Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aukstais karš 2.0

Iepriekšējās nedēļas nogalē ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo noturēja runu ar nosaukumu Komunistiskā Ķīna un brīvās pasaules nākotne, kas daudzviet jau nodēvēta par Fultonu 2.0 (pēc analoģijas ar Vinstona Čērčila slaveno runu), kā arī par jauna aukstā kara, šoreiz starp ASV un Ķīnu, izsludināšanu

Runa sastāvēja no trim daļām: apsūdzībām visos iespējamajos grēkos, ieskaitot savas ideoloģijas izplatīšanu ārvalstīs, Ķīnas Komunistiskajai partijai, ar kuru tika asociēta visa Ķīna, ASV iepriekš pieļauto kļūdu attiecībās ar Ķīnu analīzei, kā arī uzstājīgu piedāvājumu visai ''brīvajai pasaulei'' apvienoties cīņā pret Pekinu.

Tas nekas, ka Ķīnas komunisms ir specifiska ideoloģija ar izteikti nacionālistisku ievirzi, derīga lietošanai tikai Ķīnā un ar komunisma eksportu Pekina nenodarbojas. Arī mūsdienu Ķīnas Komunistiskā partija komunistiska ir vairāk nosaukuma pēc, nevis pēc būtības. Pietiek ar to, ka partijas biedri ir vai visi valsts bagātākie cilvēki ar Džeku Ma priekšgalā.

Tajā pašā laikā Pekina nodarbojas ar ekonomisko ekspansiju, turklāt pamatus šai iespējai ielika pašas ASV.

Ķīnas ekonomikas attīstīšana ir viena no cenām, kuru ASV samaksāja par uzvaru pirmajā aukstajā karā ar PSRS. (Otra ir reiganomika.) Sava nozīme bija arī teorijai, ka Ķīna, kļūstot bagātāka, pakāpeniski kļūs demokrātiskāka, tomēr galveno lomu spēlēja nepieciešamība neatgriezeniski atraut Ķīnu no PSRS.

Attiecībā uz auksto karu plāni attaisnojās, tomēr, kas attiecas uz pārējo, tad rezultāts ir pilnībā pretējs. Ķīna ir maksimāli izmantojusi pavērušos iespēju, kļuvusi par ASV galveno ekonomisko konkurenti un lielāko ieguvēju no globalizācijas, kā arī ieguvusi globālas lielvalsts statusu un pārstājusi uzskatīt ASV par pasaulē dominējošo lielvaru.

Ja raugās pēc būtības, tad, neskatoties uz abu lielvalstu iespaidīgo ekonomisko simbiozi, starp ASV un Ķīnu turpina pieaugt ekonomiskā, bet pēdējos gados arī ģeopolitiskā konfrontācija.

Aukstais karš šā termina klasiskajā izpratnē tikmēr ir divu dažādu ideoloģiju un ekonomisko sistēmu sadursme, par ko šajā gadījumā var runāt ļoti nosacīti.

Uz šāda fona Ķīnas komunistiem veltītās apsūdzības ir iedarbīgs arguments pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām – amerikāņi neorientējas komunisma novirzienos, toties atceras auksto karu un ne īpaši mīl Ķīnu. Starptautiskā mērogā efekts tikmēr ir niecīgs. Vairākums pasaules valstu neredz iemeslus satraukties par Ķīnas komunistiem, priekšplānā izvirza nevis ideoloģiju, bet praktiskus ieguvumus, un ASV būs grūti pārliecināt ieinteresētās valdības, kompānijas, organizācijas u. c. mainīt šo nostāju.

Top komentāri

Smējējs
S
Labi, ka atgādinājāt, no kurienes sākās Ķīnas ekonomiskais uzplaukums - no amerikāņu investīcijām. Par to nevienam netīk runāt. Investīcijas bija lielas, izmaiņas pasaules tirgū bija grandiozas, izmaiņas Ķīnas sabiedrībā bija fantastiskas. Atceros Ķīnas iedzīvotāju sejas medijos Mao laikā - tumšs "skudru" pūlis, hunveibīni ar Mao citātu grāmatām rokās un ar domas neskartām sejām. Šodien ķīnieši medijos un dzīvē izskatās stipri līdzīgi eiropiešiem. Dzīves veids, darbs, izglītība, pasaules uztvere - viss strauji mainījies. Jautājums - vai Rietumu investori nezināja un neparedzēja, ka tas tā notiks? Par ko tāda novēlota šūmēšanās tagad? Un ko tagad darīsim? Visi draudzēsimies pret Rietumu radīto Ķīnu? No Ķīnas "komunistiem" ir tādi komunisti, kā no suņa slotas kāts! Amerikāņiem pārāk bieži patīk runāt skaļas aplamības! Man nez kāpēc nepatiktos, ka šajā situācijā Ķīna izskatītos gudrāka par Rietumiem, bet uz to pusi pamazām iet...
melnais humors
m
Viena no ASV lielākajām problēmām ir tā, ka liela vai pat lielākā daļa ASV populācijas ir funkcionāli analfabēti, kas ir ASV izglītības sistēmas neizbēgams rezultāts. Tā rezultātā ASV ir 1. vietā pasaulē pēc to cilvēku skaita, kas tic, ka eņģeļi ir īsti un citām blēņām, un cilvēkiem var iestāstīt "dajebko".
nav nekādu pārsteigumu
n
Komunisms Ķīnā ir evolucionējis tradicionāli pa to pašu taciņu, ka visi sociālistiskie veidojumi iepriekš un ir kļuvis par parastu ķīniešu nacionālsociālismu/fašismu - pagaidām vieglā versijā, bet atšķirībā no ķīniešiem vācieši neaizdomājās ebrejus izmantot par orgānu donoriem, bet ķīnieši taisa biznesu, pārdodot uiguru un kristiešu orgānus. Un attieksme pret pārējo pasauli tāpat kā Itālijas fašistiem, kuriem bija nepieciešams atkarot savas zemes Abesīnijā - Ķīnai pēc Makao un Honkongas atgūšanas atliek tikai atgūt vēl Taivānu un pēc kaimiņos esošajām salām tai ir arī pretenzijas pret Krieviju, kas savākusi Ķīnas zemes. ASV uzvara WW2 nodrošināja tai zemeslodes policista lomu, kas citiem ar atklātu fašismu ārpus savas teritorijas neļāva nodarboties, bet ASV tagad pašai ir vērtību krīze un ne jau Ķīna vienīgā tāda, kurai šādas idejas - pietiek jau ar tradicionālo Krieviju, kas uzskata visu kas tai apkārt par savām zemēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē