Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Avens un latviešu cilšu kari

Sākot jau no pirmās dienas, kad medijos 31. janvārī parādījās vēstījums "sankcionētā Avena porcelāna izstāde nacionāļu pārvaldītajā Ogrē", man ir bijuši nopietni iebildumi pret diskusijas seklo tvērumu un acīmredzami Latvijas politisko cilšu savstarpējiem kariem pakārtoto vēstījumu, kas nevelk augstāk par mēdīgu uzrakstu uz sētas.

Jo attieksme pret latviešu izcelsmes krievu oligarhu Pjotru Avenu patiesībā iekļaujas daudz plašākā un nopietnākā jautājumā par to, kuru no Krievijas nākotnes reālistiskajiem scenārijiem Latvija redz kā sev vēlamāko un kādas ir iespējas ietekmēt šo scenāriju piepildīšanos, izmantojot mūsu rīcībā esošos aktīvus.

Tas, ka Avens iepriekšējo desmitgadi un vēl ilgāk, pateicoties savai toreiz sentimentālajai interesei par Latviju, no vienas puses, un sava statusa dotajām iespējām Krievijā, no otras puses, ir bijis pie varas esošo, īpaši valsts oficiālo ārpolitikas veidotāju (un ne jau kādu provinces pilsētu mēru) intereses un aplidošanas objekts, politikā un politiskajā žurnālistikā nevienam nav bijis noslēpums. Iluzora vai reālistiska iespēja caur viņu kaut vai uzzināt noskaņojumu Maskavā Avenu neformāli pārvērta Latvijas ārpolitikas veidotājiem būtiskā aktīvā.

Nedomāju, ka būs tāls šāviens lūkoties tieši šādā virzienā, kad rodas jautājums, kādēļ ASV ir izlēmušas Avenu, kurš zināms ar saviem kontaktiem Vašingtonā, neiekļaut savā sankcionēto personu sarakstā, lai gan ES šādu lēmumu ir pieņēmusi. To, ka Putina laika Krievijas varas vertikāle atšķirībā no Jeļcina ēras nav atkarīga no oligarhu labvēlības vai nelabvēlības, jums pateiks ikviens eksperts, kurš kaut cik orientējas Krievijas politikā. "Nav nekādu oligarhu, kuri varētu sarīkot apvērsumu Kremlī, atbrīvojieties no šīs ilūzijas. Neviens Krievijas oligarhs nav spējīgs ietekmēt politisko noskaņojumu Kremlī," jau kara otrajā dienā intervijā Dienai emocionāli noskaldīja ukraiņu politikas analītiķis Vitālijs Portņikovs.

Toties Krieviju pametušu, no Putina norobežojušos oligarhu, miljardieru, sauksim viņus, kā gribam, kapitālam var būt liela loma režīma nomaiņas brīdī un gatavojot augsni ar atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgiem medijiem, opozīcijas dažādiem strāvojumiem. Latvijai būtu ambīcijas šeit kādu lomu nospēlēt, bet prevalē ārpolitikas veidotāju bailes un varbūt arī trauma piedzīvotās neveiksmes dēļ, no aizkulisēm neprasmīgi kūrējot patvēruma projektu Krievijas opozīcijas medijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē