Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Ceļš uz pašārstēšanos

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama Latvijas Radio otrdien izteicās, ka konkurences vairošanas nolūkā būtu lietderīgi bezrecepšu zāles sākt tirgot arī lielveikalos un degvielas uzpildes stacijās.

Atsaucoties uz Itālijas pētījumu, viņa runāja par šo zāļu cenas iespējamo samazinājumu tādējādi vismaz par 10%, vienlaikus nonākot arī pretrunā – gan kā ieguvumu minot, ka cilvēkiem šie medikamenti būs pieejamāki, gan arī apšaubot, ka tad, "ja tirgos bezrecepšu zāles veikalos, cilvēki sāks ēst zāles kā konfektes. Nu nav tas patērētājs tik nezinošs. Informējiet, sakiet, kas un kā. Tas pats jau var notikt arī aptiekā – var pirkt tās bezrecepšu zāles un ēst kā konfektes".

Te nu var pajautāt jebkuram praktizējošam ārstam, kā vērtējams dažādu ļoti plaši reklamēto vitamīnu, pretsāpju līdzekļu, pārtikas piedevu nekontrolēts un pārmērīgs lietojums. Vairums ielaistu slimību, kuru ārstēšana gan slimniekam, gan valstij izmaksā nesalīdzināmi dārgāk nekā savlaicīga problēmu cēloņu novēršana, tieši veidojas no tā, ka cilvēks bezrecepšu medikamentu piedāvājuma iespaidā aizraujas ar pašārstēšanos. Sāp zobs? Nekas, palīdzēs tabletīte. Vēders? Tāpat. Vēl lielākas konkurences, plašākas pieejamības un zemākas "brīnumtabletīšu" cenas vārdā turpināsim būvēt tieši šo ceļu? Jā, Ābramas kundze piemin, ka tirgotājiem jābūt spējīgiem konsultēt klientu un ka varbūt jāievieš prasība pēc parafarmaceita zināšanām pārdevējam, bet padomāsim loģiski, cik tas reāli, ja runa ir par zāļu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, kur daudz primārāki nekā aptiekā ir maksimāli ieņēmumi no katra klienta? (Lai kam piederētu aptiekas, tajās strādājošie farmaceiti tomēr ir profesionāļi, kas vērtē zāļu nepieciešamību, tās iesakot.)

Cena, reklāma un izvietojums tuvāk ikdienas patēriņa precēm (nevar taču salīdzināt, cik bieži ieejam veikalā pēc piena vai maizes, un to, cik bieži aptiekā) ir tie faktori, kas vairos bezrecepšu zāļu patēriņu. Kāpēc Konkurences padomes vadītāja tieši par to iestājas, nevis, piemēram, par ārstnieciskā personāla (tajā skaitā arī profesionāli izglītota farmaceita) lielāku pieejamību it visur Latvijā?

Saprotams, ka aptiekas lielā mērā tiek uzturētas no bezrecepšu medikamentu tirdzniecības ieņēmumiem. Tiklīdz tie samazināsies, aptiekas daudzviet lauku reģionos vienkārši tiks slēgtas. Sekas tam – vēl vairāk attīstīsies tendence nevis ārstēt saslimšanas, bet gan nomākt to simptomus, līdz ar hotdogu nopērkot arī pa pretsāpju vai pretnelabuma tabletītei. Cilvēks jutīsies labāk, bet slimība progresēs. Un Latvijas iztukšošana no cilvēkiem tiks stimulēta arī šādā veidā.

Top komentāri

PAŠĀRSTĒŠANĀS nav ceļš,
P
bet gan darbība. Un tā var būt ļoti auglīga, ja paļaujas uz Dievu, nevis uz citiem, kam pašiem ārsta vajag, proti, uz dažādiem šarlatāniem, kas šodien ārsta vārdu nes.
Medicinskijs
M
Zāles (ļoti reti - ārsti) - slimnieku pēdējā cerība. Atņemt pēdējo - slikti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē