Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atklātības laika paradokss

Patlaban, interneta laikmetā, ielūkojoties e-vidē, viegli pieejams plašs informācijas klāsts par to, kā dažādiem uzņēmumiem un attiecīgi – cilvēkiem, kuri saistīti ar šiem uzņēmumiem, – veicas finansiālajā aspektā. Ir Lursoft datubāze, ir vēl citi datu apkopojumi. Mazliet jāiedziļinās, un labi ieraugāms, kurš izveidojis kādu uzņēmumu, cik daudz naudas samaksāts nodokļos, ir vai nav nodokļu parādu, kā arī tas, vai darbaspēka nodokļu maksājumi nav aizdomīgi mazi.

Tāpat arī atrodama informācija par juridiskajām un fiziskajām personām, kam gadījies nonākt maksātnespējas grūtībās. Virtuālajā realitātē iespējams atrast daudzus faktus un datus, kas ļauj gūt priekšstatu par līdzcilvēku finansiālajiem kāpumiem un kritumiem, biznesa veiksmēm un neveiksmēm.

Savukārt ieskatu sabiedriskajā dzīvē plaši sniedz sociālie tīkli. Visbiežāk tiek akcentēti panākumi un priecīgie mirkļi, bet gadās arī, ka atklājas neveiksmes un konflikti. Kā savulaik Dienai teica sabiedrisko attiecību eksperte Elīna Dobulāne, šobrīd dzīvojam laikā, kurā ir grūti ko noslēpt. Un tas attiecas gan uz sasniegumiem un cildenu veikumu, gan uz kļūdām un apzināti ļaunu rīcību.

Uz šī plašās informācijas pieejamības fona aizvien dīvaināk izskatās iebildumi pret tā dēvēto čekas maisu atvēršanu, respektīvi, pret Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras kartotēkas atklāšanu sabiedrībai. Jautājums ir par to, vai tagad, kad kopš 1990. gada 4. maija pagājuši jau vairāk nekā 27 gadi, relatīvi senai pagātnei vērts saglabāt slepenības zīmogu? It īpaši, ja tas neatbilst pašreizējam informācijas pieejamības laika garam? 

Ir dzirdēts arguments, ka VDK aģentūras kartotēkas atklāšana sanaidos sabiedrību. Taču, ņemot talkā vienkāršu matemātiku, redzams, ka vismaz ievērojami lielākā daļa cilvēku, uz kuriem varētu tiešā veidā attiekties "čekas maisos" atrodamā informācija, dzimuši vēlākais XX gadsimta 60. gados, daudzi dzimuši ievērojami agrāk, tātad ne tuvu nav visa sabiedrība un nav arī visi lēmumu pieņēmēji. Patlaban gan valsts sektorā, gan privātajā sektorā darbinieku vidū plaši ir pārstāvēta paaudze, kas padomju laikus atceras tikai bērnības atmiņu līmenī, turklāt aizvien vairāk ienāk paaudze, kas dzimusi jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un kuriem padomju laiki ir tikai temats vēstures grāmatās.

Laiks taču nav apstājies XX gadsimtā. Akcenti par to, kas svarīgs Latvijas sabiedrībai, mainās. Tāpat arī mainās izpratne par informācijas atklāšanu vai slēpšanu. Varbūt pirms daudziem gadiem iedibinātā izpratne šodien jāpārvērtē?

Top komentāri

Trollis JT
T
Ja čekas maisu atvēršana ir tāds maznozīmīgs sīkums... tad varbūt ir pienācis laiks atcelt arī profesiju aizliegumus? Jo arī šo aizliegumu pienesums Latvijas drošībai ir maznozīmīgs sīkums.
Pravietisnejaukais > Trollis JT
P
Saku vēlreiz - čekas tēma tautu patiesībā neinteresē. Nekā personīga. Es pats par to biju pārsteigts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē