Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltkrievijas prezidents izvēles priekšā?

Nedēļas sākumā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pamatīgi nokritizēja valsts valdību un ierēdniecību par "prezidenta rīkojumu" nepildīšanu, un ļoti ticams, ka jau pavisam drīzā laikā Baltkrievijas vadībā gaidāmas ievērojamas kadru pārmaiņas, tostarp amatus zaudēs vairāki ministri.

Taisnīguma labad jāpiebilst, ka līdzīgas amatpersonu nomaiņas Lukašenko ir izsludinājis arī iepriekš, tomēr pie būtiskiem uzlabojumiem tas nav novedis, jo jaunie kadri neko daudz nav atšķīrušies no vecajiem. Turklāt Baltkrievijas prezidenta kritiķi uzskata, ka Lukašenko rīkojumi bieži vien nav īstenojami dzīvē objektīvu iemeslu dēļ, bet amatpersonas vienkārši tiek padarītas par grēkāžiem. Tāpat sava loma ir arī faktam, ka Lukašenko rūpīgi pieskata, lai kāds no grupējumiem neiegūtu pārāk lielu ietekmi un nesāktu apdraudēt viņa varu, kamdēļ iekšpolitiskie grupējumi ik pa laikam tiek "patīrīti".

Paralēli gaidāmajai kadru nomaiņai ir sarežģījušās arī Baltkrievijas un Krievijas attiecības, Lukašenko kārtējo reizi atceroties dažādus ekonomiskos pārinodarījumus Baltkrievijai no Krievijas puses. Pēdējie tiek piesaukti vienmēr, kad Baltkrievijā radusies nepieciešamība pēc Krievijas finanšu palīdzības, un jau sen tiek uztverti kā daļa no Minskas sarunu stratēģijas. Šoreiz runa ir par Krievijas kredītu miljarda ASV dolāru apmērā, kas gan teju pilnībā tiks izmantots, lai dzēstu esošās parādsaistības Maskavai.

Galvenais iemesls atcerēties par pretrunām gan ir cits – Krievijas iecere pakāpeniski atcelt naftas eksporta nodevas. Krievijas naftas eksports uz Baltkrieviju ar šīm nodevām nav aplikts, līdz ar to naftas un tās pārstrādes produktu tālāka eksportēšana ļauj Baltkrievijai ik gadu papildināt savu budžetu ar 2,5 miljardiem dolāru. Nodevu atcelšana kā minimums ievērojami samazinās šos ienākumus, radot nopietnas problēmas valsts jau tāpat nepavisam ne spožā stāvoklī esošajām finansēm, kamdēļ Baltkrievijas prezidents cer uz "zaudējumu" kompensēšanu kādos citos veidos.

Tajā pašā laikā kā Krievijas amatpersonu izteikumi, tā plašsaziņas līdzekļos dominējošie viedokļi uzskatāmi liecina, ka Maskava pakāpeniski ir nonākusi pie secinājuma, ka tai nav jēgas "vienkārši tāpat" izdalīt daudzmiljardu palīdzību bijušās PSRS valstīm, jo nekādas reālas politiskās un ekonomiskās atdeves no šīs palīdzības nav. Galvenā pretendente uz palīdzības apmēru ievērojamu samazināšanu ir tieši Baltkrievija, un šis fakts nevar nesatraukt personiski Lukašenko.

Baltkrievijas prezidenta ilggadējā atrašanās pie varas ir bijusi iespējama, galvenokārt pateicoties Krievijas dāsnajai palīdzībai, kura ļauj turēties virs ūdens valsts ekonomikai. Ja šīs palīdzības nebūs, kopā ar ekonomiku kritīs arī Lukašenko, turklāt nepavisam nav teikts, ka viņa vietā pie varas nāks proeiropeiski noskaņoti demokrāti. Attiecīgi var arī gadīties, ka Baltkrievijas prezidentam ir likts saprast, ka viņam beidzot jāieņem skaidra nostāja attiecībās ar Krieviju. Cik lielā mērā šis pieņēmums atbilst patiesībai, savukārt parādīs Lukašenko uzsāktās izmaiņas Baltkrievijas varas augstākajos ešelonos.

Top komentāri

Istoričeskijs
I
Perestroika Baltkrievijā tā arī nav notikusi.
Tavs vārds
T
Un Batjka tā gribēja savu dēlēnu Koļu par mūža prezidentu :) Tagad tikai par gubernatoru, un arī tad, ja Putins atļaus.
lajalitāte noziedzniekiem
l
Nāksies baķkam nolikt galu uz čekistu ežiņas, jo bez Kremļa asinsnaudas viņa subsidētajai ekomomikai tiešām ir kirdik.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē