Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Iespējams, parlamenta lēmums liks "baņķierim bez portfeļa" tomēr pārdomāt savu nostāju

Bez pilnvarām un algas, bet joprojām amatā

Kopš skandalozā vakara, kad pašlaik par korupciju aizdomās turētais Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs teju tieši no lidostas kopā ar advokātu devās vizītē uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), kur ieguva aizdomās turētā statusu un nākamās divas naktis pavadīja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, notikušais riņķa dancis ap Rimšēviča būšanu vai nebūšanu LB prezidenta un arī Eiropas Centrālās bankas padomes locekļa amatā jau pārvērties par tik lielu politisku un sabiedrisku farsu, ka, šķiet, lielākais Latvijas reputācijas risks ir pat nevis pagaidām ar konkrētiem faktiem neapliecināti pārmetumi Latvijas banku sistēmai par iespējamu saistību ar starptautiskām naudas atmazgāšanas shēmām, bet gan valsts pārvaldes nespēja tikt galā ar patiesībā sīku problēmu.

Protams, īsti nevar pārmest Rimšēvičam principiālo ietiepību pašam neatkāpties no LB prezidenta amata, jo to viņam arī neliek neviens normatīvais akts – notiesāts viņš nav, tātad šajā gadījumā darbojas nevainīguma prezumpcija. Vēl jo vairāk – pagaidām nav dzirdēts, ka KNAB būtu mainījis Rimšēviča statusu no aizdomās turētā uz apsūdzēto. Līdz ar to juridiski viņam ir visas tiesības kaut vai formāli "uz papīra", tomēr aizvien būt par LB prezidentu.

Cits jautājums ir par to, kāpēc savulaik likumdevēji radījuši šādu traģikomisku juridisku kāzusu, paši sev sasienot rokas un

faktiski nosakot, ka LB prezidents ir vienlīdzīgāks nekā pārējie vienlīdzīgie.

Protams, ir tikai loģiski, ka šāda līmeņa amatpersonai tiek nodrošināta aizsardzība pret iespējamām politiķu ambīcijām "nomest no amata" tikai tāpēc, ka cilvēks ir neērts vai vienkārši ir "nepareizi domājošs". Tomēr nākas secināt, ka šis aizsardzības mehānisms ir iedzinis likumdevēju strupceļā, jo būtībā valstij jeb šajā gadījumā Latvijas pilsoņiem nav nekādu iespēju atlaist no darba cilvēku, kurš konkrētu apstākļu dēļ ir zaudējis vismaz noteiktas daļas savu darba devēju uzticēšanos. Jau atkal nākas atsaukties uz privāto sektoru, taču – biznesā nevienam šāds nožēlojams paradokss pat lielākajos murgos nav rādījies.

Par Rimšēviča vainu vai nevainīgumu lems tiesa, nevis es, Jānis, Anna vai Saeimas deputāti, tāpēc Rimšēvičam ir visas tiesības ignorēt jebkurus mūsu viedokļus un kaut vai "uz papīra" palikt LB prezidenta amatā līdz pat savu pašreizējo pilnvaru beigām (jo diez vai iespējamais tiesas spriedums būs agrāk par Rimšēviča pašreizējo pilnvaru termiņa beigām). Tomēr grūti saprast viņa izvēlētās stratēģijas loģiku, apzinoties, ka jebkurā gadījumā viņam jau šobrīd ir publiski piekārts "izstumtā" statuss un būtībā viņa profesionālajai karjerai Latvijā un, iespējams, arī ES ir pārvilkta ļoti trekna svītra.

Arī vakar Saeimas balsojumā 55 deputātu atbalstītais aicinājums Rimšēvičam atkāpties no amata ir tikai formāla attieksmes demonstrēšana pret viņa pašreizējo statusu un situāciju kopumā. Tomēr, iespējams, šis parlamenta lēmums liks "baņķierim bez portfeļa" pārdomāt savu nostāju. 

Jo, lai arī simbolisks, tomēr tas vienlaikus ir tiešs politisks Latvijas likumdevēja signāls ārvalstu partneriem attiecībā uz nacionālās bankas vadītāju. 

Top komentāri

Kad Saeima palūgsies Truksnim?
K
Vai kāds nevar izstāstīt, kad Saeima pazemīgi lūgs atkāpties trijās krimināllietās aizdomās turēto Jūrmalas mēru Gati Truksni ?
drošības līdzeklis ir prettiesisks
d
Rimšēvičam nevar liegt ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amatu. Latvijas Bankas prezidenta amats ir ar likumu nostiprināts tādā veidā, lai izpildvara bez tiesas lēmuma nevarētu viņu ietekmēt. Līdz ar to drošības līdzeklis liegt ieņemt Rimšēvičam Latvijas Bankas prezidenta amatu ir prettiesisks. Vai nu valsts vara pati ievēro likumus, vai atsakāmies no virzības uz tiesiskas valsts statusu.
Bāc
B
Līdz tiesas spriedumam Nevainīguma prezumcija liek izturēties pret cilvēku tā, lai viņš nekādā veidā netiktu nostādīts vainojama cilvēka pozīcijā. Bet te visi vaino - krīt ēna, šaubas... Tad jau pirmdien varu izplatīt kādu apmelojumu par augstu amatpersonu un arī pār viņu kritīs ēna. Šādā gaisotnē vispār nebūs, kam valsti vadīt, jo ēnas krīt un ir kritušas pār visiem, ieskaitot Zatleru, kurš ņēma pateicības, Bērziņu, kurš ES fondu līdzekļus ieguldīja privātmājā, deputātu Zaķi, kurš apgāja nodokļus... Jā, ēna krīt arī uz Vējoni, kurš ņem komandējumos savu biroja vadītāju... Iespējams, tās ir tikai neķītri domājošu ļaužu izteiktas šaubas, bet vai tad tās nemet ēnu. Kāpēc tieši Rimšēviča ēna ir tā baisākā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē