Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Laika izvēle ir vislabākā, kādu vien šim pasākumam var vēlēties

Čekas aģentus atklājot

Paralēli vispārējām kaislībām ap vēlēšanām un to rezultātiem, valdības veidošanu un bažām par savlaicīgu nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu (kavēšanās apdraud algu pielikumu vairākām no budžeta finansētajām grupām) ik pa laikam aktualizējas arī jautājums par tā dēvēto čekas maisu saturu. Lai arī lēmums par to publiskošanu ir pieņemts un "lielās atklāsmes" gaidāmas jau pavisam drīz, joprojām izskan vērtējumi par to, cik tas esot nepareizi, pat bīstami, ka tauta nesaprotot, kā "pareizi" vērtējami par aģentiem savervētie, ka šīs informācijas atklāšana varot novest pie personiskām traģēdijām utt.

Ieslīgt diskusijās par to, vai ir prātīgi publiskot vai ne, manuprāt, tagad ir pilnīgi bezjēdzīgi. Drīzāk uzmanību varam pievērst jautājumam – kas ir tas sliktākais, kas var notikt, tiklīdz pavisam oficiāli uzzināsim, kuras konkrēti personas ir sadarbojušās ar kādreizējās PSRS Valsts drošības komiteju?

Vai sāksies linča tiesas, par kādām visu laiku brīdinājuši tie, kas ir pret atklātību šajā jautājumā?

Domāju, ka nē, ņemot vērā pieredzi ar jau "izgaismotajiem" aģentiem. Kā saka, tauta pašūmēsies, atmetīs ar roku un dzīvos tālāk. Tie, kuru kādreizējā sadarbība ar čeku nāks gaismā, jutīsies pazemoti, kādu laiku ziņkārīgo līdzcilvēku un žurnālistu jautājumu nomocīti, bet gan jau ar šādu iespējamību katrs no viņiem visus šos gadus ir rēķinājies.

Neesam no karstasinīgākajām tautām, daudzas, pat netīkamas ziņas uztveram ar lielu iecietību. Turklāt arī laiks darījis savu – gan izjūtam apdraudējumu no Krievijas varas puses, taču arī jūtamies savu Rietumu partneru aizsardzībā, labi saprotam, ka padomju valsts atjaunoties vairs nevar. Ja starp čekas aģentiem manīsim kādu savu pagātnes vai varbūt pat šābrīža elku, tas, protams, tiks uztverts kā darvas karote medus mucā, tomēr gan jau nezudīs tas, ar ko attiecīgās personas būs guvušas mūsu cieņu.

Jāņem arī vērā, ka sabiedrības uzmanība nevar būt ilgstoši fokusēta vien uz šo tēmu, to novērsīs citas aktualitātes – jau pieminētā valdības veidošana, budžets, paralēli aktualizētais jautājums ap kādreizējās komunistu partijas amatpersonu darbošanos valsts un pašvaldību institūcijās patlaban, tirgotāju uzkarsētais Ziemassvētku noskaņojums u. tml.

Un šajā kontekstā – nezinu, kuram ienāca prata, ka čekas maisu saturs jāpublisko tieši tagad, taču šī laika izvēle ir vislabākā, kādu vien šim pasākumam var vēlēties.

Ja aģentu atklāšana notiktu informatīvi tukšākā laikā, lielai daļai sabiedrības tas emocionālā ziņā būtu daudz traumatiskāk.

Kāds var bēdāties, ka aģenti izspruks sveikā? Nu tā gluži nav – viņi ar savu "lielo noslēpumu" mocījušies visus šos gadus, sodu, tā teikt, ar to izcietuši.

Top komentāri

TrollisJT
T
Vairāku gadu gadurumā klausoties daudz vārdu vāvuļošanu par čekas maisiem, rodas vēlme šo procesu raksturot ar iespējami mazāku vārdu skaitu... OTRĀS KLASES SKOLNIEKI DISKUTĒ PAR LAULĪBAS DZĪVI.
Pravietisnejaukais > Romāns M.
P
Romān, apsolies šo čekas tēmu izpētīt un nākošgad, ap šo laiku pastāstīt, ko esi uzzinājis. Varbūt vismaz pats nonāksi pie kādas dziļākas atziņas. Mana prognoze - Tu būsi pārsteigts.
Edge
E
Tikai bizness, nekā personīga. Džeki labi nopelnīs, ja lustēšanās pasākumi turpināsies. Jau n-tos tūkstošus Kangera komisija notralināja - tagad vēl daudzi rūdīti propagandisti pieslēdzas - Gints Grūbe: ”Lustrum” ir stipras nācijas psihoterapija simtgadē (irir.lv)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē