Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bēgļu krīzes rēgs pie Eiropas durvīm

Amerikas Savienoto Valstu bruņoto spēku izvešana no Afganistānas un varas šajā valstī faktiskā nonākšana islāmistu kustības Taliban rokās var novest pie jaunas bēgļu krīzes apvienotajā Eiropā. Šīs krīzes mērogi savukārt var izrādīties līdzvērtīgi 2015. gadā piedzīvotās krīzes mērogiem

Jau šobrīd Afganistānu pa visiem iespējamiem ceļiem un neceļiem cenšas pamest tūkstošiem cilvēku, kuri sadarbojušies ar starptautiskajiem jeb okupācijas spēkiem, kā arī dienējuši vai strādājuši nu jau bijušajās Afganistānas armijā un administrācijā. Uzreiz virkne iemeslu arī ļauj uzskatīt, ka tas ir tikai sākums un ka jau pavisam drīzā nākotne bēgļu straumes var sasniegt simtus tūkstošu, ja pat ne vairākus miljonus cilvēku, kuri vairākumā gadījumu centīsies nokļūt tieši Eiropā. ASV ir tālu, bet citur apstākļi nav tik labi un neviens šos bēgļus arī negaida.

Pirmkārt jau Taliban solījums amnestēt iepriekšējās valdības ierēdņus un karavīrus neizklausās īpaši pārliecinošs. Cīņa pret talibiem Afganistānā ir ilgusi divdesmit gadu, tostarp izmantojot metodes, tālas no humānisma (pilsoņu kari vienmēr izceļas ar ārkārtīgu nežēlību), un ir skaidrs, ka liels skaits talibu lauka komandieru un kaujinieku nevilcināsies ar rēķinu piestādīšanu saviem pāridarītājiem un daudzos gadījumos jau ir sākuši tos piestādīt.

Otrkārt – lai arī talibi ir ievērojami pārskatījuši savu politisko programmu un tagad plāno būvēt šariata valsti līdzīgu Irānai, ir maz šaubu, ka lielam skaitam afgāņu šie principi nebūs pieņemami un daudzi no viņiem tāpat centīsies pamest valsti. Treškārt – talibu nekad tā arī neieņemtajā Pandžeras ielejā jau pulcējas aktīvākie jaunās varas pretinieki, un tas nozīmē, ka daļā valsts teritorijas turpināsies pilsoņu karš. Ceturtkārt – Afganistāna ir nabadzīga valsts, kamdēļ no tās vienmēr ir bijis daudz ekonomisko bēgļu, un vēl ir arī – piektkārt, sestkārt u. c. Īpaši jāuzsver, ka šādās situācijās vienmēr sarosās arī liels skaits Eiropā iekļūt gribētāju no citām valstīm. 

Ir nojaušami arī migrācijas galvenie maršruti – vai nu caur Irānu un Turciju, vai arī caur bijušās PSRS Vidusāzijas valstīm un Krieviju. Var pat gadīties, ka Baltkrievija drīzā laikā sāk pieņemt krietnu skaitu tās pierobežas mežus apskatīt tīkojošu afgāņu tūristu. Eiropa tikmēr atrodas dilemmas priekšā. Pašas sludināto vērtību un īstenotās politikas (pieļauto kļūdu) dēļ tā šos bēgļus nevar nepieņemt, taču vienlaikus ir skaidrs, ka šāda nostāja sola milzu problēmas pie varas esošajiem politiķiem un viņu īstenotajam kursam.

Attiecīgi Briselē un nacionālajās galvaspilsētās nāksies izvēlēties – vai nu upurēt principus, vai arī riskēt ar pamatīgu politisko krīzi problēmu jau tāpat nomocītajā Eiropā. Upurēt principus – tas šajā gadījumā nozīmē iedibināt attiecības ar talibiem, kā arī normalizēt tās ar Irānu, Krieviju, Baltkrieviju un vēl citām valstīm, kuras var ievērojami piebremzēt vai pat apturēt bēgļu plūsmas. Valdošās ideoloģijas ietvaros tā būs ļoti grūta izvēle. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē