ir dusmas. Pērn Makronu Francijā izdevās glābt, ieguldot milzīgus finanšu, policijas, [dez]informācijas un citus resursus. Un nevar vēl zināt, kas ar Makronu būs šogad, kad vecie resursi ir iztērēti, bet jaunu nav.
evertsojars>A. Lejiņam
e
Saimas deputātam, sastībā ar atzinumu (jauns.lv) - "pasaulē viss ātri mainās..." un par Trampu-Putinu.JAUTĀJUMS: vai LV ārpolitikas līnija ar E. Rinkēviča uzstādījumiem, kuri bieži ir akcentēti principi-principa pēc...atbilst prespektīvi gudrai Valsts politikai un neved uz pašizolāciju -attiecībā uz ASV un ES pasaules kārtības pārliecību ?
Pipars
P
Atcerēsimies kā tas kādreiz bija- ASV valsts savulaik izcēlās ar 50% no visas pasaules patēriņa un ar 40% no visiem pasaulē saražotajiem atkritumiem... laiks tā kā būtu viņiem beidzot prasties... skaidrs ka ar tādiem parametriem pasaules resursu ilgam laikam vairs nepietiks... ASV kāda viņa ir pastāvējusi līdz šai baltai dienai pasaulei vairs nav panesama... Tā ka tāda Trampa parādīšanās ASV ir absolūti neizbēgams fenomens... Cita lieta ar cik lielu asins izliešanu notiks šī ASV pārformatēšana. Ja tā sauktie Trampa ienaidnieki iespītēsies asins izliešana ASV pieaugs, savukārt ja Trampam būs vieglāk arī šausmu un konfliktu ASV būs mazāk... Principā jautājums ir par to cik sirdsgudri būs paši amerikāņi. Pietiks viņiem spēka neieslīgt pilsoņu karā kā tas bija pie PSRS pārformatēšanas, tad cieņa viņiem un respekts... nepietiks sirdsgudrības... nu tad neko - nebūs nekad vairs tādas ASV...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē