Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Briti satraucas. Un mēs?

Nesenais ugunsgrēks Londonas dzīvokļu torņēkā Grenfell Tower, kurā gāja bojā vismaz 79 cilvēki, mudinājis britus ļoti rūpīgi pārbaudīt, kāda situācija no cilvēku drošības viedokļa ir citās līdzīgās būvēs. Tiek ziņots, ka testus nav izturējušas 34 dzīvokļu augstceltnes Lielbritānijā, pamatā to ugunsnedroša ārējā apšuvuma dēļ.

Pie mums (šajā ziņā var teikt, ka laimīgā kārtā) vairākums ēku ar ugunsnedrošu apšuvumu nav apdarinātas, tomēr jautājums, vai esam darījuši visu, lai spētu glābt cilvēkus līdzīgā situācijā, aktuāls arī Latvijā. Un te ir vairāki aspekti, kam der pievērst uzmanību. Kā zināms, no 2020. gada visos dzīvokļos obligāti būs jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem. Protams, tos var un vēlams uzstādīt ātrāk, bet, vai atkal nav tā, ka vairākums cilvēku noskaņoti uz to "ietaupīt" līdz pēdējam brīdim un prasību ievēros vien tad, ja sāksies reidi ar tās izpildes pārbaudēm?

Otra tēma, kas šķiet joprojām aktuāla – evakuācijas iespējas. Pirms vairākiem gadiem, viesojoties vairākos Purvciema namos, ievēroju, ka to iemītnieki, acīmredzot baidīdamies no laupītājiem, bija ne tikai dzīvokļiem uzstādījuši teju vai bruņotas metāla durvis ar daudzām slēdzenēm, bet arī papildu ar restotām durvīm norobežojuši koplietojuma priekštelpu. Nav grūti iedomāties, cik grūti būtu tam visam naktī ugunsgrēkā izkļūt cauri, jo īpaši, ja atslēgas jāmeklē pa kabatām, rokas satraukumā dreb, ir tumsa, dūmi... Un nemaz nerunājot par to, kā no šādiem pašradītiem sprostiem vajadzības gadījumā izkļūt bērniem, gados vecākiem cilvēkiem vai cilvēkiem ar invaliditāti. Kādu laiku tajā pusē nav būts, ļoti iespējams, ka nelegālās izbūves koplietojuma telpās ir novāktas, taču gan jau metāla durvis dzīvokļiem saglabātas, tātad problēma, ja arī ir risināta, tad vien daļēji.

Bet te arī otrs faktors, kas šķiet joprojām aktuāls, – kādas ir glābšanas dienesta iespējas piekļūt degošai mājai. Bieži redzēts, ka pie daudzdzīvokļu mājas vieglās automašīnas novietotas tik blīvi, ka jābrīnās, kā pašas tur iemanevrējušas. Ir valstis, kurās glābējiem dotas tiesības "nošķūrēt" no ceļa visu, kas traucē veikt pamatuzdevumu, un, ja kādam tā rezultātā rodas zaudējumi, neko darīt, tā ir ārkārtas situācija. Pie mums šīs jautājums šķiet nav sakārtots, vismaz ne tādā līmenī, lai ugunsdzēsības un glābšanas dienests varētu nesatraukties par iespējamiem tiesu darbiem, ka, glābjot mājokli, apskādējuši kādu auto. Šajā kontekstā – ir labi, ka pašvaldība būvē auto stāvvietas ārpus pagalmiem, pie reizes būtu jāparūpējas, lai ar to nevis pieaug kopējais mašīnu skaits, bet tas vismaz māju piebrauktuvēs mazinās. 

Top komentāri

turpinām spārdīt Melnieku
t
Sausa Ziemsvētku eglīte aizdegoties vienas minūtes laikā rada istabā tādu vidi, kurā nevar ieiet bez skafandra - sižets no tā paša youtube. Tātad obligātie piespiedu detektori tikai samazinās ugunsdzēsēju reaģēšanas laiku - kas arī ir svarīgi - bet nenovērsīs cēloņus, kuru dēļ ugunsgrēks sāksies. Obligātais piespiedu detektors arī neatslēgs jums durvis, nesameklēs jūsu pazaudēto atslēgu utt. utt.
siltināšanas lobijs
s
Apsveicu visus, kas neuzķērās uz siltināšanas biznesotāju reklāmu! Tagad jūs būtu ņēmuši vēl vienu kredītu par ugunsnedrošā siltinājuma novākšanu!
birokrāti trako
b
Obligāta piespiedu TV abonentmaksa. Piespiedu nodeva birokrātu ''ģimenes ārstu'' barošanai, nomaskēta par sociālo nodokli. Piespiedu siltināšanas lobijs. Piespiedu detektorēšanas lobijs. Latvieši laikam ir miljonāru nācija, Melniek?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē