Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Āzijas virziens

Vakar Krievijas Tālo Austrumumetropolē Vladivostokā sākās 4. Austrumu ekonomiskais forums, kuram vismaz pēc Krievijas vadības ieceres ir jākļūst par apliecinājumu, ka izsludinātā pagriešanās Āzijas virzienā rit veiksmīgi.

Maskavai arī neradīsies nekādas problēmas ar savu panākumu demonstrēšanu publiskajā telpā, jo interese par Austrumu ekonomisko forumu vienmēr bijusi liela, bet šogad Vladivostokā ieradušies uzreiz triju ekonomisko lielvaru – Ķīnas, Japānas un Dienvidkorejas – līderi kopā ar iespaidīgām uzņēmēju delegācijām, kuru sastāvā netrūkst pasaulē zināmu kompāniju vadītāju. Tāpat forumā piedalās liels skaits augsta ranga politiķu un uzņēmēju no citām reģiona valstīm, un tika piesaukta pat iespēja, ka uz Vladivostoku varētu atbraukt arī Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns, tomēr, domājams – diplomātisku apsvērumu dēļ, tika sarunāts, ka viņš Krieviju apmeklēs nedaudz vēlāk.

Lieki piebilst, ka visa šī ietekmīgā sabiedrība Krievijas Tālajos Austrumos nav ieradusies tikai tādēļ, lai apmainītos viedokļiem par reģionālas un globālas nozīmes jautājumiem. Galvenā rosība notiks kuluāros, kur tiks runāts par konkrētu sadarbību, tāpat ir gaidāma uzreiz vairāku lielu vienošanos parakstīšana.

Kopumā kā foruma vērienam, tā reālajai atdevei daudzmiljardu līgumu izskatā vajadzētu liecināt par Krievijas panākumiem, pārorientējoties uz Āziju. Interese arī ir abpusēja – Krievijai ir nepieciešamas investīcijas un tehnoloģijas, bet reģiona lielvalstīm – energoresursi un vēl citas izejvielas, kā arī Krievijas tirgus. Turklāt reģiona nozīmīgākās ekonomikas konkurē savā starpā un pieskata, lai kāda no konkurentēm neiegūtu pārāk spēcīgas pozīcijas, bet Maskava izmanto šo konkurenci.

Tajā pašā laikā ir arī vairāki «bet», kuru dēļ kopaina vairs nešķiet tik labvēlīga Krievijai, kā to nešaubīgi tiks mēģināts apgalvot oficiāli. Lai cik ieinteresētas sadarboties ar Maskavu nebūtu Tokija un Seula, tajā skaitā Kuriļu salu un Ziemeļkorejas jautājuma dēļ, tās nevar nerēķināties ar ASV un citu rietumvalstu pret Krieviju noteiktajām sankcijām, kas ievērojami sašaurina sadarbības ar Maskavu iespējas. Nerēķināties ar šiem ierobežojumiem, protams, nevar arī daudzas Ķīnas kompānijas, tomēr kopumā Pekinas rokas ir ievērojami brīvākas nekā tās kaimiņiem.

Rezultātā lauvas tiesa visu vērienīgo investīciju un sadarbības līgumu Krievijas puse slēdz ar Ķīnas uzņēmumiem, bet konkurences trūkuma dēļ šie līgumi, visticamāk, ne tuvu nav izdevīgi Maskavai. Tas rada aizdomas, ka Krievijas pavēršanās Āzijas virzienā varētu arī nebūt tāds veiksmes stāsts, kā tiek apgalvots oficiāli.

Top komentāri

ķīnieši slauc krievus
ķ
Līdzīgi arī slepkavas Mao laikā Ķīna no PSRS ieguva nesalīdzināmi vairāk kā deva pretī. Nonāca pat tik tālu, ka Mao sāka atklāti ņirgāties par Hruščovu un viņa centieniem Ķīnu paturēt "Maskavas nometnē", nevis iet savu ceļu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē