Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nedēļu pirms Regulas pievienošanas Datu valsts inspekcijas konsultāciju tālrunis darbojās... divas (!) stundas dienā

Atbildes būtība – atbildes nav. Domā pats!

Gribu pastāstīt par nesen piedzīvoto. Gatavojoties bērna izlaidumam, kas veiksmīgā vai neveiksmīgā kārtā notika 25. maijā – dienā, kad sāka piemērot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti, – izlēmu drošības pēc lūgt konsultāciju Datu valsts inspekcijai (DVI), vai bērna izlaidumā fotografēt drīkstu tikai savu bērnu, vai tomēr arī kopā ar citiem, un kur drīkstu un kur nedrīkstu izvietot šādas bildes un tamlīdzīgi.

Iespējams, mani jautājumi nemaz nebija "par tēmu", jo beigu beigās Regula vairāk attiecas uz juridiskajām personām. Tomēr – tādas 100% pārliecības nav bijis un nav arī joprojām.

Loģiski, ka visdrošāk ir lūgt padomu speciālistiem – un kam gan citam mūsu valstī to jautāt, ja ne DVI. Taču, latvieti parastais, neiedomājies, ka tas tev tiks garantēts tā ļoti viegli un vienkārši!

Jau pirmais pārsteigums sagaida brīdī, kad mēģini no paša rīta piezvanīt uz DVI konsultāciju tālruni. Izrādās, nedēļu pirms Regulas piemērošanas dienas šis tālrunis darbojās... divas (!) stundas dienā. Ne ilgāk un ne mazāk. Lieki piebilst, ka norādītajās divās stundās nācās bezjēdzīgi gaidīt rindā pie klausules, kurā tev ik pa brīdim "robots" atkārto, ka visi konsultanti joprojām ir aizņemti.

Dievs ar visu! Ir taču e-laikmets. 16. maijā nosūtu e-pastu ar jautājumiem uz DVI. Sāku gaidīt. Tikmēr jau pienāk 25. maijs, tiek nosvinēts bērna izlaidums. Protams, ar fotografēšanu, smiekliem, aizkustinājuma asarām un visu pārējo. Bildes gan paliek pašu arhīvos. Un arī Regula nedaudz aizmirstas. Taču tad pēkšņi 20. jūnijā – vairāk nekā mēnesi pēc jautājuma nosūtīšanas un 26 dienas pēc Regulas piemērošanas uzsākšanas un izlaiduma dienas – tiek saņemts e-pasts no DVI, kura saturs varētu izvest no pacietības pat visnosvērtāko un miermīlīgāko cilvēku, jo būtībā visa vēstule ir piebāzta ar juridiskiem kalamburiem, nemitīgām atsaucēm uz Regulas pantiem, Civillikumu, specifiskiem terminiem, kā dēļ teju jau otrās rindkopas beigās patiesībā vairs nav ne vēlmes, ne spēju šo atbildi turpināt lasīt.

Faktiski atbilde uz maniem jautājumiem kaut cik saprotamā valodā lasāma pēdējā rindkopā. Proti:

"Attiecībā uz personas datu apstrādi, kuru persona veic personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā, kura nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību (piemēram, vecāki veic pasākuma norises fotografēšanu un publicē attēlus savā sociālā tīkla profilā) VDAR 18. apsvērums paredz, ka VDAR šādai personas datu apstrādei nepiemēro, tomēr katram vecākam ir jāizvērtē, vai, publicējot attēlu sociālajos tīklos, netiek pārkāptas personas tiesības uz privātumu."

Manuprāt, šāda DVI vēstule definējama vienkārši – formāla un vairs nevajadzīga atbilde, kas turklāt neietver konkrētu atbildi, bet gan interpretācijas un savā ziņā pieļāvumus. Bet tāpēc tika uzdots jautājums – drīkst vai nedrīkst? Vienkārši, lūdzu, paskaidrojiet, kā nepārkāpt normatīvus! Bet tā vietā kāds DVI "speciālists" vairāk nekā mēnesi ir ražojis birokrātisku un vairs nevienam nevajadzīgu atbildi, par ko taču noteikti ir saņēmis algu... Pilnīgi automātiski rodas jautājums – kāpēc mums ar saviem nodokļiem ir jāuztur šāda valsts pārvalde?

Top komentāri

indulis
i
Kas ir "regula"? Pēc idejas likumdošanā regula nav ar likuma likuma spēku. No malas skatoties liekas ka visas pasaules birokrātija ir apņēmusies pēc iespējas vairāk sarežģīt dzīvi visiem. Laikam lai atmazgātu savu bezjēdzīgo veģetēšanu. Latvijā jau gandrīz divdesmit gadus veiksmīgi darbojas likumi šajā jomā. Kāpēc kaut kādi eiropļendaku murgi ir jāatražo?
TrollisJT
T
Atkārtojos, piedodiet... LIKUMUS VALSTĪ NERAŽO IERĒDŅI, KAS IR LIKUMU IZPILDĪTĀJI, LIKUMUS RAŽO 100 NE VISAI KOMPETENTI GADĪJUMA CILVĒKI, KURI PAR SAVU DARBU NENES NEKĀDU ATBILDĪBU.
TrollisJT
T
Kā parasti, bez uzmanības palika viena lieta, būtiska... - INTERESANTI, KĀ KLĀTOS TAM IERĒDNIM, KURŠ, ŠO TEKSTU IZLASĪJIS, ... AR RĪTDIENU SĀKTU RISKĒT IZRĀDĪT INICIATĪVU un EMPĀTIJU?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē