Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Atgūt tirgus būtību

Katram tirgus raisa savas atmiņas un priekšstatu par to, kāda ir šīs vietas funkcija un dziļākā jēga.

No bērnības atminos, ka tirgū gaļas, dārzeņu un augļu cenas bija augstākas nekā veikalā, tajā pašā laikā tam pretī bija citi faktori – lai arī dārgāk, taču to pašu gaļu gandrīz vienmēr tirgū varēja dabūt, otrkārt – tirgū bija patiešām vietējo lauksaimnieku ražojumi, sākot no gaļas un beidzot ar āboliem un skābētiem kāpostiem no koka mucām (noteikti daudzi atceras kāpostu pārdevējas, pie kurām agrā rīta stundā ik pa brīdim piestāja steidzīgi tolaik vēl biedri, lai daudziem zināmu iemeslu dēļ kāri izdzertu glāzi kāpostu sulas). Protams, attiecīgajā sezonā tirgū varēja nopirkt arī Latvijai tolaik neraksturīgos arbūzus, tomēr pārsvarā tā tiešām bija vieta, kur tirgojās pašmāju ražotāji.

Diemžēl pēdējo 27 gadu laikā teju visi Latvijas tirgi ir zaudējuši šo tēlu un būtību. Lai arī šodien tirgus asociējas ar vietu, kur dienišķās preces ir iespēja nopirkt lētāk – lai gan ne vienmēr šī leģenda atbilst patiesībai –, tomēr piedāvājuma klāsts un tirdzniecības sistēma ir tālu no tā, ko patiešām tur gribētos redzēt. Un te nav runas tikai par spirķika un sigaretu tramīgajiem šeptmaņiem. Diemžēl tirgus Latvijā kļuvis par tādu savdabīgu andeles vietu, kur ar uguni jāmeklē patiešām vietējie zemnieki ar pašu izaudzētajām bietēm vai zemenēm, jo liela daļa tirdzniecības vietu (kā stāsta zinātāji) nereti piederot vienam un tam pašam tirgotājam, kas vairāk uzskatāms par pārpircēju. Patiesībā tas nav ne labi, ne slikti, tomēr raisa pārdomas, kāpēc paši mazie zemnieki aizvien mazāk tirgo savu preci pa tiešo un tieši tirgū.

Šobrīd, kad īpaši aktualizēta Āgenskalna tirgus nākotne un viena no versijām ir to iznomāt privātajam apsaimniekotājam, ir sajūta, ka atkal līdz galam kaut kas nav izvērtēts šajā jomā valstī kopumā. Iespējams, privātais spēs daudz labāk šo saimniecību attīstīt nekā pašvaldības veidojums, taču pārsteidz, ka neviens nav spējis vai arī gribējis paskatīties nedaudz tālāk par "plikiem skaitļiem" – ka tirgus var un tam jābūt vienai no Latvijas īpašajām identitātes daļām – vietai, kur saplūst un ir nopērkams viss mūsu nācijai raksturīgais, nevis jāpacieš nospiedoša andelēšanās ar nosacīti zināmas izcelsmes mēteļiem, kurpēm un bērnu rotaļlietām blakus Latvijai raksturīgiem tomātiem.

Proti, nav runas tikai par Āgenskalnu, runa ir par Latviju kopumā. Ja jau piemērojam samazinātu PVN Latvijai raksturīgajiem burkāniem, ir jāgrib radīt vietas, kur var garantēti nopirkt ne tikai raksturīgos, bet patiešām Latvijā augušos burkānus.

Top komentāri

reptilis
r
Kāds tirgus?..kāda būtība?..pats smieklīgākais ir ""brīvais tirgus""līgums uz 2000 lappusēm":))))...
Istoričeskijs
I
Jābūt sociālistiskai iekārtai. Lai visa kā pietrūktu un būtu deficīts. Tad tirgus uzplauks. Tagad Latvijā ir kristīgais komunisms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē