Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Birokrātijas ir par daudz!

Pavasaris ir laiks, kad iedzīvotāji iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarācijas. Tās par 2021. gadu no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz tiem, kam tas jādara obligāti, savukārt brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, deklarācijas var iesniegt arī vēlāk.

Ja vērtē pašu deklarācijas sagatavošanas un iesniegšanas procesu, jāteic, ka tas kļuvis vienkāršāks visiem elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) lietotājiem. Tiesa gan, VID aicinājums iesniegt deklarācijas EDS, nevis papīra formātā varētu atturēt no deklarācijas iesniegšanas tos cilvēkus, kuri to varētu darīt brīvprātīgi, lai atgūtu attaisnotos izdevumus, bet kuru ikdiena arī nav saistīta ar interneta lietošanu. 

Centrālās statistikas pārvaldes dati gan rāda, ka datora un interneta nelietotāju īpatsvars mūsu sabiedrībā nav liels. Jau 2020. gadā dators bijis 72,9% mājsaimniecību, bet 2021. gadā internets – 91,1% mājsaimniecību. Tomēr valsts nedrīkstētu aizmirst arī par savu sociālo funkciju, un valstij vajadzētu nodrošināt, lai arī tie nodokļu maksātāji, kuri nav pieraduši pie modernajām tehnoloģijām, varētu iesniegt gada ienākumu deklarāciju, jo visi Latvijas iedzīvotāji tomēr nav jaunās paaudzes pilsētnieki, kuri virtuālajā pasaulē jūtas ļoti brīvi. Ja valsts atbalsta tiem iedzīvotājiem, kam tas nepieciešams, nav, kāda jēga no visādiem par nodokļu maksātāju naudu finansētiem konsultantiem? 

Nekāda!

Tomēr ar EDS saistītie aspekti nav vienīgie, kas prasa uzmanību gada ienākumu deklarāciju kontekstā. Pat daudz būtiskāk ir tas, ka politiķi nav izpildījuši savu seno solījumu par vienkāršu nodokļu sistēmu privātpersonām. Pašreizējā finanšu ministra Jāņa Reira (Jaunā Vienotība) skeptiskā attieksme pret visiem, kuri darbojas mazā biznesa segmentā dažādos alternatīvajos nodokļu režīmos, nav nekāds noslēpums. Taču iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas principi ir visai samudžināti ne tikai saimnieciskās darbības veicējiem, bet arī darba ņēmējiem. Turklāt diferencētais nepaliekamais minimums, kas sarežģījis aprēķinus, izplatījās līdz ar 2018. gada nodokļu reformu, kuru virzīja nevis Jaunā Vienotība, bet cits politiskais spēks.

Tas ļauj secināt – pārspīlēti sarežģīta nodokļu sistēma nav vienas politiskās partijas radīta problēma. Tieksme vairot birokrātiju ir dziļi iesakņojusies politiskās vides un ierēdniecības gēnos, un tās pārmaiņas, uz kurām tiešām gribētos cerēt pēc 14. Saeimas vēlēšanām, ir, lai beidzot tiktu ieviesta vienkārša, pārskatāma nodokļu aprēķināšanas un nomaksas sistēma iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē