Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cilvēki, kuri strādā paši sev

Dīkstāves pabalstu un citu atbalsta veidu piešķiršanas kritēriji, saņemtās summas un kopumā viss ar atbalstu saistītais jau mūsu sabiedrībā raisījis negāciju virpuli – valdība un valsts iestādes tiek kritizētas par to, ka atbalstu nesaņem tie uzņēmumi, kam to vajadzētu saņemt, bet saņem tie, kas varbūt vēl varētu turpināt pelnīt, savukārt uzņēmējdarbības vidē pastiprinās norādīšana uz biznesa konkurentu trūkumiem un pat konkurentu zākāšana.

Taču savdabīga ir arī politiķu attieksme, kas izpaudās, piemēram, tajā, ka pašnodarbinātajiem un kopumā tiem cilvēkiem, kas strādā paši sev, pirmajā dīkstāves pabalstu piešķiršanas posmā uzmanība vispār netika pievērsta. Tas, ka finanšu ministram Jānim Reiram jau gadiem ir iebildumi pret mikrouzņēmumiem, ir zināms ikvienam, kurš seko šī politiķa retorikai, un noslēpums nav arī tas, ka īpašas simpātijas nepelna tādi nodarbinātības risinājumi kā pašnodarbinātais, individuālais komersants, patentmaksas maksātājs un vēl dažādi citi varianti, kuros strādājot cilvēks nav klasiskais darba ņēmējs, kurš tiek nodarbināts, pamatojoties uz tipveida darba līgumu. 

Tomēr mūsu politiķiem būtu svarīgi apzināties, ka statuss, ko angliski definē kā Self-employed persons, tātad pašnodarbinātas personas (taču niansētākā izpratnē nekā pašnodarbinātā statuss Latvijā), nav raksturīgs tikai un vienīgi mūsu valstij. Eiropas Savienības (ES) statistikas birojs Eurostat vēsta, ka 2018. gadā šādi paši sev darbu nodrošinošie cilvēki bija "14% no visa ES strādājošo iedzīvotāju, vecumā no 15 līdz 74 gadiem, skaita jeb kopumā 32,6 miljoni cilvēku", un mūsu valsts šajā aspektā nebūt nav ES rekordiste. Pirmajā vietā ierindojas Grieķija (30% no visa strādājošo skaita ir pašnodarbinātie), seko Itālija (22%), Polija (18%) un Rumānija (17%). Savukārt par 10% mazāks pašnodarbināto personu īpatsvars ir Dānijā (8%), Luksemburgā (8%), Vācijā (9%) un Zviedrijā (9%). Latvijā un abās pārējās Baltijas valstīs šis īpatsvars ir robežās no 10% līdz 12,5% un tātad mazliet zemāks par ES vidējo līmeni. 

Protams, ar nodokļiem saistītie aspekti šādām personām, kas strādā pašas sev, dažādās valstīs atšķiras, taču būtiskākais ir tas, ka Eurostat dati nepārprotami parāda – pašnodarbinātība kā iztikas pelnīšana nav nekāda Latvijas dīvainība, bet normāla parādība visā ES. Turklāt tiek pieļauts, ka, daudzām nozarēm digitalizējoties, tādu pašnodarbināto (jēdziena plašākajā nozīmē), kuri dzīvo vienā ES dalībvalstī, bet veido, piemēram, informācijas tehnoloģiju vai biznesa konsultāciju projektus citās dalībvalstīs, kļūs aizvien vairāk.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Valstij būtu jābūt laimīgai, ka vispār kādi cilvēki ir tik uzņēmīgi un gādā paši par sevi ar savu darbu. Amatniekiem sākumā uzliktais 5% no apgrozījuma nodoklis bija normāls. Ja nu ienāca prātā visus amatniekus pataisīt par "mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem", tad ar to starpību arī tieciet galā! (Boļševiku finotģela un OBHSS-sa uztrenētais amatnieks var gluži labi izdzīvot arī bez jums!)
Tedis
T
Pabalstu izmaksu situācija Latvijā šobrīd atklāj PATIESĪBU , par faktisko stāvokli un nevis vidējo algu melus. Mazākā pabalsta izmaksātā summa ir apmēram 6 eiro !!! Vidēji tiek maksāti ap 254 eiro ,kad teikts ,ka varot līdz 700 eiro mēnesī . Un 3,3 miljoni no ieplānotajiem izmaksai paredzētajiem 103 miljoniem arī par kaut ko runā . Vispār jau tas nav nekāds noslēpums ,jo gadu no gada csb tabulas ,kur uzrādīts nozaru vidējais atalgojums ,visai precīzi situāciju rādīja . Bet te nu uzreiz pamodusies ,ieraudzījuši un brīnās . Latvijas lielāka daļa nodarbināto dzīvo absolūtā trūkumā , tikai pusei mēneša alga "grozās" ap 700 -800 eiro . Un krietni 200 tūkstoši saņem mazāk par 430 eiro minimumu ! Un muldēšanas griesti ir programmētāju "lielās "algas . Tur tikai 10% saņem augstāk par 1500 eiro ,parasti arī ap 850 !
Pareizaisjautājums
P
Kā indivīds var būt "nodokļu nemaksātājs" , ja veikalā katru reizi piekto daļu naudas atstāj valstij, bet, pērkot degvielu, alkoholu un citas akcīzes preces - vāl vairāk ? Vai kāds uz šo var atbildēt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē