Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bezgalīgā augstprātība

Izcilajam zinātniekam Albertam Einšteinam pieder teiciens: "Divas lietas ir bezgalīgas – Visums un cilvēku stulbums. Turklāt neesmu pārliecināts par Visumu." Lai kāds arī nebūtu šī izteikuma precīzais skanējums, Latvijas kontekstā cilvēku stulbumu tajā ļoti piemēroti var aizstāt ar politiķu nekaunību un populismu.

Ģeopolitisko notikumu izraisīto pasaules ekonomikas krīzi Latvijā piedzīvojam vienlaikus ar Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas apgriezienu straujo kāpumu, tādēļ nav brīnums, ka valdošā "elite" (kā viņiem pašiem sevi labpatīkas dēvēt) izmanto jebkuras metodes, lai priekšvēlēšanu periodā pielabinātos potenciālajiem vēlētājiem ar populistiskiem solījumiem. Tomēr katrai rīcībai ir morālās robežas, kuru pārkāpšana jau sāk liecināt par nekaunību un cinismu. Ir kaitinoši klausīties premjera, labklājības, finanšu un citu ministru populistisko retoriku, kuri savā labklājībā un iedomībā ir tik ļoti atrāvušies no reālās situācijas un, šķiet, nupat jau vairs nekontrolē ne savus izteikumus, ne to saturisko loģiku.

Apbrīnojama ir premjera un labklājības ministra nekaunība, ar lielu patosu paziņojot, ka šogad ātrāk nekā 1. oktobrī indeksēs pensijas un tā, redziet, būšot daļa no solītā mērķētā atbalsta tam pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju, kam atbalsts straujās inflācijas apstākļos "tiešām nepieciešams". Vērts kungiem atgādināt, ka ikgadēju pensiju indeksāciju katru gadu nosaka likums un tam ir mazs sakars ar pašreizējo globālo krīzi, un vēl jo mazāks tajā ir politiķu nopelns.

Tikpat savdabīga ir koalīcijā dzimusī ideja par vienreizējo piemaksu pensionāriem decembrī pārsimts eiro apmērā un vēl visādiem "mērķētiem" pabalstiem. Dzirdot prognozi par apkures cenu sagaidāmo daudzkārtīgo pieaugumu, ir viens jautājums – kā rēķinus, piemēram, pensionāri apmaksās pārējos mēnešos? Protams, "ļoti vērtīga" ir arī politiķu pamācība nodokļu maksātājiem pašiem gatavoties un veidot uzkrājumus. Tikai jautājums – kā to paveikt lielai daļai sabiedrības, kuri dzīvo no rokas mutē? Valdības retorika ļauj izdarīt secinājumu – koalīcijai nav nekāda stratēģiska un precīzi mērķēta krīzes pārvaldības plāna. Ir tikai haotiska taustīšanās pa tumsu, nespēja lemt valstiski un ilgtspējīgi. Un tam visam "treknu dekorāciju" veido koalīcijas bezgalīgā augstprātība un nicinājums pret citādi, taču stratēģiski pareizi domājošiem, jo tie taču nav "savējie". Premjers Krišjānis Kariņš (JV) pērn algā saņēmis 77 869 eiro, arī citu politiķu algas daudz neatpaliek. Interesanti zināt, kā viņi spēj paskatīties uz sevi spogulī, zinot, ka savu algu nav nopelnījuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē